Beden Sağlığı Çok önemli uyarı: Sık grip olanların kansere yakalanma riski daha yüksek

Çok önemli uyarı: Sık grip olanların kansere yakalanma riski daha yüksek

Paylaş
Çok önemli uyarı: Sık grip olanların kansere yakalanma riski daha yüksek

Gribal hastalıkları ağır mı atlatıyorsunuz? Yılın büyük bölümünü gripli mi geçiriyorsunuz? Cevabınız evet ise dikkatli olmanızda fayda var. Eğer bağışıklık sistemi bu aşamada tedavi edilmezse ileride lösemi, lenfoma, yumuşak doku kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığa yakalanma riski artıyor

Havaların iyiden iyiye soğumasıyla birlikte grip ve üst solunum yolu hastalıkları hayatımızda ana gündem maddesi haline geldi. Halsizlik, yüksek ateş, öksürük ve vücut ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuranlar arasında bağışıklık sistemi zayıf olanlar ise hem süreci ağır geçiriyor hem de sık sık tekrarlayan bir döngü içine giriyor.

İç Hastalıkları ve İmmünoterapi Uzmanı Doktor Ülkü Görmez, yılın büyük bölümünü gripli olarak geçirenlerin iki kat dikkatli olması gerektiğini söyledi.

GRİPTEN KANSERE YOL OLUR MU?

Bütün rahatsızlıkların temelinde bağışıklık sisteminin tam ve doğru çalışmıyor olmasının yattığını dile getiren Uzman Doktor Ülkü Görmez, “Sık grip olanların önemle üstünde durması gereken konu bağışıklık sistemi. Eğer vaktinde tedbir almazlarsa ilerde ciddi hastalıklar onları bekliyor. Özellikle lösemi, lenfoma ve yumuşak doku kanseri yakalanılacak hastalıklarda birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada vitiligo, sedef gibi hastalıklar bulunuyor ve giderek artıyor. Sık antibiyotik kullanımı da bunları tetikliyor. İltihaplı romatizmalar ise üçüncü sırada yer alıyor" dedi.

10 KİŞİDEN 8'İNİN BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF

Türkiye’deki her 10 kişiden 8'inin bağışıklığının zayıf olduğunu söyleyen Uzman Doktor Ülkü Görmez, içeriden gelen hastalıkların bu kadar yaygın olmasının nedenini buna bağladı.

Grip dönemlerinde C vitamin değeri yüksek sebze ve meyvelerin iyi birer koruyucu olduğunu yineleyen Uzman Doktor Ülkü Görmez, vücudun D vitamin seviyesinin yüksek tutulmasını ve mutlaka Omega 3 açısından zengin besinlerin tüketilmesini önerdi.



Pek çok hastalığın önüne çocukluk çağından itibaren geçilebileceğini, bağışıklığı destekleyici beslenme ve yaşam biçiminin bu anlamda çok önemli olduğunu kaydeden Uzman Doktor Ülkü Görmez, evde hazırlanabilecek basit bir destekleyici karışım tarifi de verdi.

İşte bağışıklık sistemini güçlendiren o karışım:

Bir bardak havuç suyunun içine 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı (yoksa zeytinyağı) ve birer tutam zencefil, tarçın, zerdeçal ekleyin. Bu karışımın yanında istediğiniz kadar ceviz yiyebilirsiniz, bol bol zeytin tüketebilirsiniz.

Bu karışım her gün veya gün aşırı günün herhangi bir saatinde ama tercihen sabah saatlerinde tüketilmeli.

Haberin Devamı