Dünya ABD Suriye'ye 59 füze fırlattı

ABD Suriye'ye 59 füze fırlattı

Paylaş
ABD Suriye'ye 59 füze fırlattı

Pentagon, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesi fırlattığını açıkladı

Pentagon, Suriye'nin İdlib şehrine düzenlenen kimyasal silah saldırısı sonrası toplantı halindeydi. Bilgi vermekten kaçınan yetkililer ilerleyen saatlerde Suriye konusunda karara varacaklarını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Suriye rejime ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı.
Davis, "Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları,
hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu." şeklinde konuştu.


SURİYE TELEVİZYONU: SİVİL KAYIPLAR VAR

Rus RIA Haber Ajansı’nın haberine göre Suriye Devlet Televizyonu, ABD saldırısını duyurduğu haberinde, "ABD tarafından ülkemizin orta kesimlerindeki hava üssüne yapılan roket saldırısında sivil kayıplar verilmiştir" denildi.

VURULAN ASKERİ ÜSLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AYRINTI


Al-Shayrat üssü DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı.

Palmira, orta Suriye'de antik zamanların önemli dini ve ticari merkezi olan, UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Miras Listesi'ne alındı.

Suriye çölünün ticari kervanlarının geçiş noktasında olması sebebiyle "Çölün Gelini" de denilen şehrin tarihi MÖ 19. yüzyıla kadar gitmekte.

RUSYA'YI BİLGİLENDİRDİK'


Saldırıyı, "Esad’in dehşet verici saldırısına orantılı" olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.

TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA


ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için önemliydi. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD’yi ve müttefiklerini tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.



RUSYA'DAN ABD'YE UYARI


Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalesinin "olumsuz sonuçları" olacağı konusunda uyardı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: LAFTA KALMASIN


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın Suriye hakkındaki açıklamalarının ardından, 'teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim." şeklinde konuşmuştu.

KRİTİK TOPLANTI


ABD kuvvet komutanlarının, Esad rejiminin Suriye'nin İdlib kenti Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısı üzerine ABD'nin muhtemel adımlarını ele almak üzere Savunma Bakanlığında (Pentagon) toplantı halinde olduğu bildirilmişti.

Toplantının içeriği ve Mara Lago ile canlı bir bağlantı yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi vermekten kaçınan yetkili gecenin ilerleyen saatlerinde Suriye konusunda bir şeylerin olabileceğini söylemişti.



Pentagon'da kritik toplantı


Haberin Devamı