Ekonomi Kuzey Kıbrıs Avrupa'nın kaçış noktası oldu

Kuzey Kıbrıs Avrupa'nın kaçış noktası oldu

Paylaş
Kuzey Kıbrıs Avrupa'nın kaçış noktası oldu

Kıbrıs, son yıllarda dünya çapında yükselen bir gayrimenkul yatırım bölgesine dönüştü. Akdeniz’de en uygun gayrimenkul fiyatlarına sahip olan Kuzey Kıbrıs, fiyat avantajının yanı sıra pound üzerinden kira getirisi, 10-12 yıllık kira çarpanı, değer artışı potansiyeli sayesinde yatırımcıların gözdesi oldu.

Akdeniz ikliminde yer alan, yılın 300 günü güneş alan ada, özellikle doğalgaz krizi sonrasında Avrupalıların kaçış noktası haline geldi. Yalnızca Avrupa’dan değil dünyanın dört bir yanından yatırımcı çeken Kuzey Kıbrıs’a Türklerin de ilgisi arttı. Ayrıca Türk firmaları da projeler geliştirmeye başladı.

Haberin Devamı

DEĞERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye’de Alanya ve Antalya’da 53 proje geliştiren Fenercioğlu da Kuzey Kıbrıs’ta proje geliştiren Türk firmalarından biri. Kuzey Kıbrıs’ın dinamiklerine dikkat çeken Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, “Kışın 15-18 derecenin altına inmiyor. Özellikle Avrupa’daki doğalgaz krizinden sonra çok ivme kazandı. Kuzey Kıbrıs, Avrupa’nın kaçış noktası olmuş durumda. Mülklerin değeri ve kira getirileri her geçen gün artıyor. Pound ile yatırım yapıyorsunuz. 63 bin poundluk bir evi, 900 bin lira peşin, aylık 70 bin lira taksitle alıyorsunuz. Yatırdığınız para yaklaşık 10-12 yıl içinde geri dönüyor” dedi.

250 MİLYON POUND YATIRIM

Aycan Fenercioğlu, Türkiye’de piyasanın sıkışacağını öngörüp yaklaşık 3 yıl önce yurtdışında yatırıma başladıklarını belirterek, “Türkiye’deki faiz ve enflasyon ortamını hissettiğimiz için yatırımcıya kazandıracak seçeneklere odaklandık ve bu amaçla Kuzey Kıbrıs ve İspanya’da projelere başladık. Sırada Montenegro ve Dubai gibi potansiyeli yüksek ülkeler var” dedi. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta 8 şantiyede 1500 konut üreten Fenercioğlu’nun hedefi yılsonuna kadar 12 şantiyeye ulaşmak. Fenercioğlu, “Üreteceğimiz konut sayısı 4 bini aşacak. Kuzey Kıbrıs’ta şu ana kadar 250 milyon poundun üzerinde yatırım yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

GAZİVEREN BÖLGESİNE ODAKLANDI

Kuzey Kıbrıs’ta İskele bölgesi fiyatları oturmuş bir bölge olarak dikkat çekerken, son dönemde Esentepe ve Gaziveren öne çıkıyor. Projeleri hakkında da bilgi veren Fenercioğlu, “Esentepe’de 30 daireden oluşan Aqua Blue projemiz bitmek üzere. Yine aynı bölgedeki Aqua Garden, Aqua Seaside ve Aqua Country projelerimiz seneye teslim edilecek. Gaziveren için ise heyecanımız daha yüksek. Gaziveren Kıbrıs’ın yeni İskele’si olacak. Gaziveren’deki Coastal Heaven projemizin ilk etabındaki 1054 konutun üretimine başladık” dedi. Projede daireler 63 bin pounddan satışa çıkarıldı.

İZMİR’İN MERKEZİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Türkiye’de de yatırımlarına devam ettiklerini söyleyen Fenercioğlu, şöyle konuştu: “İzmir merkezine en yakın ve bir defada yapılan en büyük kentsel dönüşüm projesini başlatmaya hazırlanıyoruz. 1.5 yıldır geliştiriyoruz, planları bitti. Esentepe’nin Göktürk bölgesinde 55 dönümde 2-3 aya projemize başlayacağız. Ticari alanlar ve 1700 konut olacak. Projemiz 120 milyon Euro toplam yatırım tutarı ile hayata geçecek.” İstanbul’da proje düşünmediklerini ifade eden Fenercioğlu, Kasım 2023’te Sermaye Piyasaları Kurulu’ndan (SPK) onay alarak Fenercioğlu Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu kurduklarını da hatırlattı.

Haberin Devamı