Gündem Isparta'da yolcu otobüsünde yangın

Isparta'da yolcu otobüsünde yangın

Paylaş
Isparta'da yolcu otobüsünde yangın

Isparta Antalya karayolu Kargı tünelleri mevkiinde bir yolcu otobüsünde belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Isparta’dan Antalya’ya seyreden özel bir seyahat firmasına ait yolcu otobüsü, saat 13.00 sıralarında elektrik aksamındaki arıza nedeniyle alev aldı. Yangını fark eden şoför, otobüsü durdurarak 41 yolcusunu tahliye etti.



Alevler bir anda otobüsü sararken, haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye, polis, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Bu sırada alevler rüzgarın etkisiyle ormanlık alana da sıçradı. Kısa süre sonra gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen otobüs tamamen yanarak kullanılmaz hale geldi.



Bölgeye sevk edilen Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 4 yangın söndürme helikopteri ve 1 yangın söndürme uçağı ile 20 arazöz de yangına müdahalede bulundu. Ekipler ormanlık alandaki yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer yandan tahliye edilen otobüsün yolcuları ise başka bir araçla Antalya’ya gönderildi.


10 NUMARA YAĞ MI KULLANILDI?


Yangın, son zamanlarda meydana gelen kazalarda dikkat çeken bir konu olan 10 numara yağ kullanılıp kullanılmadığı sorusunu da akıllara getirdi.


10 NUMARA YAĞ NEDİR?


10 numara olarak adlandırılan madeni yağ; atık motor ve hidrolik yağları ile işlenmemiş ham yağlardan oluşmaktadır. Fakat gerçekte tam olarak hangi yağlardan oluştuğunu söylemek oldukça güçtür. Bunun sebebi belirli bir standarda sahip olamamasıdır. İçinde bir çok karışım olabilir. Ayrıca bitkisel yağlar ile karıştırılmış diğer madeni yağlarında olduğu bilinmektedir.

Motorin kullanan araçlarda fiyat farkı nedeni ile tercih edilen 10 numara yağ, günümüzde yaşanan olaylar ile ne kadar ciddi bir sorun olduğunu bir kez daha göstermiştir.


ZARARLARI


10 numara yağın yakıt olarak kullanımı sırasında motorda sıcaklık yükselmekte, motor sistemi bu sıcaklık artışını yok edecek bir yakıt sistemi için tasarlanmadığından ötürü motor aksamında yanabilen kablo vb. elemanların yanması sonucu yangınlar çıkmaktadır.

DHA