Ekonomi Restoran fişlerine 'servis ücreti' eklendi

Restoran fişlerine 'servis ücreti' eklendi

Paylaş
Restoran fişlerine 'servis ücreti' eklendi

Restoran ve kafeler kuver ücretine ek olarak “Servis ücreti” de ekledi. Müşterilerin bahşiş bırakmaması gerekçe gösterilerek, hesaba işlenen servis ücreti işletmelerde yaygınlaştı.

Hatta bazı yerlerde kişi başı olarak alınmaya başladı. Hem kuver hem servis ücretinin birlikte alınmaya başlaması tüketicilerin tepkisine neden oldu. Gittikçe artan uygulamaya sosyal medyadan adisyon ve fişlerini paylaşarak tepki gösteren tüketicilere uyarıda bulunan Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu (TUKONFED) Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, bu ücretin yasal olmadığını ve vatandaşların ödemeyebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

YÜZDE 20’YE KADAR ÇIKTI

Hesap pusulasının altına bu tür değişik isimlerde birçok ilaveler yapıldığını anlatan Saraçlı, “Bu ekler yüzde 10, yüzde 15 hatta yüzde 20’ye varıyor. İşletmelerin böylesine bir ücret talebinde bulunmaya hakları yok. Bu tamamen yasaya aykırı bir talep. Bir de bilsinler ki bu tür uygulamalar yapan işletmeler Maliye Bakanlığı tarafından da geriye dönük denetlenmekte. Bu servis ücreti gibi bir isimden adlandırılmış olan ekstradan bir taleptir. Böyle bir talebi istemeye kesinlikle hakları yok. Tüketiciler de böyle bir talep karşısında ödeme yapmasınlar. Çünkü yasaya aykırı” dedi.

YASAL DEĞİL, ŞİKAYET EDİN

Tüketicilerin bu durumu şikayet edebileceklerini söyleyen Saraçlı, şöyle konuştu: “Fişi yanınıza alın. Alo 175 tüketici hattına bildirin. Bu işletmelerin geriye dönük incelemesi yapılacak. Çünkü burada satmış oldukları ürünlerin haricinde bir hizmet bedeli talebindeler. Bu hizmete dayalı ücretlerin KDV oranı da farklı. Ayrı fiş kesilmeli. Bu tür uygulamalarla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı bir genelge yayınlayacak. Her türlü haksız ticari işlemler adı altında yapılan her türlü işlemler kapatma cezaları, hapis cezaları hatta ve hatta ticaretten men cezalarına kadar boyutlara ulaşacak.”

Haberin Devamı