Sağlık Sel sonrası büyük tehlike! Enfeksiyona neden olabilir

Sel sonrası büyük tehlike! Enfeksiyona neden olabilir

Paylaş
Sel sonrası büyük tehlike! Enfeksiyona neden olabilir

İstanbul'da yaşanan şiddetli yağışın ardından birçok yeri sel bastı. Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, sel sularının kanalizasyonla karışması durumunda bağırsak enfeksiyonları görülebileceğini ve sel sularıyla temas halinde o yerlerin mutlaka yıkanması gerektiğini açıkladı

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, sel sularının sağlık ile ilgili tehlikeleri konusunda şunları söyledi:

"Sel sularının özellikle farkında olmadan yutulması gibi durumlarda bağırsak enfeksiyonları görülebilir. Yine burada kanalizasyonla karışması halinde olabilecek şeylerden bir tanesi de hayvanların dışkıları ve ölülerinden çıkan mikroorganizmalarla bulaş olması riski. Bu sularla çıplak el ve ayakla temastan kaçınılmalı. Zorunlu durum olduğunda el ve ayakları yıkamakta fayda var. Ağza ve göze su gelmesini önlemek lazım. İstenmeyen bir şekilde bulaş olması durumunda ise bağırsak enfeksiyonları veya deride enfeksiyonlara neden olabilir. Bunlar tedavi edilebilir enfeksiyonlar. 'Mutlaka enfeksiyon olacak' diyemeyiz ama düşük de olsa bu tür riskler var. Sellerden sonra bu tür bakteriyel enfeksiyonların arttığına dair raporlar mevcut."

KANSER HASTALARINDA ENFEKSİYON DAHA AĞIR SEYREDEBİLİR

Bu enfeksiyonların tedavi edilebilir enfeksiyonlar olduğunu belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, kanser gibi bağışıklığı baskılanmış olan hastalarda enfeksiyonun daha ağır seyrettiğini söyledi.

BUSE ÖZEL/DHA

Haberin Devamı