Gündem İran yasta

İran yasta

Paylaş
İran yasta

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşırken dağlık ve ormanlık alana düşen helikopterin yeri Türkiye’nin Akıncı İHA’sı tarafından tespit edildi. Enkaza ve Reisi’nin cesedine ulaşıldı. Ülkede 5 gün ulusal yas ilan edilirken yeni cumhurbaşkanının 50 gün içinde seçileceği açıklandı.

Azerbaycan sınırında önceki gün baraj açılışına katılan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le bir görüşme gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi (63) taşıyan helikopter dönüş yolunda düşmüştü. Türkiye’nin arama için bölgeye gönderdiği yerli üretim Akıncı İHA dün sabaha karşı, Verzigan dağlarında helikopterin yerini tespit etti. Koordinatların iletildiği İranlı görevliler, helikopterin enkazı ile İbrahim Reisi’nin cansız bedenine ulaştı.

Haberin Devamı

HAMANEY’DEN MESAJ

Düşen helikopterde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan ile İranlı yetkililer, korumalar ve pilotlar dahil toplam 8 kişinin daha cesetlerine ulaşıldı. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney dün İran halkına başsağlığı dileyerek, 5 günlük ulusal yas ilan etti. Hamaney, İran anayasasına göre Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’in geçici cumhurbaşkanı olacağını ve 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçileceğini belirtti.

DİNİ LİDERİN VELİAHTIYDI

İran Meşhed kentinde din adamı bir babanın çocuğu olarak 14 Aralık 1960’ta doğan İbrahim Reisi savcılık yaptığı 1988 yılında İranlı birçok siyasi mahkumun idam edilmesinden sorumluydu. İran bürokrasisinde ve yargısında önemli görevler üstlenen Reisi, 18 Haziran 2021’de yüzde 62 oy alarak İran’ın 8. Cumhurbaşkanı olmuştu. İran rejimine katı bağlılığıyla bilinen Reisi ülkenin dini lideri Ali Hamaney’in veliahtı olarak görülüyordu.

Haberin Devamı