Gündem İşte 15 Temmuz gecesi! Ateş emri böyle verildi

İşte 15 Temmuz gecesi! Ateş emri böyle verildi

Paylaş
İşte 15 Temmuz gecesi! Ateş emri böyle verildi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesi 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde Yarbay Turgay Ödemiş ve Binbaşı Ahmet Taştan halkın üzerine 'ateş aç' emrini böyle vermiş.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin kilit noktalarından olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşananlara ilişkin soruşturma tamamlandı. 32 sivil ve 2 polisin darbeciler tarafından şehit edilmesine ilişkin iddianame hazırlandı. Olaylarla ilgili 135'i tutuklu, 143 darbeci asker hakkında iddianame hazırlandı. İddianameye 15 Temmuz gecesi 15 temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşananların MOBESE'ye yansıyan görüntüleri de girdi. Görüntülerde Yarbay Turgay Ödemiş ve Binbaşı Ahmet Taştan'ın halkın üzerine 'ateş aç' emrini verdiği an da bulunuyor.


İLK ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ ÜZERİNDE VERİLDİ


Vatandaşların 00.40’ta köprüye vardığı anlatılan iddianamede Türkiye çapında ilk şehitlerin de köprü üzerinde verildiği anlatıldı. İddianamede 32 sivil ve 2 polis memurunun da şehit olduğu, çok sayıda kişinin de mermi ve top atışıyla yaralandığı belirtildi.


EROL OLÇOK’UN EŞİ MÜŞTEKİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem yakın arkadaşı hem de reklamcısı olan Erol Oçlok ve oğlu Abdullah Tayyip Olcok’ın şehit edilmesine ilişkin olay da iddianamede yer aldı. Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok da arasında olduğu 318 kişi de iddianamede müşteki olarak yer aldı. İddianamedeki 143 şüpheliye “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “ilahlı terör örgütüne üye olmak”, “nitelikli kasten öldürmek”, “kamu malına zarar verme” ve “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adında suç işlemek” suçları yöneltildi.


DARBEYİ ANLAYIP GERİ DÖNEN 8 ER TUTUKSUZ


1 Yarbay, 2 Binbaşı, 1 Yüzbaşı, 1 Üsteğmen, 1 Asteğmen, 5 Astsubay, 84 er, 48 askeri öğrencinin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede 84 erden 8’inin köprüye geldikten sonra gerçeği anladığı ve olaylara karışmadan geri döndüğü belirtildi. Darbe girişimini fark ettikten sonra geri dönen 8 er hariç tüm erlerin de tutuklu olduğu belirtildi.


VEYSEL KILIÇ’IN OĞLU DA ŞÜPHELİ


Ayrıca Adalet Yürüyüşü’ne katılan ve geçtiğimiz günlerde gözaltına alınıp serbest bırakılan Veysel Kılıç’ın askeri öğrenci olan oğlu Selahattin Kılıç’ın da hazırlanan iddianamede şüpheli olarak yer aldığı ortaya çıktı.


7 DARBECİ DE KÖPRÜDE ÖLDÜ


Köprü üzerinde Üsteğmen Vedat Yıldız ve 2 erin de aralarında olduğu 7 darbecinin öldüğü de iddianamede yer aldı.

Hürriyet/Damla Güler