Özlem Denizmen 14 adımda bahar temizliği
HABERİ PAYLAŞ

14 adımda bahar temizliği

Bahar resmen geldi, gündüzler uzamaya başladı. Şimdi yenilenme ve tazelenme zamanı. Hadi gel; cebine de tazelik getirmek için para durumunu gözden geçirelim.

1-BÜTÇE: Ayın sonuna yaklaşırken, geçmiş harcamalarını önüne bir koy. Bakalım hangilerini hayatından çıkarmak sana iyi gelecek. Kullanmadığın abonelikler, üyelikler, yüksek tarifeler, gereksiz harcamalar. Hadi iş başına.

2-BORÇLARDA FERAHLAMA: Borçlar ne durumda? Düzenli ödüyor musun, yeni borç yaratmamaya gayret ediyor musun? İyi borç yapacaksan, ödeme planını çıkardın mı? Masraflardan biraz kısıp borç kapatmaya ne dersin?

Haberin Devamı

3-YATIRIM ÇİÇEKLERİ: Hesaplarında bahar çiçekleri açıyor mu? Yatırımlarının getirisine baktın mı? Değişiklik yapman gerekiyor mu? BES (Bireysel Emeklilik) birikimini sorguluyor musun, getiriler nasıl olmuş?

4-YAZ PLANI: Tatil herkesin hakkı. Düzenli olarak senede bir hafta tatil yapanların kalp krizi riski yüzde 30 düşüyor. Yazın tatile gitmeyi düşünüyor musun? Şimdiden ‘bilmiyorum’ deme, paranı ayırmaya başla. Uzun kısa fark etmez, ne kadar erken plan yapar ve hazırlanırsan o kadar kârlı çıkarsın.

5-AKILLI ALIŞVERİŞ: Emin ol, gardırobundaki eşyalar sana 5 sene yeter. Sezon değişiyor, mağazalarda kampanyalar, vitrinlerde yenilenmeler… Bunlar aklını çelmesin. Geçen bahar/ yaz sezonunda aldıklarını hatırla. Onları da bir heves almıştın. Yenilerine gerçekten gerek var mı?

6-SADELEŞME: Zenginlik, en az şeye istek ve ihtiyaç duymaktır. Havaların ısınmasıyla üstümüzdeki fazlalıkları atarken, yaşamımızdaki fazlalıklardan da arınma zamanı. Belki de artık kullanmadığın eşyaları satmanın zamanı geldi. Hadi harekete geç.

7-ZİHİNDE ARINMA: Sadece eşyada değil, zihnen de arınmak iyi gelir. Gelen geçen herkesin çamurlu ayaklarıyla zihninde yürümesine izin verme!

8-ENERJİ TASARRUFU: Gündüzler uzuyor, havalar ısınıyor. Gereksiz ısınma ve elektrik masrafından kurtul. Aradaki farkı, birikime koy. Çocuklarla evde bunu bir oyun haline çevir.

9-GÜNEŞ ETKİSİ: Güneşi gördük, kendimizi bir yerlere atmak istiyoruz, hakkımız ama bütçeyi aşmadan. Dışarıda yeme içme, eğlence harcamaları aman planlı olsun. Sonra ‘beni bu güzel havalar mahvetti’ demeyesin.

Haberin Devamı

10-OKUMA HAVASI: Havalar tam da bir kitap alıp sahilde, parklarda okuma havası. Yatırım kitaplarıyla kendini geliştirmenin tam zamanı. Bilgi güçtür.

11-HARCAMA GÜNLÜĞÜ: Baharın cazibesi harcamalarda açılmana sebep olmasın. Kontrolü elden bırakmamak için harcamalarını yaz. Yazmanın büyüleyici bir etkisi var.

12-DÜĞÜN DAVET: Herkese altın takmak zorunda değilsin. Düğünler, açık havada kutlanan doğum günleri, baby shower’lar ve niceleri. Ufukta hediye alman ve mutlaka gitmen gereken bir davet varsa hazırlıklı olmaya başla.

13-DOĞADAN FAYDALAN: Yeni araştırmalar 2050 yılına kadar dayanabilirsek 500 sene yaşayabileceğimizi söylüyor. O zaman hadi... Açık hava yürüyüşleri, bisiklete binmek gibi ücretsiz ama eşsiz aktivitelere daha çok zaman ayır, paran cebinde kalsın.

14-DOĞAYI KORU: Baharı, açan çiçekleri seviyoruz. Doğayı korumak görevimiz. Gereksiz tüketim, sadece cüzdana değil, doğaya da zarar. Almadan önce iki kere düşün. Torunlarının torunlarına bu yeryüzünde ne bırakacaksın?

Haberin Devamı

TATILİN TADINI ÇIKARIN

SORU: Eşimle ben çalışıyoruz pandemiden beri. Bir çocuğumuz var. Çeşitli nedenlerle tatile gitmedik. Eşimle, kızım bu Kurban Bayramı’nda tatile gitmek istiyor fakat bir yandan da gelecek ile ilgili kaygılardan ötürü bu bana israf gibi geliyor. Sizce bu zamanda tatile çıkmak israf mı? Özkan

CEVAP: Özkan, bu tür kaygılarının olması gayet doğal. Bunun üstesinden gelmek için ailece bir tatil bütçesi yapın. Nereye ne kadar harcayacağını bilirsen kontrol sende olur. Tatil için borç yapmayın. Ailenle, sevdiklerinle çıktığın tatillerde yaşadıkların, paylaştıkların bağlarını güçlendirir. Önemli olan tatil yaparken bütçene uygun bir tatil yapıp, eve döndüğünde borç içinde olmamak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder