Gündem Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar görevden uzaklaştırıldı (Murat Hazinedar kimdir?)

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar görevden uzaklaştırıldı (Murat Hazinedar kimdir?)

Paylaş
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar görevden uzaklaştırıldı (Murat Hazinedar kimdir?)

Hükümet, İstanbul Ataşehir’in CHP’li Belediye Başkanı Battal İlgezdi’yi Aralık 2017’de görevden almıştı. Dün de CHP’nin kalesi Beşiktaş’ın Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı görevden aldı. Gerekçe; Hazinedar hakkında açılan soruşturmalar. Murat Hazinedar “Bana açılmış tek dava yok” diyerek tepki gösterdi

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil görevden uzaklaştırıldı.

CHP'DEN TEPKİ: 'VERİLEMEYECEK HİÇBİR HESAP YOKTUR'


CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, karar sonrası Genel Merkez'de bir basın toplantısı düzenledi.

İşte Tezcan'ın açıklamalarından bazı satır başları:

Beşiktaş Belediye Başkanımız Murat Hazinedar haksız bir şekilde görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı'nın bu kararında hukuk, adalet yoktur. Haksız bir karardır. Hükümet kumpas içindedir.

Belediye başkanlarımızın verilemeyecek hiçbir hesabı yoktur.

Belediye başkanlarını size yem etmeyeceğiz. Bu uygulama mutlaka boşa çıkacaktır. Bunlar FETÖ usulü uygulamalardır.

Bu hesap tutmayacaktır. Kumpascıların iktidarı devam etmeyecek. Bu kumpasçı hükümet önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde hak ettiği şamarı yiyecektir.


HAZİNEDAR'DAN İLK AÇIKLAMA


İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, belediye binası önünde açıklama yaptı.

"Allah'ın verdiği canı Allah alır. Demokrasilerde bunu tezahürü de milletin verdiği emaneti ancak ve ancak millet alır" diyerek sözlerine başlayan Hazinedar, şöyle devam etti:


'SÖYLENECEKLERİN BİRÇOĞUNU BUGÜN SÖYLEDİM'


Henüz şahsıma tebliğ edilmemiş olmasına rağmen, görevden uzaklaştırılmama yönelik karara ilişkin söyleneceklerin birçoğunu bugün söyledim.

Yüzde 77 oyla Beşiktaş halkının emanetini temsil ediyorum. Önce bana partimin bana görev tevdi ederek, yüklediği büyük bir sorumlulukla, Beşiktaş halkının ve milletimin bana yüklediği sorumlulukla halkıma 4 yıla yakın bir süre hizmet etmeye çalıştım.

Çok zor şartlarda, merkez siyasetinin yerel yönetimler üzerinde kurduğu, hiç bir dönemde görülmemiş bir vesayetin altında bu emaneti hakkıyla yerine getirmeye çalıştık. Her zaman devlet tektir, devlet parti, insan ayrımı yapmadan bu emaneti milletimiz için kullanma anlayışıyla bu dört yıla yakın süreyi idrak ettik.

Devlet kurumları arasındaki iş birliğini, bu kurumları yönetenler arasındaki iş birliğini savunarak, bu günlere geldik. Önümüze konulan bütün engellemelere rağmen, bu iş birliği çabamızın toplumda yarattığı, yüzünü millete dönen bu aziz milletin hassasiyetlerine, beklentilerine, önceliklerine, değerlerine herkesten fazla saygı göstererek, hizmet etmeye çalıştık.

Bu sürecin sonunda vesayetin yani merkez siyasetinin yerel yönetimler üzerinde kurduğu tahakkümün, kötüye kullanımının birçok örneğini yaşadık.


"AİLELERİ BU İŞLERE KARIŞTIRMAYIN"



Hazinedar, kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında, "Ben Cumhuriyet Halk Partisinin en yüksek oy aldığı şehrin belediye başkanıyım. Atatürk devrimlerinin milli ve manevi değerlerle birlikte en güzel yaşandığı şehrin belediye başkanıyım. Herkesin gözünün olduğu, herkesin büyük bir iştahla baktığı bir şehrin belediye başkanıyım. Basından öğrendiğim kadarıyla uzaklaştırılma gerekçem, birtakım yolsuzluk iddialarıyla birlikte 2016 yılından beri hakkımda yürütülen FETÖ/PDY üyeliği iddiasıyla yürütülen soruşturmalar.

Değil ben ailemde, sülalemde değil bu darbeci cemaate, hiç bir cemaate mensup bir tek kişi bulamazlar. İktidarın bu terör örgütünü meşru gördüğü, 17/25 Aralık'tan önce dahi avukat ve işadamı kimliğimle bu terör örgütünün organizasyonlarıyla küçücük, minnacık, nokta kadar bir işimiz ne siyaseten ne ticareten ne de sosyal olarak olmamıştır, olamaz.

Ne şahsımın ne ailemin. Burada en çok üzüldüğüm, sadece şahsıma değil, bu soruşturma aynı zamanda evladıma, eşime de yöneltilmiştir. Onların da yurt dışına çıkış yasağı konularak, pasaportları ellerinden alınmıştır. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı'na bir çağrı yaptım. Onun eleştirdiği sistem onun çocuklarına yurt dışında okuma fırsatı vermiştir. Benin evladım Türkiye'nin en iyi okullarında okudu. Benim evladıma yurt dışında okuma fırsatı dahi vermedi. Aileleri bu işlere karıştırmayın" dedi.

"16 TEFTİŞ GÖREVLİSİ BUGÜNE KADAR TEK BİR ŞEY BULAMAMIŞTIR"


Hazinedar, konuşmasına şöyle devam etti: Bugün hakkımdaki iddialara ilişkin belediye başkanı sıfatımla ilgili açılmış tek bir dava bulunmamaktadır. Ne gariptir ki 1 Aralık yani Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırıldığı tarihe kadar hakkımdaki tüm araştırma ve soruşturmalarla ilgili lehimde kararlar verilmiştir. Hem Mülkiye müfettişleri hem Danıştay tarafından.1 Aralık tarihinde belediyemize 16 müfettiş gönderilmiştir.

16 teftiş görevlisi bugüne kadar tek bir şey bulamamıştır. Belediye başkanını görevden uzaklaştırmalarının nedeni, soruşturmanın selametidir. Soruşturmanın selametini ben nasıl tehdit edebilirim? Şu anda 16 müfettişe bütün evraklar verilmiştir. Belediyemiz son iki yılda belediyecilik tarihinde görülmemiş sayıda incelemeye tabi tutulmuştur. Bütün bunlardan hiç bir şey bulamayanlar, 'biz kararı verdik, siyaseten verdiğimiz kararı siyaseten uygulamak üzere, altı boş gerekçeleri bildiriyoruz' demişlerdir.


BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ ÖNÜNDE HAREKETLİLİK

Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmasının ardından Beşiktaş Belediye Başkanlığı binasında hareketlilik yaşanıyor. Binanın önünde toplananlar 'Hak, hukuk, adalet' ve 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganları atıyor.



İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama:

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat HAZİNEDAR ile Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni SİPAHİ ve Çetin KIRIŞGİL Anayasanın 127 nci maddesinin verdiği yetki doğrultusunda İçişleri Bakanlığınca 04/01/2018 tarihinde görevden uzaklaştırılmışlardır.

Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında mal varlığına yönelik olarak yürütülen soruşturma; FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan yürütülen soruşturma; ayrıca belediye hizmetlerinin zorunlu bağışa tabi tutularak iş sahiplerinden zorla para alınması, usulsüz ihale ve ruhsat verilmesi, kamu malının özel şahısların menfaatine kullandırılması ve bunun karşılığında haksız kişisel menfaat temin edilmesi ve görevi kötüye kullanma niteliğindeki diğer eylemlerinden hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle Murat HAZİNEDAR Beşiktaş Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştır.

Hüseyin Avni SİPAHİ'nin Belediye Meclis Üyeliği görevinden uzaklaştırılmasında, yetkisi ve görevi olmadığı halde imar ve ruhsat işlemlerinde talep sahiplerinin kendisine yönlendirildiği ve bağış adı altında zorla para alınmasına aracılık ettiği, haksız kişisel menfaat sağladığı, ayrıca mal varlığında ciddi artışlar olduğu yönündeki iddialarla ilgili yürütülen soruşturmalar dikkate alınmıştır.

Çetin KIRIŞGİL'in Belediye Meclis Üyeliği görevinden uzaklaştırılmasında ise kayıt dışı paraların transferine aracılık ettiği yönündeki iddiayla ilgili yürütülen soruşturma göz önünde bulundurulmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


SİPAHİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Sipahi, hurriyet.com.tr'ye konuştu.

Aynı zamanda Bağımsız İBB Meclis Üyesi olan Sipahi, yaptığı kısa açıklamada, kendisine bu konuyla ilgili herhangi bir tebligat yapılmadığını söyleyip, “Bir yanlışlık var galiba. Bakanlık bir yanlışlık yapmış olabilir, düzeltirler diye bekliyorum. Hakkımda açılmış herhangi bir dava ve soruşturma yok. Bakan düzeltecek” dedi.


KARAR SONRASI CHP'DEN İLK TEPKİ


Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın görevden alınmasının ardından CHP'den ilk açıklama geldi.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan karar için, "Bu bir hükümet kumpasıdır. Başkanımız yasal yollara müracaat edecek." ifadelerini kullandı.

Bu arada CHP il başkanlığı bir duyuru yayınlayarak “Tüm Beşiktaşlıları ve örgütümüzü saat 19.30'da Beşiktaş Belediyesi binası önünde iradelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz' dedi.

MURAT HAZİNEDAR KİMDİR?

Murat Hazinedar 1971 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi.

İlköğrenimini Fatsa’da, ortaöğretimini Ankara Yükseliş Koleji’nde, lise öğrenimini ise Bolaman, Fatsa ve Kabataş Erkek Liseleri’nde tamamladı.

Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren Hazinedar, Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

1997-2014 yılları arasında; aynı zamanda kurucusu olduğu Hukuk Bürosu’nun Başavukat’lığını yaptı.

1989-1995 yılları arasında çeşitli tekstil ve ihracat firmalarında yönetici olarak görev yaptı. Or-Gi Taşıt Muayene İstasyonları A.Ş.’de kurucu ortak olup, Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi’dir.

1987 senesinde gençlik kollarında siyasi hayatına başladı. 2000'de CHP Kurultay Delegeliği yaptı. 2009 yılından itibaren siyasi mücadelesini TDH’de sürdüren Hazinedar, 2011 Yılı Genel Seçimleri’ne Ordu’dan Bağımsız Milletvekili Adayı olarak seçime katıldı, 2013’te Mustafa Sarıgül ile birlikte CHP’ye yeniden üye oldu.

2014'te CHP Parti Meclis Kararı ile Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi ve Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde %77’lik oyla Beşiktaş Belediye Başkanlığına seçildi.

İngilizce bilen Hazinedar, evli ve bir çocuk babasıdır.

KISA SÜRE ÖNCE DE BATTAL İLGEZDİ UZAKLAŞTIRILDI


Kısa bir süre önce de İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı yine İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı.

Battal İlgezdi'nin Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasında, İmar Kanununa, Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa, Devlet İhale Kanununa aykırı hareketle Görevi Kötüye Kullanma, Belediyenin/Kamunun zararına sebebiyet verme, İhaleye Fesat Karıştırma, Haksız Mal Edinme gibi nedenler bulunuyordu.


CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi görevden uzaklaştırıldı


Murat Hazinedar isyan etti: Eşim ve oğluma da yurtdışı yasağı konuldu


Beşiktaş Belediyesi'nde görevden uzaklaştırmalar! (Hüseyin Avni Sipahi kimdir?)