Siyaset Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürüldü
Paylaş
Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisi, HDP Eş Genel Başkanı ve HDP Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın milletvekiliğini düşürdü

TBMM, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın vekilliğini düşürdü.

KESİNLEŞMİŞ HÜKÜM VAR


Figen Yüksekdağ'ın daha önce yargılandığı ve kesinleşmiş hükmü bulunduğu için, Meclis'te okunan tezkere sonrası vekilliği düştü.

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Yüksekdağ, 13 Şubat 2012’de el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu ölen Marksist Leninist Komünist Partisi’nden (MLKP) Yasemin Çiftçi’nin cenaze törenine katıldığı için 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2 Kasım 2016’da bu cezayı onamıştı. Bugün Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli imzalı tezkerenin Meclis'te okunmasının ardından, Yüksekdağ'ın vekilliği düşürüldü.

HDP'liler bu tezkereden haberleri olmadığı gerekçesiyle itiraz etti.



Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düştüğünün açıklanmasının ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp TBMM kürsüsünü işgal etti.

TBMM Başkanvekili Aysenur Bahçekapılı bunun ardından oturuma ara vermek zorunda kaldı.

Verilen ara sırasında Genel Kurul salonunda bulunan HDP Milletvekilleri Yiğitalp'ın yanına giderek ikna etmeye çalıştı. 10 dakikalık işgalden sonra Yiğitalp eylemini sonlandırarak yerine geçti.

TBMM İNTERNET SİTESİ GÜNCELLENDİ


Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi TBMM'nin internet sitesinde de yer aldı.


YASA NE DİYOR?


"Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre milletvekilliğinin düşmesi İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur. 82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir. Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir. Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar."

5 KASIM'DA TUTUKLANMIŞTI


HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 5 Kasım'da 6-8 Ekim olaylarında halka, "Sokağa çıkın" çağrısı yapmakla suçlamasıyla bir diğer Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'la birlikte tutuklanmıştı. HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluğu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'e başvurmuştu.

SANDALYE DAĞILIMI DA DEĞİŞTİ


Vekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ'dan sonra Meclis'teki sandalye dağılımı da değişti.

Buna göre, AK Parti 317, CHP 133, HDP 58, MHP 39 ve 2 bağımsız milletvekili Meclis'te yer alırken, toplam milletvekili sayısı 549 oldu.



Figen Yüksekdağ'n gözaltına alınma anı


Figen Yüksekdağ için mahkemeden 'yetkisizlik' kararı


HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM’e başvurdu

Haberin Devamı