Magazin Eteği belinde şarkısı ile ünlenen Manuş Baba kimdir? Manuş Baba ismi nereden geliyor?

Eteği belinde şarkısı ile ünlenen Manuş Baba kimdir? Manuş Baba ismi nereden geliyor?

Paylaş
Eteği belinde şarkısı ile ünlenen Manuş Baba kimdir? Manuş Baba ismi nereden geliyor?

Manuş Baba'nın şu sıralar dillerden düşmeyen ve çok izlenilen, dinlenilen şarkısı "Eteği belinde" şarkısı çalıntı çıktı. Sadece Youtube üzerinde 77 milyondan fazla izlenen "Eteği Belinde" şarkısının 2005 yılında yazılan "Senden gayri" adlı şarkının birebir aynısı olduğu ortaya çıktı. Şarkının gerçek söz yazarı Atilla Yılmaz, konu ile ilgili yasal işlemleri başlattığını duyurdu. Peki Manuş Baba kimdir? Esas adı nedir? Manuş Baba lakabı nereden geliyor? Manuş ne demektir?

Manuş Baba olarak bilinen sanatçının yeni yayınlanan “Dönersen ıslık çal" isimli albümünün çıkış parçası olarak bilinen ve sadece Youtube'dan 77 milyondan fazla klibi izlenen “Eteği Belinde “ isimli parçasının sanatçı Atilla Yılmaz’ın "2005" yılında piyasaya çıkarmış olduğu “Vaktidir” isimli albümünde yer alan “Senden Gayrı” isimli eserin birebir kopyası olduğu ortaya çıktı.


Senden Gayrı' isimli eserin birebir kopyası olduğuMusıki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) tarafından da onaylandı. Konuyu değerlendiren MSG, ''Yapılan başvuru doğrultusunda dijital ortamda sunulan ses kayıtları değerlendirilmiştir. Bestesi Atilla Yılmaz'a ait 'Senden Gayrı' isimli eseri ile Manuş Baba’nın yorumladığı 'Eteği Belinde' isimli eserin tempoları farklı olsa da ara nağmelerin birebir aynı olduğu tespit edilmişti” şeklinde görüş bildirdi.

ATİLLA YILMAZ'IN AÇIKLAMASI




Sanatçı Atillla Yılmaz 2005 yılında piyasaya çıkardığı albümündeki eser ile ilgili olarak ''Sevenlerim 'Senden Gayrı' isimli parçamın kopyası olduğunu söylediklerinde şarkıyı dinledim. Söz ve müziği 'Manuş Baba' yazan parçanın müziği benim 2005 yılında yayımladığım 'Senden Gayrı' eserimle aynısı olduğunun farkına vardım. Bu konuyla ilgili olarak yasal tüm işlemleri başlatıp emeğime sahip çıkacağım' diye konuştu.

MANUŞ BABA: VİCDANIMLA İLGİLİ HERHANGİ BİR TELAŞ YAŞAMIYORUM

Manuş Baba da iddialara bir cevap verdi. Şarkıyla ilgili MSG dışında MESAM'a da bir başka eser adına dilekçe verildiğini açıklayan Manuş Baba'nın açıklaması şöyle:

''Nereden bulaştık bu işe bilmiyorum..‬ ‪Vaktiyle atari salonunda oyun oynamak için evden ufak tefek bir şeyler arakladığımız oldu da böyle 'hırsız' damgası vurularak ortada dolaşan haberler mevzusu biraz ağır yani.

Benim, bizim, dostlarım, ailem için. Kaldı ki 'emek' ailemden öğrendiğim, içimde taşıdığım, bunu hayatım boyunca yol arkadaşlarımla, dostlarımla bu zamana dek beni destekleyenler ile paylaşmaktan mutluluk ve onur duyacağım bir şeyken, böyle emek hırsızlığı ithamıyla karşılaşmak çok da ezici bir şey değil benim için açıkçası! ‪



Vicdanım ile ilgili herhangi bir telaş yaşamıyorum. Üzüldüğüm tek nokta var ki 'tanımadığım, bilmediğim, dinlemediğim, iyi niyetten yoksun, benim için müzikal olarak çok uç bir noktada olan eser sahibi (sahipleriyle) ile öyle bir benzerliğin olma ihtimali ve kendimin aynı hisleri paylaşmış olma ihtimali'dir beni yaralayan…

'Ben yazdım, ben ürettim' derken o özel hislerimin çok da özel kılınamayacağı bir durumla karşılaşmaktır beni kıran. ‬‪

Gelelim şuna ki söylemem gereken bir şey daha var:

MSG dışında, MESAM'a başvurulmuş çalıntı, benzerlik adına başka bir eser sahibine ait başka bir dilekçe daha bulunuyor. ‪Nasıl çıkacağız bu işin içinden bilememekle birlikte popülerlik, ün mevzusu da kolay iş değilmiş arkadaş. Ne karakter kaldı, ne ana, ne baba. ‪Memleketin dört bir yanında şarkılar, türküler ile bir araya geldiğim her sahnede bizi bir arada tutan ne varsa ona inanıyor ve bu güzelliğin bizi iyileştireceğini, kurtaracağını düşünüyorum dedim…

Memlekette her şey artık o kadar anormal ki kötü adamlar, kötü kadınlar çiçeğe, doğaya, sevgiye, dostluğa, insanca yaşam taleplerine karşı durup bunun mizahını yapıp gülünç buluyorlar.

‪Şimdilik buralardayım. hayatımda popülerlik, ünden, şöhretten daha öte şeyler var. Ahlaklı olmak, insan olmak, memleketin, dünyanın farkında olmak, ailem, dostlarım, sevdiklerim. ‪Varsın sizin olsun ününüz, şöhretiniz.. ‪Şu memlekette hiçbir şeyin benim istediğim gibi olmayacağını anlamış olmakla beraber asla bu hayal kırıklıklarından dolayı da vazgeçecek değilim.''




Peki Manuş Baba kimdir? Manuş Baba lakabı nereden geliyor? Manuş ne demektir? Esas adı nedir?

MANUŞ BABA KİMDİR?


Asıl adı Mustafa Özkan olan ve 1 Aralık 1986 tarihinde Mersin'in Tarsus ilçesinde doğan Manuş Baba, Manuş adını çocukluk dönemi anneannesinin kendisine küçük, güzel çocuk anlamında Manuş olarak seslenmesiyle almıştır. ''Baba'' ise bebekken konuşmaya başladığında ağzından çıkan, ilk sesleniş, ilk kelimedir. İnsan olabilmenin o derin kaygısını taşımanın ve bunun için emek harcamanın önemini kendi babası ile keşfettiğini dile getiren sanatçı; çocukluk ve ilk gençlik dönemi arasında kendisinde bıraktığı hatırası önemli izler ile kendi babasının, Manuş Baba karakterinin oluşmasında ve ismini bu şekilde duyurmasında önemli etkileri olmuştur.

Tarsus’ta doğan ve çocukluğunun büyük bir kısmını burada geçiren Manuş Baba, babasının mevsimlik işçiliğinden dolayı 1996 yılının bahar aylarında ailesiyle birlikte Antalya’ya yerleşti. İlkokul ve ortaokul eğitimini Barbaros İlköğretim Okulu’nda, lise eğitimini Antalya Gazi Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında babasının kendisine aldığı gitarla müziğe ilk adımını atan Manuş; gitar, şan ve müzik eğitimi aldığı derslerden sonra 2010 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünü kazandı. O dönemlerde kendi cover ve beste kayıtlarını sosyal ağlarda paylaşarak ismini duyurdu. 2015 yılı itibariyle müziğine ilgiyle yaklaşan Murat Kınay ile tanıştı ve birlikte çalışmaya başladı.

Çok yönlü müziğinde geleneksel seslerden ilham alan Manuş Baba için, Antalya’dan İstanbul’a uzanan müzik yolculuğu birçok yeniliği de beraberinde getirdi. 2016’nın başlarında “Albümsüz Türkiye Turnesi” kapsamında birçok şehirde dinleyenleriyle buluşan sanatçı, “Birbirimize İyi Gelelim” diyerek sevginin gücüne dikkat çekti.

Konserler tüm hızıyla devam ederken Manuş Baba, “Dönersen Islık Çal” adlı ilk albümünü dinleyenlerine bir hediye sunma düşüncesiyle Mayıs 2017’de Kınay Production etiketiyle yayınladı. Albüm, birçok sanatçıya tanıklık eden Erekli –Tunç Stüdyolarında kaydedildi. Birbirinden değerli müzisyenlerin katkıda bulunduğu bu albümde Manuş Baba’ya; Klavye kayıtlarında Tansu Çuhacı, Elektrik ve Akustik gitar kayıtlarında Akın Eldes ve Onur Taşkan, Bass Gitar kayıtlarında Erdinç Ayar, Davul kayıtlarında Ata Erdem Şimşek, Klarnet kayıtlarında Bilge Kaan, Vural Ardıç ve Mertcan Kıranda, Bağlama kayıtlarında Ayhan Aydın ve Ud kayıtlarında Volkan Şenlendirici gibi eşsiz müzisyenler eşlik etti. Albümün mix çalışmaları Mert Kasap ile mastering çalışmaları ise York’ta Andy Vandette ile tamamlandı. Albümde deneysel bir ruha sahip olan birbirinden farklı 11 şarkı yer alıyor. Manuş Baba’nın kendi söz ve müziğinin bulunduğu şarkıların yanı sıra aynı zamanda “Dönersen Islık Çal” albümünde Ülkü Aker, Cemal Süreya ve Ahmed Arif dokunuşları da bulunuyor.

​Albüm yayınlandığı günden itibaren geniş kitlelere ulaşan Manuş Baba, Spotify listelerinde birçok şarkısıyla zirvelere çıktı. Aynı zamanda Apple Music’te “En Popüler Albümler” listesinde #1 numaraya çıkan sanatçı, fiziksel albüm listelerinde de “En Çok Satanlar” arasında yer alarak büyük başarılara imza attı ve büyük bir ilgiyle karşılandı. (Biyografi bilgileri Manuş Baba'nın resmi sitesinden alınmıştır.)


Manuş Baba'nın efsane şarkısı Eteği Belinde çalıntı çıktı (Manuş Baba'dan açıklama var)

Haberin Devamı