Gündem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü'nün 23. gününde

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü'nün 23. gününde

Paylaş
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü'nün 23. gününde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün 23. gününde resmi rakamlara göre 42 bin kişiyle İstanbul'a giriş yaptı. 395 kilometre yol yürüyen CHP lideri, sürekli benzetildiği Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri Gandi'nin rekorunu kırmış oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 11.00'de Çayırova mevkiinde bulunan İstanbul yazılı trafik tabelasının önünden geçerek İstanbul sınırlarına giriş yaptı.



Kılıçdaroğlu'na 42 bin kişi eşlik etti.



Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün 23'üncü gününde yürüyüşe başlamadan önce açıklama yaptı.


"SON DERECE MUTLUYUM, HUZURLUYUM"


Kılıçdaroğlu, "Bugün Kocaeli'den ayrılıyoruz. İstanbul'a giriyoruz. Son derece mutluyum, huzurluyum. Güzel bir atmosferde adalet için yürüdük. Bu yürüyüşü gerçekleştirebileceğimi başlangıçta düşünememiştim. Gandi'nin rekorunu kırmak güzeldi. Kimsenin burnu kanamadan uzun bir yolculuğu katedip İstanbul'a girmiş olacağız" dedi.



Kemal Kılıçdaroğlu, "Ayı 9'unda, pazar günü bu yürüyüşü sonlandırmış olacağız. Ancak adalet arayışımızı değil, adalet arayışımız devam edecek" diye konuştu.



"TÜRKİYE SADECE İKTİDAR PARTİSİNDEN İBARET DEĞİLDİR"


Avrupa Parlamentosu'nun kararını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Buradan Avrupa Parlamentosu'na seslenmek isterim. Biz herkes için adalet istiyoruz, sizden de adalet istiyoruz. Türkiye sadece iktidar partisinden ibaret değildir. Türkiye'de bir adalet yürüyüşü yapıyoruz, 10 binler var. Referandum yaptık. Yüzde 50'den fazlası demokrasi istiyor bu ülkenin. Dolayısıyla AB ile ilişkilerin askıya alınması değil daha sağlıklı ve tutarlı sürdürülmesi gerekiyor. Bu konuda umarım bizim adalet arayışımıza da destek vererek Türkiye'ye olan ilişkilerin devamı yönünde karar alırlar. Adalet sadece Türkiye için değil bütün insanlık için geçerli olan bir kavramdır. Avrupa Parlamentosu da adil davranarak Türkiye'ye olan ilişkileri sürdürme yönünde karar alır" şeklinde konuştu.


395 KİLOMETRE YOL YÜRÜDÜ


Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan 420 kilometrelik "Adalet Yürüyüşü"nde 395 kilometre yol yürüdü.


GANDİ 388 KİLOMETRE YÜRÜMÜŞTÜ


Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri Mohandas Karamçand Gandi, “Tuz yürüyüşünü”, 1930 yılında,Hindistan'ın İngiltere'den bağımsızlık kazanmasının ardından, İngilizlerden kalan ve Hintliler'e ayrımcılık yapan yasaları protesto etmek için başlatmıştı.



Gandi ve 78 yoldaşı o dönemde İngiliz sömürge döneminden kalan ve Hintliler'e tuz üretimini yasaklayan yasayı protesto için yürüyüşe başlamışlardı. Hindistan'ın Gujarat Eyaleti'nin başkenti Ahmedabad yakınlarındaki Sabarmati Aşram'dan başlayan yürüyüşe yolda binlerce kişi katıldı. Hint Okyanusu kıyısındaki Dandi köyüne kadar ki 388 kilometrelik mesafeyi çıplak ayakla 24 günde kat eden, o dönemde 61 yaşında olan Gandhi, 6 Nisan sabahı İngiliz polislerinin şaşkın bakışları arasında denize yürüdü ve çamura karışmış bir topak tuzu avuçlarına alarak tatlı suda yıkayarak ufaladı. Böylece bir Hindu'nun tuz çıkaramayacağına dair Tuz Yasası'nı ihlal etti. Ardından Gandhi'nin çağrısına uyan binlerce köylü deniz kıyılarına akın ederek tuz çıkarmaya başladılar. Gandhi ve 60 bin eylemci hapse atıldı ancak yasa da işlemez hale getirildi.


MEHTERAN EKİBİ KARŞILADI


Kılıçdaroğlu’nu İstanbul il sınırında mehteran ekibi karşıladı. CHP Tuzla İlçe Teşkilatı tarafından getirildiği öğrenilen mehteran takımı İzmir Marşı'nı da çaldı. Mehter takımı marşlar çalarken tarihteki Türk Cumhuriyetlerinin Bayraklarını taşıyan kalabalık, "hak hukuk adalet" sloganları attı.


GECE TUZLA'DA KONAKLAYACAK


CHP İl Başkanı Cemal Canpolat programla ilgili şunları söyledi: “Genel Başkanımız Tuzlaspor Stadyumu’na yakın bir bölgede noktalayacak ve gece burada konaklayacak. Bugüm (8 Temmuz Cumartesi) ise sabah saat 07.00’de yürüyüş başlayacak ve daha sonra Pendik Batı Mahallesi’ndeki 15 Temmuz Şehitler Camii’nin yanında bulunan alanda öğle yemeği molası gerçekleştirilecek.



Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun bugünkü yürüyüş, Kartal Dragos sahilinde sona erecek ve geceyi burada hazırlayacağımız alanda geçirecek. Yüzbinlerce kişilik dev kortejin Maltepe’deki büyük Adalet Buluşması’ndan önceki son durağı Dragos sahil olacak. Genel Başkanımız, 9 Temmuz Pazar günü ise saat 17.00’de Dragos Sahil’den yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirerek Maltepe Sahili’nde kendisini bekleyen milyonlarla buluşacak ve 25 gün önce herkes için adalet talebiyle başlattığı dünyanın en uzun yürüyüşünü tamamlayarak Maltepe Sahili’ne ulaşıp konuşmasını gerçekleştirecek.


958 MAHALLEDEN ARAÇ KALDIRILACAK


CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak şu ana kadar 10 bin sivil toplum örgütü, meslek odası, siyasi parti ve derneklere davet gönderdik. Pazar günü sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri ve farklı dünya görüşlerine sahip sağdan sola adalet isteyen birçok siyasi parti burada olacağını teyit etti. İstanbul’un 958 mahallesinden Maltepe’ye araç kaldıracağız. Ulaşımla ilgili hiç kimse problem yaşamayacak. 9 Temmuz Pazar günü gerçekleştireceğimiz Adalet Buluşması için bu alanda en az 1,5 milyon kişi olacak. Alana girişler saat 15.00’ten itibaren başlayacak. Alana deniz yolu dahil olmak üzere 4 farklı arama noktasından giriş yapılacak. Denizde ve alanın diğer çevrelerinde güvenlik amacıyla sıkı bir çalışma yapıyoruz. Alanın en hızlı ulaşılabilir noktalarında 4 ambulans noktası hazır bulunacak. 3 ayrı noktada seyyar tuvaletler kurulurken, alanda 2 adet bebek bakım çadırı ve yaşlı ya da hastaların dinlenebilmesi için çadırlar olacak. Alanın giriş kapılarına yakın yerlerde 30 adet çadır kurulacak ve bu çadırlardan t-shirt, yelpaze, bayrak ve şapka dağıtımı yapılacak. 1 milyon su taşıyacak soğuk hava depolu 10 adet TIR alanın çevresinde hazır bulunacak. Basın mensupları için alanda 40 metre uzunluğunda iki ayrı bölümden oluşan bir basın tribünü yer alacak.


ENİS BERBEROĞLU’NU CEZAEVİNDE ZİYARET EDECEK


Hiçbir provokasyonun yaratılmasına izin vermeyecek biçimde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Güvenlik önlemleri hem emniyetin titiz çalışması, hem de partililerimiz tarafından en geniş şekilde alınacak.

Pazar günü 5 bine yakın partilimiz alanda görevli olacak. Genel Başkanımızın başlattığı ve her kesimden adalet isteyenlerin katıldığı yürüyüş tarihin en uzun yürüyüşüdür. Ghandi’nin 1930’da 400 kilometrelik bir yürüyüşü vardı. Genel Başkanımız Ankara’dan İstanbul’a 450 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirerek tarihe geçiyor.”

CHP İl Başkanı Cemal Canpolat, ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Pazartesi günü Maltepe Cezaevi’ne giderek Enis Berberoğlu’nu ziyaret edeceğini de söyledi.