Gündem Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın firarda

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın firarda

Paylaş
Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın firarda

‘Türkiye’nin girişimci genç beyni’ diye pazarlanan bilgisayar yazılımcısı Mehmet Aydın internet üzerinden yüksek kar vaadiyle sanal hayvan satan ‘Çiftlik Bank’ı kurmuştu. ‘Genç beyin’ 2 yılda topladığı paralarla kayboldu. Mehmet Aydın’ın Uruguay’da olduğu ileri sürüldü. Uzmanların “Bu yapılan dolandırıcılık” uyarısına rağmen hiçbir önlem alınmayınca, ’Genç beyin’, 80 bin kişiden topladığı 511 milyon TL ile sırra kadem bastı

2016 SONUNDA KURULDU


Bursalı 27 yaşındaki Mehmet Aydın, 2016 sonunda “Bilgisayar yazılımcısıyım” diyerek ortaya çıktı ve “200 bin lira yatırana aylık 50 bin lira kazanç” vaadiyle ‘Çiftlik Bank’ı kurdu. İnternet üzerinden oynanan sanal bir oyun olan Çiftlik Bank’a on binlerce kişi para yatırdı. Oyuncular yatırdıkları paralarla sanal tavuk, inek veya keçi sahibi oluyor ve kar payı alıyorlardı.


PARALAR KIBRIS'A AKTARILDI


Üye sayısı 500 bine çıkan şirket vergi vermemek için merkezini KKTC’de kurdu. Toplanan paralar da Kıbrıs’a aktarıldı. Para yatıran üyelerine güven vermek için çeşitli illerde göstermelik tesisler kuruldu. Uzmanlar 8 aydır “Bu geçmişte de benzerlerini gördüğümüz ve ‘saadet zinciri’ diye bilinen dolandırıcılık modelidir. Binlerce kişi mağdur olacak. Tedbir alınmalı” diyordu.

"ÜLKEMİZ ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLAR VAR"


Mehmet Aydın ortadan kaybolmadan önce Çiftlik Bank ile ilgili iddialar için “Ülkemiz üzerinde oynanan bazı oyunlar var. Bizim yatırımlarımız bazı kesimleri rahatsız ediyor. Haberler asılsız” demişti.

ÇİFTÇİLER TESİSİ BASTI


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 28 Aralık’ta Çiftlik Bank için suç duyurusunda bulundu. Gümrük Bakanlığı da ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması yaptı. Yeni üye alamadığı için geliri kesilen Çiftlik Bank’ın saadet zinciri çöktü. Yatırımları çöpe giden birçok kişi suç duyurusunda bulundu. Sırra kadem basan Mehmet Aydın, SPK raporuna göre; 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL toplamıştı.