Gündem Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davada flaş gelişme!

Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davada flaş gelişme!

Paylaş
Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davada flaş gelişme!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında açılan soruşturma kapsamında 4 Kasım'dan beri tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 142 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava güvenlik gerekçesiyle Ankara'da görülecek

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesinin talebini değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Mahkemeye gönderdiği yazıda, Selahattin Demirtaş hakkında 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, terör örgütü propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övmek, halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, suç işlemeye alanen tahrik etme, halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma' suçlarından görülmekte olan davanın, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesince Ankara Ağır Ceza Mahkemesi nakline karar verdiği belirtildi.


SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR?


Selahattin Demirtaş 10 Nisan 1973'te Elazığ'da doğdu. Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. dönem İstanbul milletvekili olup Figen Yüksekdağ ile birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanlığını 22 Haziran 2014 tarihinden beri yürütmektedir.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş, siyaset öncesi serbest avukatlık ve İHD (İnsan Hakları Derneği) Diyarbakır şubesinde yöneticilik yapmıştır. Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucuları arasındadır.

2007'de DTP'de Grup Başkanvekilliği yaptıktan sonra DTP'nin kapatılması sürecinde yeni kurulan BDP (Barış ve Demokrasi Partisi)'ye geçerek partinin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde Genel Başkan seçildi. BDP'nin Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) katılması sürecinde 2014 yılında yapılan 2. Olağanüstü kongrede Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP Eş Genel Başkanlı'ğına seçilmiştir.

2007 Türkiye genel seçimlerinde Diyarbakır, 2011 genel seçimlerinde Hakkâri ve Haziran 2015 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

4 Kasım 2016'da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve dokuz HDP'li milletvekili ile birlikte Türkiye Anayasası'na göre "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

21 Şubat 2017 tarihinde Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.