Gündem Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Paylaş
Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası canlı yayında milyonları ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı. Yıldırım, emekliye bayram müjdesi vererek, 'Emeklilere her yıl 2 bayramda 1000'er lira ikramiye verilecek' dedi. Yıldırım ayrıca vergi ve prim alacaklarıyla birlikte, trafik cezalarının da yapılandırılacağını aktardı. Yıldırım, açıkladığı paketin bütçesinin de 24 milyar TL olduğunu söyledi

Başbakan'ın konuşmasından bazı satır başları:

Berat gecesi bütün milletimizin Berat gecesini tebrik ediyorum.

Yarın 1 Mayıs. AK Parti iktidar döneminde 1 Mayıs resmi bayram haline getirildi. İşçi sendikalarımız, memur sendikalarımız bir bayram içinde bu bayramı kutluyorlar. Bu vesileyle vatandaşlarımızın Emek ve Dayanışma Bayramı'nı tebrik ediyoruz.

Sadece geçen yıl 1 milyon 400 bin yeni istihdam saylayarak büyüme gerçekleştirdik. Bu yıl da işler iyi gidiyor.

Planladığımız hedeflediğimiz değerler üzerinde ilk 3 ay hedefleri geldi. Bundan sonra artık yaz da geldi, turizim ve tarımda iyi sonuçlar gelecektir.

VERGİ VE TRAFİK CEZALARI


Birinci madde esnaflarımızı ve sanayicilerimizi yakından ilgilendiren yeniden yapılanma.

Esnafı, çalışanlarımızı, sanayicilerimizi yakından ilgilendiren konuyu ele aldık.

Bununla ilgili maliye ile ilgili işi olan gümrükle işi olan vatandaşımız, il özel idareler kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular. Bunlar nelerden oluşuyor vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları yeniden yapılandırılacak.

Köprü, otoyol ve kaçak geçişler kısaca vatandaşın devlet kurumları ile arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşla el sıkışılıyor.


PEŞİN ÖDEMEDE İNDİRİMLER OLACAK


Vergi ve prim borcu yapılandırılıyor.

Vergi prim barışı sağlanmış olacak. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz.

36 ay içerisinde borçlarını ödeyebilecekler. Peşin ödemede indirimler yapılacak. Gecikme faizinin %90'ınını ödemeyecek. Sadece % 10'nunu ödeyerek hesabını kapatmış olacak.

Kanundan faydalanmak isteyen vatandaşlar temmuz ayının sonuna kadar müracatta bulunabilecek.

Bağ-Kur borcu olanlar da sağlık hizmeti alabilecekler.

Bağ-Kur borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnaflar var bunun da önünü açıyoruz.

BAĞ-KUR PRİMİNİ DEVLET ÖDEYECEK

18-29 yaş arasında iş yeri açmak isteyen gençlere 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiştik. Ona şimdi bir ilave daha getiriyoruz. 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek, bunun üzerine de 1 yıl boyunca Bağ-Kur primini devlet ödeyecek.

YAŞLILIK AYLIĞI ARTIYOR


600 bin civarında yaşlılık aylığı alan vatandaş var.

Yaşlılarımızla ilgili müjdemiz 65 yaş ve üzere kişilere 266 lira olan yaşlılık aylığını 500 liraya çıkarıyoruz.


ÖĞRENCİ AFFI

Üniversiteye dönme imkanı veriyoruz.

Kaydı silinen üniversite öğrencilerine eğitimini tamamlama fırsatı veriyoruz. Bunun tek istisnası teröre bulaşanlar olacak.

İMAR BARIŞI


Bir diğer müjdemiz imar barışıdır. Bu konuda çok köklü son 50 yılın sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısıdır. Bu imar barışı nasıl işleyecek?

Kangren olmuş imar problemlerine imar barışı getiriyoruz.

Yaklaşık 13 milyon bina için reform düzeyinde bir düzenleme getiriyoruz. Bu bir imar affı değil, imar barışıdır.

YAPI KAYIT BELGESİ


Yapı Kayıt Belgesi vereceğiz. Ondan sonra da Yapı Kayıt Belgesi imar alırken işine yarayacak, kentsel dönüşüme gidecekse öncelik olacak. Tapu alacakken işine yarayacak.

Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Yapı kayıt belgesi alınabilmesi için yüzde 3 bir para alınacak. Tapuya geçince de aynı şekilde yüzde 3 para alınacak. Vatandaş kaçak göçek olmaktan kurtulacak.

Hazine arazisini kullanan çiftçilerimiz var. Kullanıyorlar ama bazı haklardan yararlanamıyorlar. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler. İsterseler satın alabilecekler ya da kullanma sözleşmesini 10 yıl daha yenileyebilecek.

EMEKLİLERE BAYRAM MÜJDESİ


Emeklilere her yıl Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi 1000 TL ikramiye verilecek.

Emekli olmuş 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var. Bunun dışında emekli olmadan aylık bağlanan gazilerimiz, şehit yakınlarımız var. Devletten emeklilik dışında maaş alanlar bunlara da her yıl Ramazan Bayramı öncesi ve Kurban Bayramı öncesi olmak üzere birer bayram ikramiyesi vereceğiz.

ÇAY FİYATI, KİLODA 2 LİRA 45 KURUŞ


Başbakan Yıldırım, çay üreticilerine de yönelik olarak ise bu sene yaş çay kilo fiyatının 2 lira 45 kuruş olmasının kararlaştırıldığı mesajını verdi.