Bilal Emin Turan Kredi kartını kazanca dönüştürme sanatı
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartını kazanca dönüştürme sanatı

Alışveriş yaparken en çok tercih ettiğimiz ödeme aracı kredi kartı. Nakdi unutturan, hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen kartlar, bazılarına göre tüketimi teşvik ediyor. Ancak kredi kartını usulüne uygun olarak kullananların bunu kazanca çevirdiği de bir gerçek. Peki kredi kartını nasıl kazanca dönüştürebiliriz? Hangi hatalar tamiri zor hasarlar bırakır? Kart kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte yanıtları...

Kredi kartını kazanca dönüştürme sanatı

Türkiye’de toplam kredi kartı sayısı 120 milyonu aştı. Banka müşteri sayısı baz alındığında cepte ortalama 2 kredi kartı var. Bireylerin kredi kartı harcamaları nisan itibarıyla 1.3 trilyon lirayı aştı. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 603 milyar liraydı. Hem fiyat artışları, hem talebin öne çekilmesi, hem de taksit avantajı kredi kartı kullanımını artırdı. Bu yüzden kredi kartının tasarrufa engel olduğu yönünde çok fazla görüş dile getiriliyor. Bu, kısmen doğru olsa da kredi kartının sağladığı avantajlar göz ardı edilemez. Gelin kart avantajlarını ve dezavantajlarını masaya yatıralım. Son kararı siz verin.

Haberin Devamı

40 GÜNE KADAR VADE İMKANI SUNUYOR

Kredi kartı limiti, kişinin kredi notuna ve gelirine göre belirlenen bir kredi türüdür. Hesap kesimi 30 günde bir gerçekleşir. Dönem sonu borcunun ödenmesi için ise hesap kesim tarihinden itibaren 10 gün süre tanınır. Örneğin; 5 Nisan’da hesap kesildiyse son ödeme günü 15 Nisan olur. Dolayısıyla ekstre kesim tarihinde kartla alışveriş yapanlar 40 gün süre kazanmış olur. Bir başka ifadeyle cepten çıkacak nakit 40 gün daha sizde kalır.

TAKSİT ÖNEMLİ KOLAYLIK

İhtiyaç olan bir ürün pahalıysa ve cebinizde onu tek seferde ödeyecek nakdiniz de yoksa kredi kartı imdadınıza yetişir. 3, 6, 12... Beyaz eşya, teknolojik ürünler, trafik sigortası, kasko, tatil... Harcama yapılan sektöre ve ürüne göre değişen taksit sayıları böyle enflasyonist bir ortamda büyük avantaj sağlar. Örneğin; 6 ay önce 30 bin liralık bir ürünü 6 taksitle almışsanız ve bugün o ürün 45 bin liraya çıktıysa kazancınız hiç de azımsanamaz. Taksit illüzyonu nedeniyle sürekli harcama isteğinin oluşması ise hesapları alt-üst eder.

Haberin Devamı

SON GÜN HESABI YAPANLAR ARTIDA

Kredi kartı mucizesini avantajlı hale dönüştürmenin ilk kuralı bilinçli olmak ve bütçe disiplinine sadık olmaktan geçer. Eğer vade farkı olmadan taksitli alışveriş yaparsanız başta nakit olarak vermeniz gereken parayı, yüzde 60’lara dayanan vadeli mevduatta, Para Piyasası TL Fonlar’da değerlendirerek kazanç sağlarsınız. Yine hesap kesim tarihinde yaptığınız alışverişin parasını 40 gün değerlendirebilirsiniz. Daha ince hesap yapalım...

Kredi kartını kazanca dönüştürme sanatı

GÜNLÜKTE FON FIRSATI

Hesap kesim tarihi ile son ödeme gününe kadar olan 10 günlük zamanı da kullanabilirsiniz. Çoğu kişi borçlu kalmayı sevmiyor, hesap kesim tarihinde imkanı varsa dönem borcunu kapatıyor. Oysa 10 gün bu parayı değerlendirse kart borcunun bir kısmını elde edeceği kazançla kapatabilir. Örneğin; 30 bin liralık bir dönem borcu faiz getirisi sunan TL fonlara yatırılırsa günlük yüzde 0.14’lük getiriyle, 10 günde 400 lira faiz kazancı olur.

KAMPANYALAR VE PUANLAR

Haberin Devamı

Bankalar, rekabetçi piyasa koşulları nedeniyle kredi kartı müşteri sayısını artırmak için birçok kampanya düzenliyor. Bu kampanyaları takip edenler indirim, para puan, vade farksız ek taksit, hediye ve mil gibi fırsatları yakalıyor ve bütçelerine katkı sağlıyor. Günümüz şartlarında kampanya avcısı olan kazançlı çıkıyor.

Kredi kartını kazanca dönüştürme sanatı

DÜZENLİ BES’LENEN DE KULLANIYOR

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yüzde 30 devlet katkısıyla önemli bir tasarruf aracı. Her ay düzenli katkı yatıranlar yıllar sonra önemli birikimlere ulaşıyor. Kredi kartı talimatıyla BES katkınızı her ay düzenli yapabiliyorsunuz. BES’te ödeme aracını kredi kartı olarak seçenlere para puan fırsatı dahi sunuluyor.

HER ZAMAN NAKİT OLMAYABİLİR

Örneğin; hastanede ek tahlil gerekti ve cebinizde para yoksa kredi kartı imdadınıza yetişir. Yine temel ihtiyacınız olan fırsat bir ürün buldunuz ATM’den çekeceğiniz para da buna yeterli değilse kart işinizi görür. Yani kredi kartı değerini bilip, kuralına uygun kullanana hızır gibi yetişir.

KENDİNİZİ ZENGİN HİSSETMEYİN

Araştırmalar, nakit kullanmak yerine kredi kartının kullanılmasının harcama duygusunu körüklediğini, tüketimi artırdığını ortaya koyuyor. Tabii bu durum kişiden kişiye değişiyor. Eğer kart limiti kadar kendinizi zengin hissederseniz hata yaparsınız. O para size emanet tanımlanan bir kredidir. Eğer kendinizi dizginleyemiyorsanız kart kullanımı size göre değil demektir. Ya kartınızı iptal ettirin ya da kullanım limitini sizi zorlamayacak seviyeye çekin.

ZAMANINDA KAPATMAYANA MALİYETİ ÇOK

Kredi kartı dönem borcunun asgarisini ya da tamamını ödemezseniz faiz işlemeye başlar. Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için aylık yüzde 4.55 gecikme faizi, asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için aylık yüzde 4.25 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanıyor. Borç geciktiğinden faiz, hesap kesim tarihinden itibaren işliyor. Sürekli asgari tutarı ödeyen biriyseniz ve borcunuzu zamanında kapatamıyorsanız bu alışkanlığınızı değiştirmelisiniz.

AİDATI LİSTENİZDEN ÇIKARIN

Kredi kartı aidatı 1.000 liralara ulaşmış durumda. Dolayısıyla kart sahibinin canını sıkan önemli bir gider. Fakat yasalara göre bankadan aidatsız kredi kartı talep edebiliyorsunuz. Banka da bu talebinizi karşılamak zorunda. Yani bir taleple kart aidatınızdan limit kaybı yaşamadan kurtulmanız mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder