Dünya ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye çağrı

Paylaş
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye'yi ifade özgürlüğü, adil yargılanma güvenceleri, yargı bağımsızlığı ve diğer temel özgürlüklere saygı göstermeye çağırdıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme teklifine, Donald Trump göreve geldiği günden itibaren olumlu yanıt vermeyen ABD'den, Türkiye'ye ifade özgürlüğü, adil yargılanma güvenceleri, yargı bağımsızlığı ve diğer temel özgürlüklere saygı gösterme çağrısı yapıldı.


İNSAN HAKLARI SORULDU


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, telefonla gerçekleştirdiği basın toplantısında kendisine yöneltilen “Washington Post gazetesi, Türkiye’de geriye doğru giden insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda ABD yönetiminin tepki gösterip göstermeyeceğini içeren bir yazı yayınladı. Bildiğiniz gibi, şu anda 150’den fazla gazeteci hapiste ve Türkiye referanduma gidecek. Muhalefete de pek çok baskı var. Türkiye’de ki insan hakları sorunları hakkındaki düşünceniz nedir?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“ABD insan hakları ve temel özgürlükler konusunu gerek özel görüşmelerde gerekse kamuoyu önünde dile getirmekte uzun bir geçmişe sahip, bu Türkiye’yi de kapsıyor. Hepiniz bunu biliyorsunuz. Türkiye’yi ifade özgürlüğü, adil yargılanma güvenceleri, yargı bağımsızlığı ve diğer temel özgürlüklere saygı göstermeye çağırıyor ve bunları sağlamak için teşvik ediyoruz. Ayrıca, ifade özgürlüğüne sıkı sıkıya güveniyoruz. Düşünceyi ifade etme medya özgürlüğü de dahil olmak üzere her türlü ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Bazılarının tartışmalı veya rahatsız edici bulabileceği konuşmaları içermesi yalnızca demokrasiyi güçlendirir ve korunması gerekir.”


REFERANDUMA CEVAP VERMEDİ


Toner, anayasa referandumu ile ilgili bir soruya da “Bunu daha önce de söyledim, yine söyleyeceğim. Bu, Türk halkının tartışması ve karar vermesi gereken bir meselesidir” karşılığını verdi.

Haberin Devamı