Gündem Mete Yarar: Menbiç alınınca Süleyman Şah Türbesi eski yerine götürülecek

Mete Yarar: Menbiç alınınca Süleyman Şah Türbesi eski yerine götürülecek

Paylaş
Mete Yarar: Menbiç alınınca Süleyman Şah Türbesi eski yerine götürülecek

Canlı yayında Fırat Kalkanı operasyonunu yorumlayan güvenlik uzmanı Mete Yarar, Menbiç'teki PYD hedeflerinin vurulduğunu söyledi. Yarar, Menbiç alındığında Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine götürülmesi gibi bir plan olduğunu iddia etti

TVNET'te 'Karşı Karşıya' programında konuşan güvenlik uzmanı Mete Yarar, El Bab'ın hem doğu hem de batıdan kuşatıldığını belirterek, "Şu an Menbiç bölgesindeki PYD hedefleri vuruluyor" dedi.

El Bab operasyonu hakkındaki izlenimlerini de anlatan Yarar, "Hem doğu hem de batıdan kuşatılmış durumda" diye konuştu.


'ŞU ANDA BİR HİBRİT SAVAŞI YÜRÜTÜYORUZ'


Mete Yarar'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Harekat çok dar bir alanda büyük bir organizasyonla yapılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden önce Özgür Suriye Ordusu'nun morali bozuktu. Şu anda bir hibrit savaşı yürütüyoruz. Hibrit savaşında alanı 3 boyutlu görebiliyorsan bu savaşı kazanırsın. Menbiç alındığında Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine götürülmesi gibi bir plan var.


(TAŞINMA NASIL OLMUŞTU?

Türbenin ilk ve orijinal yeri Caber Kalesi. El-Assad gölü üzerinde inşa edilen baraj sonrasında 1973'de ikinci yeri Karakozak Köyüne taşındı ve güvenlik problemleri nedeniyle 2015 yılında Suriye Eşmesi'ne (sayfanın başındaki fotoğraf) taşındı.

22 Şubat 2015'te, Türk Silahlı Kuvvetleri artan güvenlik problemleri ve IŞİD tehdidi nedeniyle Şah Fırat isimli askeri bir operasyon ile türbede (yukarıdaki fotoğraf) bulunan 40 askeri ülkeye geri getirmek için Suriye'ye girdi. Operasyonda 572 asker ve 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 adet tank ile birlikte sınırda devriye görevi yapan F-16 uçakları görev aldı. Türbede bulunan Süleyman Şah'ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra Süleyman Şah Türbesi ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu.Türbe imha edildikten sonra bölgedeki Türk askerleri, Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye geri çekildi.)

Mete Yarar'ın açıklamalarının devamı:

'BİRÇOK OPERASYON FİDAN DÖNEMİNDE YAPILDI'


Bölgedeki birçok operasyon Hakan Fidan döneminde yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugüne kadarki karşılaştığı en büyük alan El Bab. El Bab, hem doğu hem de batıdan kuşatılmış durumda. Şu an Menbiç bölgesindeki PYD hedefleri vuruluyor. Fırat Kalkanı'ndan sonra herkes Türkiye ile iletişime geçmeye başladı.

TÜRKİYE KENDİSİNE SORUN ÇIKARTACAK GÜÇ İSTEMİYOR'


Her gün santim santim sürekli ilerleyen birlikler göreceksiniz. Türkiye, sınırında kendisine bir sorun çıkartacak güç istemiyor. Bölge halkının PYD'ye karşı büyük bir öfkesi var. Türkiye'nin iç sorunları ile dış sorunları birbirinden ayrılamaz.