Dünya Amerika Başkan'ını seçiyor! Clinton mı, Trump mı kazanacak?

Amerika Başkan'ını seçiyor! Clinton mı, Trump mı kazanacak?

Paylaş
Amerika Başkan'ını seçiyor! Clinton mı, Trump mı kazanacak?

Dünyanın gözü Amerika'daki başkanlık seçimlerine çevrildi. Amerikalılar bugün sandık başına gidiyor. Demokratların adayı Clinton anketlere göre cumhuriyetçilerin adayı Trump'ın kıl payı önünde... Seçimde ilk sonuç yine 8 seçmenli o köyden geldi. Orada zafer Clinton'ın oldu

Tüm dünyanın kilitlendiği Amerika'daki Başkanlık seçimleri ABD'nin 58. başkanlık seçimleri olacak.

ABD'nin şimdiki başkanı Barack Obama bu göreve iki kez seçilmiş olduğu için üçüncü bir kez aday olması mümkün değil.


Clinton ve Trump Türkiye'yle ilgili hangi politikaları savunuyor?

FİL VE EŞEK KAPIŞMASI


Seçimlerde amblemi eşek olan Demokratik Parti'nin adayı Hillary Clinton, amblemi fil olan Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump ile yarışacak.

Amerikalıların, ülkenin 45'inci başkanı olarak Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ı mı yoksa Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ı mı tercih edeceği, yarınki seçimlerin ardından belli olacak.


Amerika'nın görünmeyen başkan adayları

HİLLARY SEÇİLİRSE İLK KEZ BİR KADIN BAŞKAN SEÇİLMİŞ OLACAK?


Eğer Hillary Clinton başkan seçilirse Amerikan tarihinin ilk kadın Başkan'ı olacak. Yine Hillary Clinton kazanırsa ilk kez bir Amerikan Başkanı'nın eşi Başkan seçilmiş olacak.

Sonuçların en geç Çarşamba sabahı TSİ 07.00 sularında netleşmesi bekleniyor.


ABD'li astronot uzaydan oy kullandı

AMERİKAN SEÇİMLERİ PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?



ANKETLERDE KİM ÖNDE?


ABD'de yarın gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi düzenlenen son anketler, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı milyarder iş adamı Donald Trump'ın önünde gösteriyor.

3-5 Kasım tarihleri arasında yapılan Wall Street Journal/NBC News anketine göre Clinton, yüzde 44'e yüzde 40 oy oranı ile yarışı Cumhuriyetçi rakibinin 4 puan önünde götürüyor.

Washington Post-ABC News tarafından 1-4 Kasım tarihlerinde yapılan ankete göre ise Clinton yüzde 48'e yüzde 43 ile Trump'ın 5 puan önünde.

Bu sonuç, hafta başında Clinton'la arasındaki farkı kapatan Trump'ın tekrar geriye düştüğüne işaret ediyor. Washington Post, Clinton'ın yükselişine gerekçe olarak, "beyaz olmayan seçmenlerden aldığı desteğin artmasını" ve "bağımsız seçmenleri kendi safına çekmesini" gösterdi.

Seçimlere yaklaşık bir gün kala FBI Direktörü James Comey'in, Hillary Clinton’a yönelik e-posta soruşturmasında suç unsuruna rastlamadığını açıklamasının da Demokrat adaya desteği artırması bekleniyor.

40 MİLYONU AŞKIN SEÇMEN ŞİMDİDEN OY KULLANDI

ABD’de halk yarın, Kongre’nin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senatonun üçte biri ve bazı valilikler için de oy kullanacak. Seçimler sonucunda ABD Kongresi’ndeki sandalye dağılımları da yenilenecek. Ülkede 37 eyaletin yanı sıra başkent Washington D.C.'de 26 Ekim’den itibaren erken oy verme veya mazeretli oy verme işlemleri başlamış olmasına rağmen halkın çoğunluğu yarın oyunu kullanacak. Seçmenler oylarını, eyaletlerde kurulan seçim merkezlerinde verecek. Erken oy verme sürecinde 40 milyondan fazla seçmenin, 8 Kasım’ı beklemeden oylarını kullandığı belirtiliyor. Kayıtlı seçmen sayısının 225.8 milyon olduğu bu seçimlerde, 120 milyondan fazla kişinin oy kullanacağı tahmin ediliyor. Erken oy verme sürecinde kullanılan oylar, sandıklar kapanana kadar sayılmayacak.

EN ÇOK OYU ALAN DEĞİL, DELEGELERİ KAZANAN BAŞKAN OLACAK

ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak başkan olmak için yetmeyebiliyor. Ülkedeki seçim mantığı, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ülkede halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin tamamını da kazanmış oluyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan, ülkenin de başkanı oluyor. Bu nedenle yarın gözler Hillary Clinton ile Donald Trump’ın halkın ne kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak. Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DC'deki 538 seçici oyun mutlak çoğunluğunu, yani 270'ini alması gerekiyor. California, 55 kişi ile en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.


İLK SONUÇLAR YİNE 8 SEÇMENLİ KÖYDEN GELDİ: CLINTON KAZANDI


Bu arada başkanlık seçimlerinde ilk sonuçlar yine Dixville Notch köyünden geldi. Sadece sekiz seçmenin bulunduğu köyde kazanan ise Demokratların adayı Hillary Clinton oldu.

New Hampshire eyaletindeki Dixville Notch köyündeki oylama, 1960'yılından beri olduğu gibi, günün ilk dakikalarında, yani diğer eyaletlerden en az sekiz saat önce yapıldı.

Sandıktan Clinton'a dört oy çıkarken, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump iki oy aldı.

Özgürlükçü Parti'nin adayı Gary Johnson bir oy alırken, sürpriz isim ise Cumhuriyetçilerin 2012'deki adayı Mitt Romney oldu.

Dixville Notch köyündeki seçmenlerden biri de oy verirken, protesto amacıyla Romney'nin adını yazdı.

ABD'de Dixville Notch dışındaki sandıklardaki oy verme işlemi en erken TSİ 14.00'te başlayacak. Sandık açılış-kapanış saatlerinin eyaletten eyalete değişiklik gösterdiği ülkede, ilk sandıklar ise en erken TSİ 03.00'te kapanacak. Ancak sandık çıkış anketlerinin sonuçlarının Türkiye saatiyle gece yarısından sonra gelmeye başlaması bekleniyor.

HİLLARY CLİNTON KİMDİR?

Hillary Clinton Amerika Birleşik Devletleri'nin 67. Dışişleri bakanı. ABD'nin 42. devlet başkanı Bill Clinton'la evli olan Hillary Rodham Clinton, 1993-2001 yılları arasında eşinin başkanlığı sırasında First Lady olarak görev yapmıştır. Ardından 2001-2009 arasında ABD Senatosunda New York eyaletini temsil etmiştir. 20 Ocak 2007 tarihinde 2008 ABD başkanlık seçimlerine adaylığını koymuş ancak ön seçimleri az farkla Barack Obama'ya kaybetmişti.

DONALD TRUMP KİMDİR?

70 yaşındaki Donald Trump Amerika'nın en popüler iş adamlarından biri. New York'ta doğdu. Pensilvanya'da bulunan Wharton Institu'de İşletme bilimleri eğitimi aldı. Üniversite yıllarında babası Fred Trump'ın emlak ve inşaat firmasında çalıştı. Kariyeri sırasında oteller, kumarhaneler, golf sahaları ve daha birçok yapı inşa etti. 2000 yılındaki ABD başkanlık seçimlerinde Reform Partisi adayları arasında yer aldı. Forbes iş dergisi tarafından hazırlanan Dünyanın En Zengin 400 İnsanı listesinde yer aldı. Seçim vaatleri hem ABD'de hem de dünyada büyük tartışmalara neden oldu. Trump, eğer başkan seçilirse, Ronald Reagan'dan sonra Amerika'nın en yaşlı başkanı olacak.

Haberin Devamı