Gündem 'Mor Beyin' nedir? Nasıl Bylock tuzağına düştüler?

'Mor Beyin' nedir? Nasıl Bylock tuzağına düştüler?

Paylaş
'Mor Beyin' nedir? Nasıl Bylock tuzağına düştüler?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı çok kritik bir açıklama yapmıştı. Buna göre binlerce kişinin iradesi dışında, cep telefonuyla girdikleri bazı siteler, Bylock'a yönlendirilmiş. Bu rakamın 11 bin 480 olduğu açıklanmıştı. Bu durum 'Mor Beyin' adlı çeşitli işlevleri olan uygulamaya girenlere olmuştu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Mor Beyin ile ilgili detaylar açıklamıştı. Son KHK ile Mor Beyin mağduru bin 823 göreve geri iade edildi. Peki Mor Beyin nedir?

Türkiye uzun bir süre Mor Beyin'i konuşacak! Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasıyla binlerce kişinin tuzağa düştüğünü açıklamıştı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CNN Türk’te, Hakan Çelik’in sorularını yanıtlamış ve FETÖ’nün ByLock tuzağı olarak bilinen “Mor Beyin” aplikasyonu ile ilgili çarpıcı bir açıklama yapmıştı.


1823 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ


Mor Beyin yazılımı nedeniyle telefonlarında ByLock tespit edilen 11 bin 480 kişi arasında bulunan ve kamu görevinden ihraç edilen 2 bin 168 kişiden bin 823’ünün, yapılan incelemeler sonucu FETÖ üyeliği, irtibatı veya iltisakı bulunmadığı için görevlerine iadesi kararlaştırıldı.

FETÖ GELİŞTİRMİŞ, 'MOR BEYİN'


Feyzioğlu şunları söylemişti: "Ekim 2017’ye kadar bilinmeyen bir olay tespit edildi. FETÖ tespit edileceğini anlayınca, 2014'lerde bir program geliştirmiş. 'Mor Beyin' diye, 'morbeyin.com' Bunun altına çeşitli aplikasyonlar yerleştirmiş. Namaz saatlerini sorduğunuz, Türkçe-İngilizce sözlük aplikasyonu, müzik uygulaması indirmiş...

Siz hiç alakanız yok FETÖ ile evinizden işinize giderken müzik dinleyeyim diyorsunuz, namaz saatini merak ediyorsunuz. Herkesin dünya görüşüne göre bir şey var.

Oraya girdiğinizde sizi Bylock'un yurtdışındaki sunucusuna 1 piksellik basit bir şey indirerek yönlendirmiş ve 1-2 saniye telefonunuz ByLock ile bağlanmış görünüyor.





Son dakika... Mor Beyin mağduru 1823 kişi göreve iade edildi


697 sayılı KHK ile göreve iade edilenlerin tam listesi


Yeni KHK ile 262 kişi görevden ihraç edildi