Dünya Hollanda'da seçim sonuçları belli oldu

Hollanda'da seçim sonuçları belli oldu

Paylaş
Hollanda'da seçim sonuçları belli oldu

Türkiye ile siyasi kriz yaşayan Hollanda’da seçmenler, genel seçimler için sandık başına gitti. Genel seçimleri 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte’nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı. VVD seçimde birinci parti çıkarak İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ni (PVV) geçse de, 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı

Yerel saatle 07.30’da (TSİ 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00’de (TSİ 23.00) sona erdi. Bin 114 aday ve 28 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı, 2012 seçimlerindeki 74,6’yı geçerek, yüzde 82 oldu.


RUTTE'NİN PARTİSİ BİRİNCİ OLDU


Sandık çıkışı anketlerinden farklı olan sonuçlara göre, Başbakan Rutte’nin liderliğindeki VVD, güçlü rakibi aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ni (PVV) geride bıraktı. Türk bakanlara yönelik skandal tavır ve aşırı sağ söylemlerinin ardından son anketlere göre oyunu artırdığı görülen Rutte’nin partisi, 33 milletvekili ile ilk sırada yer aldı. Ancak Rutte, yine de aldığı oyla, 2012 seçimlerinde elde ettiği 41 sandalyenin gerisinde kaldı.



Sonuca ilişkin konuşan Rutte, VVD’nin seçimlerden üçüncü kez en büyük parti olarak çıktığını belirterek, "Brexit ve ABD’de Trump’n kazanmasından sonra Hollanda yanlış bir popülizme ’hayır’ dedi. Artık kampanya bitti. Beraber olup istikrarlı bir hükümet kurmamız lazım." dedi.

İSLAM VE TÜRKİYE KARŞITI ADAY WILDERS'A ŞOK!


VVD’yi son zamanlarda İslam karşıtı söylemlerde bulunan Hristiyan Demokrat Parti (CDA) takip etti. CDA, 25 milletvekili kazanarak, milletvekili sayısını 12 arttırdı.


Irkçı aday Geert Wilders

CDA’yı, 18’er sandalye ile aşırı sağcı Geert Wilders’in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ve Demokratlar 66 (D66) takip etti.

2012’de 15 milletvekili çıkaran yabancı ve İslam karşıtı PVV, az da olsa gücünü artırdı. 2012 seçimlerine göre D66 6 milletvekili daha fazla çıkardı. Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) ise önemli bir çıkış yakaladı. Parti, güçlü kampanyasıyla 2012’de 4 olan milletvekilini 14’e yükseltmeyi başardı.


İŞÇİ PARTİSİ BÜYÜK KAYIP YAŞADI


Seçimde, hükümet ortağı Lodewijk Asscher liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) hezimet yaşadı. 2012 seçiminde 38 milletvekili kazanan parti, 29 sandalye kaybederek, 9’da kaldı. PvdA’nın gerilemesinde, savunduğu kemer sıkma politikasının büyük etkisi oldu. Oy kaybındaki diğer bir sebep de, hükümette olmasına rağmen ırkçı ve İslam karşıtı söylemlere karşı alternatif bir söylem geliştirememesi ve bu nedenle de göçmen kökenlilerin desteğini yitirmesi gösteriliyor.

PvdA lideri Asscher, "Geçtiğimiz 4 yılda yaptıklarımızla ve gelecek için planlarımızla seçmenlerimizi tekrar kazanmayı başaramadık. Ama bizim vizyonumuza ve ideallerimize güvenim aynı şekilde devam ediyor. Ama zor da olsa seçmenin tercihine saygımız var." değerlendirmesini yaptı.

Parti üyesi Hollanda Maliye Bakanı ve Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’in yeni hükümet kurulduktan sonra bu görevlere veda edeceği öngörülüyor. PvdA üyeleri arasında ayrıca, Türk bakanlara karşı tavrıyla tepki çeken Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin dondurulması tartışmalarını başlatan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ve AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da bulunuyor.



MUHABİRİN TÜRK OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE...


Seçim öncesi Hollanda sokaklarında dolaşan BBC Türkçe muhabiri Özge Özdemir, bir Wilders seçmeniyle yaşadığı diyaloğu şöyle aktarıyor:
"Hafta sonu yaşanan olaylarla ilgili olarak 'Türklerin hatalı' olduğunu söylüyor: 'Hollandalı olduklarını söyleyenler aslında öyle değil, onlar yabancı.'
Benim de Türk olduğumu öğrendiğinde 'Bak, inan seninle kişisel olarak bir derdim yok. Tek tek Türklerle bir sorunum yok, ama burada çok fazlalar' diyor. Yakında Avrupa'da göç sorunu yüzünden bir savaş çıkacağını ekleyerek bitiriyor sözlerini."




Yeşil Parti lideri Jesse Klaver oy verdikten sonra, kampanyasında görevli gençlerle selfie çektirdi.

Haberin Devamı