Pazar Postası Mustafa Sandal: Emina'yı kıskanıyorum ama güvenim tam
Paylaş
Mustafa Sandal: Emina'yı kıskanıyorum ama güvenim tam

Mustafa Sandal, Türk popunun en sevilen isimlerinden biri. Neredeyse 10 yıldır Emina Sandal ile evli, Yavuz ve Yaman’ın babası. Eşi geçenlerde bir iç çamaşırı markasının yüzü oldu. Sandal, “Karım çok zekidir, ne isterse yapabilir” diyor ve ekliyor: “Bizde anlamsız kıskançlıklar yok, her şey doğal akışında.”

Röportaj: Canan Danyıldız

■ Mustafa Sandal modası hiç geçmiyor. kalıcı olmak zor mu?

Elbette zor ama imkansız değil. Bizim işimizde anahtar, samimiyet! Samimiysen, yaptığın şarkılar da samimiyse halk benimsiyor. Ben hep kalıcı işler yapmaya çalıştım, günü kurtarma peşine düşmedim. Gerektiğinde kendimi özletmeyi de başardım.

■ Şöhretin bedeli vardır derler ya… Siz bedel ödediniz mi?

Bu işi yapıyorsan bazı şeyleri göze almalısın. Göze almışsan ve o yükü kaldıracak gücün varsa sorun olmuyor. Hiç pişmanlık yaşamadım, tam aksine “İyi ki yapmışım” dediklerim çok! Zaten rahatım, sahnede Mustafa Sandal’ım ama sokakta ve evde sadece Mustafa’yım. Değişen bir şey yaşamadım ki.



■ Bu hayatın en zor tarafı ne? Camia çetrefilli, ilişkiler zor, piyasa keza…

Üretmek en önemli etken. İyi işler ürettiğim için camianın zorluklarıyla başedebildim. İlişkilerimi hep samimiyet ve dürüstlük çerçevesinde kurdum. Basın beni, ben basını sevdim. Müzisyenler keza öyle… Zaten üretken insan, toplum tarafından saygı ve sevgi görüyor.

İlla fırtınalı dönemleriniz olmuştur…

Fırtınalı demeyelim de… 1994’te ilk albümüm çıktığında “Acaba ne olacak” diye kendi kendime sormuştum. Çünkü yıllarca bestelerimle piyasada varolmuştum ama artık kendi şarkılarımı kendim söylemeye başlamıştım. Tepkileri merak ediyordum. Şükür, çok sevildim ve bugünlere geldim.

■ Şöhretin ilk yıllarında şımardığınız oldu mu? Sonradan “Ya ne komikmişim, ne saçmaymış” dediğiniz şeyler yaptınız mı?

Gençsin, bir anda milyonlarca insan seni tanıyor, düşünsene! Ufak tefek saçmalıklar oldu tabii. O dönem sahnede Michael Jackson tribine girerdik. Hareketsiz durmalar, alkışı alınca figürleri değiştirmeler falan. Olgunlaştıkça “Ne komikmiş” dediğim oluyor ama belki de o dönem öyle gerekiyormuş.

■ Kompleksleriniz var mı veya işe dair kıskançlıklarınız?

Dürüstçe söyleyeyim mi? Gerçekten yok. Tam aksine arayıp, “Ne güzel şarkı yapmışsın, bayıldım” dediğim çok meslektaşım olmuştur. Sonuçta sektörün büyümesi için bir iki kişinin değil çok fazla kişinin iyi işler üretmesi gerekiyor. Bence desteklememek saçmalık!

■ Söz, beste, albüm veya single yaparken çok titiz misiniz? Bir Mustafa Sandal şarkısı nasıl çıkar?

Bazen bir dalga sesi, bazen gökyüzünde kayan bir yıldız, bazen çocuğumun “Baba” deyişi, bazen eşimden aldığım bir öpücük. İlhamın ne zaman nasıl geleceği belli olmuyor. Çok titizim. Şarkının yapım aşamasındaki her evrede bulunurum.

■ Yaş ilerliyor… Gözünüzü kapatınca, özlediğiniz bir yaş var mı?

Şöyle söyleyeyim: Yıllardır müzik yapıyorum. Güzel bir ailem, sevdiğim bir eşim ve iki çocuğum var. Oğullarımı omzuma alıp Beşiktaş maçına gidiyorum. Onlarla kayak, spor yapıyorum, birlikte yüzüyoruz. Hayal ettiğim şeyleri yaşıyorum. Şu andaki Mustafa’dan çok memnunum. Geriye dönüp özlediğim bir yaş yok.

■ Hayat size mükemmel görünüyor! Peki neyi kaybetmekten korkarsınız?

Sevgiyi!


KARIM NE YAPACAĞINI İYİ BİLİR


■ Birbirinizi kıskanır mısınız? Kurallarınız var mı evde, ‘yapılabilirler-yapılamayacaklar listesi’ gibi…

Emina gibi güzel bir kadını kıskanıyorum tabii ama bu rahatsız edici boyutta değil. Biz birbirimize çok güveniyoruz. Anlamsız, gereksiz kıskançlıklarımız yok. Öyle özel bir listemiz de yok tabii! Bizde her şey doğal akışında.



■ Birbirinize her işte ve projede danışıyor musunuz? Mesela sizin “Hayır!” dediğiniz bir şeyi Emina Hanım yapmaz mı? Ya da tam tersi…

Birbirimizi o kadar iyi tanıyoruz ki, neye hayır diyeceğimizi iyi biliyoruz. Kızdıracak bir şey yapmıyoruz, öyle gereksiz huylarımız yok. Bir insan sevdiğini neden mutsuz etmek için çaba sarfetsin ki? Kararlarımızın arKasındayız

■ Emina Hanım’ın bir iç çamaşırı markası için verdiği pozlar bayağı dikkat çekti. Sizin için, “Eşini her anlamda destekliyor mu, kıskanmıyor mu?” türünde yazıldı çizildi. Evde bu tepkiler konuşuldu mu?

Emina’yı kendi ülkesinde bir yıldız olarak tanıdım, öyle aşık oldum. İşine müthiş saygı duyuyorum ve her zaman arkasındayım. Aksini düşünmek komik.

■ İki çocuk doğurmuş bir kadının bu kadar fit ve güzel olması hepimizi şoke etti. “Vay be!” dedik. Beğeniliyor olmasından keyif alıyor musunuz?

Benim karım çok güzel. Ama her şeyden önce çocuklarımın annesi, benim canımın parçası.

■ Eşinizin her şeyi yapma izni var mı?

Elbette var. Emina olgun ve zeki bir kadın. O neyi ne zaman nasıl yapacağını iyi bilir. Ben de aynı şekilde. Birbirimizin kararlarının her zaman arkasında olmuşuzdur.


SON NEFESİMİZE KADAR ASLA AYRILMAYACAĞIZ


■ Emina’yı kaybetme korkusu yaşıyor musunuz?

Böyle endişelerimiz yok. Son nefesimize kadar çocuklarımız ile birlikte yaşamak için birlikteyiz. Asla ayrılmayacağız.



■ Çok romantik! Peki aşk, ilk heyecanlar devam ediyor mu?

Aşk ilk günlerimizden daha yoğun! Her sabah uyandığımda karıma bir kez daha aşık oluyorum. Sonra çocuklarımı görüyorum, bir kez daha aşık oluyorum. O da aynı şekilde. Bizde durum böyle vallahi, maşallah deyin lütfen!

■ Emina Hanım’ın en çok hangi yönünü seviyorsunuz?

Çok direkt olmasını. Fikri, düşüncesi ve kararları nettir. Ve her şeyi doğrudan söyler.

■ Siz de çok yakışıklısınız… Karınız bununla nasıl baş ediyor, fazladan bir şeyler yapar mı?

Bana ilk günkü gibi aşkla bakması yetiyor! Fazladan bir şey yapmasına gerek yok!

BABA OLUNCA ADAM OLDUĞUMU ANLADIM


■ Yaman ve Yavuz… Çocuklarınız için iş bölümü nasıl?

Tabii ki anneleri daha yakından ilgileniyor. Ben daha çok oyun oynama vakitlerinde devreye giriyorum, tipik baba!



■ Nasıl bir babasınız?

Bir erkek, çocuk sahibi olduğunda adam olduğunu anlıyor, hissediyor. Bana çocuklarım bu duyguyu tattırdı. Bir baba olarak elimden geldiğince onların gelişiminin her aşamasında var olmaya çalışıyorum. Onları spora aşık, vatanını seven, sanatı seven, emeğe saygı duyan güzel gençler olarak yetiştirmeye çalışıyorum.

■ Baba ve kızları başka olurmuş ya… Bir kız çocuğu sahibi olma hayali var mı?

Neden olmasın? Bir kızımız olabilir.

■ Baba olmanın en zor tarafı ne? Neler hayal ediyorsunuz evlatlarınız için?

İnan sağlık ve huzurdan öte bir şey istemem. Hayatı gönüllerince yaşasınlar. Biz onlara eğitimleri konusunda gerekli desteği veriyoruz. Ne iş yapacaklarına kendileri karar verirler, biz de onlara destek oluruz.



■ Anne ve babaları ünlü… Yaman ve Yavuz nasıl büyüyorlar? Özgürler mi?

Akranları nasıl yaşıyorsa öyle yaşıyor, sıradan ve özgür. Okul öncesi eğitimleri, ilkokul yılları… Arkadaşlarıyla bahçede oyunlar oynuyorlar. Bir çocuğun biriktirmesi gereken anıları onlar da biriktiriyor. Mustafa Sandal’ın çocukları olmanın bir zorluğu yok. Onlar Yaman ve Yavuz adında iki ayrı güçlü karakter olacak.

■ Bravo! Onlar mutlaka başarılı mı olmalı?

Başarı nedir biliyor musun? İç huzuru! Huzurluysan, doğru işi yapıyorsun demektir ve başarılı olmuşsundur. Ben ikisinin de çok başarılı olacağına inanıyorum. Onlar benim gururum olacak, hissediyorum bunu.

■ Sizinle her şeylerini, aşklarını, hatta çapkınlıklarını paylaşacaklar mı?

Elbette. Hem baba hem de arkadaşları olmak isterim. Erkek erkeğe paylaşacağımız çok anılar, paylaşımlar olacaktır.

■ Onlara ne öğütlüyorsunuz?

Adam olmayı… Yaşayarak, tecrübe ederek adam olmayı öğütlüyorum.


BİZİM DE KAVGAMIZ OLUYOR


■ Emina Sandal ile neredeyse 10 yıldır evlisiniz. Bu camiada bir evlilik bu kadar yıl çatırdaman nasıl devam eder?

Maşallah diyelim önce! Karşılıklı saygı ve sevgi bu işin temeli galiba. Elbette bizim de ufak tefek tartışmalarımız oluyor ama akıl ve mantık yoluyla sorunların çok çabuk üstesinden geliyoruz.

■ Ya tahammül?

Sana daha önce de söylemiştim, “Evlilik, tahammül etme sanatıdır.” Biz tahammül sanatını iyi icra ediyoruz. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz ve inanılmaz bir sevgi bağımız var. Hal böyle olunca, mutlu evlilik de geliyor peşinden.

■ Siz mi daha zor bir karaktersiniz, Emina mı? Bir şey olduğunda kim alttan alır?

Aslında ikimiz de zor karakterleriz. Kim sinirliyse diğer taraf alttan alır. İşin sırrı bu.



■ İkiniz de starsınız… “Bir eve bir star yeter” derler. Egolarınızı nasıl kontrol ediyorsunuz?

Egolarımız yok, bu yüzden kontrol etmeye gerek kalmıyor. Biz birbirimizi tanıdığımızda zaten aynı konumlardaydık. O beni Türkiye’de bir pop yıldızı olarak biliyordu. Öyle tanıdı, öyle sevdi. Ben de onu Sırbistan’ın pop yıldızı olarak tanıdım, öyle sevdim, aşık oldum. Dolayısıyla bu konuda bir sorun yaşamamız mümkün değil.

■ Aynı işi yapıyor olmanız sıkıntı mı avataj mı?

Bizim için avantaj. Yardımlaşıyoruz ve birbirimizi daha iyi anlıyoruz.

■ Emina Hanım’ın, “Egolarımı geri plana attım” mealinde sözleri olmuştu. Sizin gölgenizde kalmayı tercih etmiş… Bir erkeği hakikaten çok sevince, aşık olunca böyle mi olur?

(Gülüyor) Onu Emina’ya sorman gerekiyor. Elbette ikimizin de birbirimize olan aşkından şüphemiz yok. Ama en önemlisi biz birbirimizin kararlarına ve işine saygı duyuyoruz. Birbirimize gölge değil, fırtınalı yağmurlarda şemsiye oluruz!

Haberin Devamı