Şirin Sever Yapay zekayla ilişki mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zekayla ilişki mi?

Ben bu yapay zekadan korkuyorum arkadaş! Hep yazıyorum, çiziyorum, söylüyorum; bakın, bir süre sonra ‘gerçek nedir’ anlamayacak hale geleceğiz. Söylemediklerimizi, yapmadıklarımızı ispatlamak zorunda kalacağız ama kimse bize inanmayacak! Tamam acayip bir teknoloji, ‘aa bakın kimlere şarkı söyletmişler’, ‘oo bilmem kimi nerde oynatmışlar’ falan dedik, güldük eğlendik ama iş başka boyuta geçti. Bakın yılın en iddialı kıyafetlerini izlediğimiz, herkesin çiçeklere, tüllere, acayip acayip tasarımlara büründüğü Met Gala yapıldı ya hani geçenlerde... Gala’ya gitmeyen Katy Perry’nin gala fotoğrafları üretilmiş yapay zekayla! Şarkıcının hayranları da Perry’nin gerçekten orada olduğunu sanmış ve bu görseller X’te 13 milyondan fazla görüntülenmiş. Birilerinin sizi olmadığınız bir yerde ‘varmışsınız’ gibi göstermesi korkunç değil mi? Ben Katy Perry’de falan değilim... Cinayet işlenen bir yerde gösterilip hapse bile girebiliriz, öyle bir hal. Daha fena şeyler de var... Mesela, yapay zekayla ilişki yaşayanlar! Bazı yapay zeka destekli flört uygulamalarında işler çığrından çıkmış. Hürriyet’te Umut Fırat Eroğlu’nun haberinde gördüm; olay şöyle... Replika, Candy.ai, Myanima.ai, Mitsuku gibi popüler flört uygulamalarının çoğu ilişki simülasyonu yapıyor. Yani bazılarında ekrandan sohbet ediliyor, bazılarında ‘yapay zeka arkadaş’ isteğe göre tasarlanabiliyor. Geçen ay yapay zeka kız arkadaş mağduru bir erkek ortaya çıkmış! İsmini açıklamayan bir genç, yapay zeka kız arkadaşına ayda 10 bin dolar harcadığını açıklayınca, olay başka boyuta taşınmış. Güler misin ağlar mısın şimdi? Gülerim çünkü olay nerden baksan komik! Aynı zamanda ağlarım da çünkü insanlığın geldiği hal gerçekten acıklı. Nasıl bir ruh halidir, nasıl bir akıl tutulmasıdır bu? Yazıda, uzmanların bu genç adamla konuştuğu ve şunu keşfettikleri yazıyor; gençler bu olayı oyun gibi görüyormuş. Yani bir ilişkide var olmanın yanı sıra onlarla video oyunu gibi oynuyorlarmış. Özetle gerçeklik algımız kayıyor! Yapay zeka, gerçekle ilişkimizi bozuyor, normal olamıyoruz ve işin kötü yanı da kimse bu konuda hiçbir şey yapmıyor. Üzücü ve korkutucu.

Haberin Devamı

Yapay zekayla ilişki mi

Haberin Devamı

Anneler sahaya çıksın!

İspanya’da Getafe isimli futbol takımının oyuncuları, önceki gün karşılaşmaya anneleriyle çıkmış. Anneler Günü şerefine bu kararı alan kulüp, böylece annelerin destek ve teşviklerinin futbolcuların hayatları üzerindeki derin etkiye vurgu yapmak istemiş. Annesi hayatta olmayan ya da çeşitli nedenlerle karşılaşmaya gelemeyen futbolculara ise eşleri eşlik etmiş. Bence şahane bir Anneler Günü kutlaması; keşke bizim kulüpler de yapsa. Boş beleş, saçma kutlamalardan çok daha iyi olurdu. Hem belki yeşil sahalar biraz olsun yumuşar, tatlı bir ortam oluşurdu. Anneler için de unutulmaz bir anı tabii!

Yapay zekayla ilişki mi

Tülin Özen

Oyuncuda hiç tereddüt yok!

Tülin Özen’e İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü getiren, dünya prömiyerini 80. Venedik Film Festivali’nde yapan Selman Nacar imzalı ‘Tereddüt Çizgisi’ni izledim geçen gün. ‘İzlenir mi?’ diyenlere dev hizmet sunuyorum şimdi: Evet, Tülin Özen oyunculuğu için izlenir! Adalet ve vicdan kavramlarını bir avukatın gözünden anlatan film, her bağımsız film gibi(!) taşrada geçiyor. Soğuk, sıkıcı, boğucu bir taşra şehri. Sanki yönetmen, ‘Coğrafya kaderdir’ gerçeğinin altını çizmek ister gibi. Filmin kahramanı, Özen’in oynadığı ‘Avukat Canan’. İlkeli, güçlü, yurtdışı master’lı, sert biri. Erkek ağırlıklı taşra adliyesinde duygularını gizlemeyi öğrenmiş; herkese mesafeli, aşırı ciddi. Her şeyi kontrol etmeye çalışırken de, işler değişiyor, yokuş aşağı gidiyor. Arada kalmak, vicdan muhasebesi, adalet arayışı, çıkış bulamamak.. Bu duyguların hepsini o kadar iyi oynuyor ki Tülin Özen, hayran kalıyorsun. Kendi deyişiyle “ne yapacağını bilememenin filmi bu.” Ancak, filmin hikayesinde bir ikna sorunu var. Müvekkilinin onu kandırması, buna rağmen vicdanının devreye girmesi fazla yüzeysel ve kolay geldi bana. Ama işte Tülin Özen izletiyor filmi. Şimdi büyük merakla, Tülin Özen’in ‘Canavar’ isimli oyununu izlemeye koşacağım.

Haberin Devamı

Yapay zekayla ilişki mi

Sinemada beklediklerimiz

Sinema demişken; sektörden beklentimiz yüksek, zira bazı özlenen hikayeler ve izlemek için merakla beklenenler var...

* Başrolünde Renee Zellweger’ın olduğu, efsane romantik komedi ‘Bridget Jones’ serisi 8 yıl sonra geri dönüyor malum. Artık 54 yaşında olan kahramanımız bakalım hangi maceralarla karşımızda olacak. Gerçi vizyon tarihi için 2025 diyorlar ama eski romantik komediler gibisi kalmadı, bekleriz biz.

* Başrollerini Joaquin Phoenix ve Lady Gaga’nın paylaştığı ‘Joker: Folie a Deux’ yani ‘Joker: İkili Delilik’ filminin fragmanı, 24 saatte aldığı görüntülenme ile 2023 gişe rekortmeni ‘Barbie’nin fragman izleme sayısını geçmiş. Ekimde vizyona girmesini sabırsızlıkla bekliyoruz zira hiçbir kötü karakter Joker kadar sevilmedi!

* Heyecanlı bir bekleyiş de Martin Scorsese imzalı Frank Sinatra filmi için! Üstelik başrolde Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence gibi iki devin adı geçiyor. Müziğin efsane isimlerinden Sinatra’nın biyografisi, böyle bir kadroyla muhteşem olur sanki. E sinema salonlarını da ancak böyle dev projeler kurtarabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder