Cumartesi Postası 'Ben manevi bir berduşum'

'Ben manevi bir berduşum'

Paylaş
'Ben manevi bir berduşum'

Duruşunu ve çizgisini bozmadan müzik kariyerini sürdüren şarkıcı Altay 4 yıllık bir aradan sonra 10. albümü 'Berduş'u çıkarmaya hazırlanıyor. Bu albüm, bir anlamda, Altay'ın müzikteki 25. yılının kutlaması... Şarkılarından yana iddialı. 'Canım'ın bu yaza ve tribünlere damgasını vuracağını, 'Berduş'un da sonbaharda tüm aşıkların diline düşeceğini söylüyor

Ropörtaj: Pınar Yıldız
pinar.yildiz@posta.com.tr

Haberin Devamı

Albümünün adı neden ‘Berduş’?
Bunu manevi ve duygusal olarak bir berduşluk düşünün. Her insanın bir berduş tarafı vardır.

Sende nasıl bir berduşluk var?
Ben manevi bir berduşum. Yaşadığım her şeyi mükemmel yapmak istiyorum. İlişkiler, iş hayatı, her şey... Kırılganlığın olduğu o an benim de berduşluk anımdır.

Aşktaki berduşluk kendini nasıl belli ediyor?
Duvara çarpmış gibi olursun. Hayal kırıklığı, ulaşamama, üzüntü, keder, kavgalar, her şey seni berduşluğa sürükleyebilir. ?

Klip şarkın hangisi olacak?
‘Canım’ adlı parçaya klip çekeceğiz. Bu şarkıyı eşime yazdım. ?

Eşin kendisine yazdığın şarkıyı duyduğunda ne yaptı?
Çok mutlu oldu. Sarılıp öptü. Aslında başka birine hazırlıyordum ama ağzımdan ‘canım’ kelimesi çıkar çıkmaz eşime yazmaya başladım. Zaten eşime de “Bunu sana doğum günü hediyesi olarak yazdım, bu yüzden de kendi albümüme koyacağım” dedim.

‘Evlilik dezavantaj değil’

Haberin Devamı


En popüler olduğun zamanda evlendin. Bunu pek çok sanatçı dezavantaj olarak görüyor. Evlilik, kariyeri iyi giden bir sanatçı için cesaret işi mi?
Hiç dezavantaj olacağını düşünmedim. Hayatta her şey gelip geçici... Eşimle birbirimizi çok seviyoruz. Sevmek ve sevilmek kadar hayatta güzel olan hiçbir şey yok. Biz hayranlarımı seviyoruz, onlar da eşimle beni sevsinler. Benim için hayattaki en önemli şey, mesleğim ve ailem. İkisini birbirinden ayırt etmem mümkün değil. Çünkü biri olmazsa diğeri de olmaz. Bizim mesleğimizde ailen de seninle birlikte aynı işi yapar. Hayata farklı bakıyorum. Buraya yaşamaya geldim ve ‘ne güzel bir mesleğim var’ diye düşünüyorum. Ölümlü olduğumu biliyor, bu yüzden gerisini düşünmüyorum.

Bir kızın var. Nasıl bir baba Altay?
Sert, yumuşak, sevgi dolu, kuralları olan, özgürlüğü seven, fikirlerini karşısındakinin söylemesi gerektiğini düşünen, çok kısıtlayan ama aslında çok özgür bırakan... Yani olması gerektiği gibi...

Zaman ayırabiliyor musun kızına?
İşim dışındaki tüm zamanım onun. ‘Bu yaz tribünler ‘Canım’la inleyecek’

Her albümünde bir stadyum şarkısı çıkıyor. Bu albümde hangisi?
‘Canım’ tüm duygularda yaşanacaktır ama ben en çok stadyumda yaşanacağına inanıyorum. Çünkü ‘en büyük aşk başka büyük yok’ diyorum, stadyum aşkı da var bunun içinde!

Hangi takımın tribünü inleyecek bu şarkıyla?
Kendi kulübüm Galatasaray için hazırlıyorum parçayı. Tüm Cimbomlular, tribünde tek yürek tek ses, bu şarkıyı söyleyecek.

Haberin Devamı

Bestelerini nasıl yapıyorsun?
Uçakta, burada, evde, her yerde aklıma bir şey geliyor. Kayıt cihazım, yani telefonum yanımda olduğu sürece her yerde söz yazabilir, beste yapabilirim. Bazen önce söz ya da melodi geliyor aklıma. Hemen telefonuma kaydediyorum. O kaydı tamamlamak ise birkaç dakika, ay ya da yıl alabiliyor. Mesela ‘Canım’a çalışırken bir baktım ki ‘Rüzgar’ı yazmışım. ‘Rüzgar’ da benim için çok önemli bir şarkıdır. Çünkü herkes aşk için sanabilir ama ülkeme yazdığım bir şarkı. Ülkemin üzerindeki mutsuzlukları, kavgaları rüzgarlar götürsün istiyorum. Karadenizliyim. Bu ülkede öncelikle herkes birbirini sevmeli, çünkü bu sınırlar içinde yaşayan herkes bir bütün.

Haberin Devamı

‘Dizi oyunculuğuna hayır yarışma sunuculuğuna evet’

Televizyon programları için teklif geliyor mu?
Dizi teklifleri geliyor ama mümkün değil. 4-5 gün sete gidemem. Hem gece çalışmak hem oyunculuk yapmak, olacak iş değil. Ama program, yarışma ya da canlı performans olsa düşünürüm.

Çok iyi bir proje gelse, işini bırakıp yapar mısın?
Hayır, canlı müzikten asla vazgeçmem.

Sosyal medya hesaplarını kendin mi kullanıyorsun?
Tabii. Takipçilerim karşılarında kanlı canlı Altay’ın olduğundan şüphe etmesinler. Twitter hesabım altaybiber, facebook altaybiberoğlu. Beni sevenlerin buradan ulaşması mümkün.

‘Aşk zamansız ve yaşsızdır’

Sanat hayatının 25. yılındasın. Geriye baktığında zamanın duyguları, besteleri değiştirdiğini düşünüyor musun?
Duygu asla değişmiyor. 10 yaşında da 70 yaşında da duygusallık var. Hayatın bana yaşattıklarını müziğim, nefesim ve duygularım aracılığıyla beni dinleyenlerle paylaşıyorum. Aşk zamansızdır, yaşsızdır.

Kötü şarkı var mıdır?
Buna inanmıyorum. O gün sana hitap etmeyen şarkı ya da tarzın olmayan şarkı vardır. Çünkü her müziğin dinleyicisi bulunur.

Aslında opera eğitimi aldın, bu konuyla ilgili bir proje yok mu?
Bunun için tekrar egzersizler yapmam gerekir. En az 5-6 ay çalışmak lazım. O mesleği yapanlara saygım sonsuz, bu yüzden şu an düşünmüyorum.

Diğer şarkıcılar senden nasıl beste istiyor?
“Duygusal, hareketli şarkı istiyorum” diye yönlendirenler oluyor. Terzinin kıyafet dikmesi gibi bir şey. Sana ne istediğini söylüyor, ona göre harekete geçiyorsun.

Bu dayatma, üretkenliğini olumsuz etkilemiyor mu?
Sıkboğaz ederse olmaz tabii. Zaten çok şarkı vermiyorum son zamanlarda. Çünkü çok yoğunum. Ama artık yine beste vermeye başlayacağım. ?

‘Best of’ yapmayı düşünüyor musun?
Bunun için 60 yaşımda olmalıyım. Onu yapacak durumda değilim. Albüm sayım 30’u bulsun, o zaman yaparım.

Haberin Devamı

( 27.04.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )