Murat Çelik İkinci el araç piyasasında neler oluyor?
HABERİ PAYLAŞ

İkinci el araç piyasasında neler oluyor?

Ekonomik kriz ortamı, her sektörü etkiliyor. İkinci el araç piyasası da o sektörlerden biri. Ancak otomotiv sektörünün kendine özgü ilginç detayları var. Başkentin kıdemli oto galericilerinden Salih Kılınç ile piyasanın durumunu konuştuk. Ankara galericiler sitesi Otonomi’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Disiplin Kurulu Başkanı Kılınç, söze “İşin bu noktaya gelmesini aslında bekliyorduk, durum sürpriz değil” diye başladı ve bakın neler anlattı:

PİYASA DURMA NOKTASINDA

* Şu anda ikinci el araç satışı yok denecek seviyede. Bu durumun öncelikli nedeni piyasada kredilere ulaşım olmaması. Vatandaş bankadan araç kredisi alamayınca satışlar durma noktasına geldi.
* Fiyatlar üzerinde son iki senede oluşan köpük alındı şimdi. Aslında bu olması gereken ve beklediğimiz bir durum. Fahiş fiyatlar ortadan kalktı. Rakamlar yerine oturdu. Bizim beklenti ve tahminimiz, yakın vadede fiyatların biraz daha düşeceği yönünde.
* Özellikle 2022 itibarıyla otomotivi, yatırım aracı olarak görüp araç stoklayanlar oldu biliyorsunuz. O furyada talep çok hızlı artınca fiyatlar da anormal yükselmişti hatırlarsınız. O fiyatlar gerçek dışıydı.
* O dönem, hatırlayacaksınız, saatlik zam yapılıyordu. İlanlarda fiyatlar sürekli artıyordu. Şimdi ise durum tam tersine döndü. Fiyatlar günlük düşüşe geçti.

Haberin Devamı

YATIRIM OLMAKTAN ÇIKTI

* Bekleyip kârlı satmak için araç alıp stoklayan kişiler birden akın edince, şimdi piyasada arz fazlası oluştu. 2022 ve 2023 model otomobilleri almış birçok insan şimdi bunları satmanın peşinde.
* Şu anda piyasada satılık araç çok ama genel ekonomik durum itibarıyla alıcı yok. En büyük sorun kredi olmaması. Önceden yatırım aracı olarak görülen otomobil, yatırım olmaktan çıktı.
* Tabii bu durgunlukta, parası olanın cazip faiz oranlarıyla mevduata yönelmesinin de etkisi var. Elinde ihtiyacından fazla araç olanlar, bunları satıp faize yatırmanın peşinde.
* Kredi olmaması, olan kredinin de çok yüksek faizli yani yüksek maliyetli olması, otomotivin kârlı bir yatırım aracı olmaktan çıkması... Bütün bunlar ülkenin ekonomik durumunun da sonucu tabii.

Haberin Devamı

ZARARINA SATANLAR VAR

* Şu anda, ekonomik zorluk yaşayan, özellikle ticaret yapan ve borcu olan insanlar, acil nakit ihtiyacı sebebiyle zararına otomobil satmak zorunda kalıyorlar.
* Biz bu işin bir süre daha bu şekilde gideceğini öngörüyoruz. 2024 böyle geçer diye düşünüyoruz. İlk bayram geçti, şimdi ikinci bayramı da atlattıktan sonra piyasa, tamamen gerçek fiyatlarına oturur.

EKSPERTİZ ÖNEMLİ

* Bu arada, araç alıp satacaklara küçük bir hatırlatma yapmamızda fayda var. Son dönemde piyasada yeni bir furya çıktı. Bazı alıcılar, aracın kusurlu, kazalı vs. olduğunu iddia edip fiyat düşürmek için çeşitli yollara başvuruyorlar. Araç satıcıları, özellikle de bireysel satıcılar buna dikkat etsin. Otomobilini satmak için ilana çıkmadan önce muhakkak kurumsal bir yerden ekspertizini yaptırsın ve alıcıyla ekspertiz raporu doğrultusunda konuşup satışı öyle yapsın. İki taraf da mağdur olmasın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder