Gündem Mevlüt Çavuşoğlu: ABD artık YPG'ye silah vermeyecek

Mevlüt Çavuşoğlu: ABD artık YPG'ye silah vermeyecek

Paylaş
Mevlüt Çavuşoğlu: ABD artık YPG'ye silah vermeyecek

ABD Başkanı Donald Trump, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşme sonrası Trump'ın, bundan sonra YPG’ye (Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu) silah verilmemesi için talimat verdiğini söyledi. Öte yandan görüşmenin yapıldığı odada üç detay vardı. Bu detaylardan birincisi 15 Temmuz Şehitler Abidesi Maketi, ikincisi ​Çanakkale Savaşı’nda son erine kadar şehit düşen 57. Alay’ın sancağı ve üçüncüsü de da Milli Tank Altay'ın maketiydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Donal Trump ile kritik bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı. Görüşme sonrası açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, Trump'ın, bundan sonra YPG’ye (Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu) silah verilmemesi için talimat verdiğini söyledi. Öte yandan görüşmenin gerçekleştirildiği odada, 15 Temmuz Şehitler Abidesi Maketi, ​Çanakkale Savaşı’nda son erine kadar şehit düşen 57. Alay’ın sancağı ve Milli Tank Altay'ın maketinin olduğu dikkatlerden kaçmadı.


SOÇİ ZİRVESİ SONRASI


Rusya Soçi’de önceki gün İran lideri Ruhani ve Rus lider Putin ile Suriye zirvesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün de Amerika Başkanı Trump’la telefonla konuştu. Kritik görüşme ile ilgili dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şu açıklamayı yaptı: “Trump artık yPG’ye silah verilmeyeceğini, bu saçmalığa daha önce son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söyledi.”


"YPG GEÇİŞ SÜRECİNDE OLMAZ"


Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Trump, ‘Generallere ve ulusal Güvenlik danışmanı’na YPG’ye silah verilmemesi için talimat verdim’ dedi. Amerika ile ilişkilerimizi en olumsuz etkileyen konu FETÖ’nün yanında bu silahlardı. Cumhurbaşkanımız, YPG’nin bölgedeki oluşumda (Suriye’deki siyasi geçiş dönemi) yer almaması gerektiğini net şekilde iletti.”

"TRUMP İLE ERDOĞAN YAKIN DOST"


“Esasen Cumhurbaşkanımız ile Trump arasında yakın bir dostluk var” diyen Çavuşoğlu “Suriye’de siyasi çözümle ilgili konularda Rusya ile Amerika’nın görüşleri uyuşuyor. Bizim de Amerika ile görüşlerimiz örtüşüyor” dedi.


ABD Başkanı Donald Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü

NE OLMUŞTU?


ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık 2013’teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "casusluk" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tutuklamaya tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Metin Topuz’la ilgili olarak, "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir." açıklamasını yapmıştı. ABD’nin, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını duyurması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de "ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu.


Türkiye'den ABD'ye vize misillemesi