Dünya Son dakika! ABD'de Dışişleri Bakanlığı'na Tillerson'ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo getirildi

Son dakika! ABD'de Dışişleri Bakanlığı'na Tillerson'ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo getirildi

Paylaş
Son dakika! ABD'de Dışişleri Bakanlığı'na Tillerson'ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo getirildi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Dışişleri Bakanlığı görevine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun geldiği ifade edildi. CIA Direktörlüğü'ne ise Gina Haspel'in getirildiği açıklandı. Haspel, bu göreve gelen ilk kadın unvanını kazandı. Trump, "Tillerson ile İran gibi bazı konularda anlaşamıyorduk" dedi

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasında ABD dış politikasındaki neredeyse her önemli konuda ortaya çıkan fikir ayrılıklarının 'tamiri zor bir' hâl almaya başladığı belirtiliyordu.

Trump ve Tillerson'un arasındaki uçurum gittikçe büyüdü ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevine son verildi. Dışişleri Bakanlığı görevine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun geldiği ifade edildi. CIA Direktörlüğü'ne ise Gina Haspel'in getirildiği açıklandı. Haspel, bu göreve gelen ilk kadın unvanını kazandı.

TILLERSON'DAN İLK AÇIKLAMA:


ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Dışişleri Bakanlığı görevine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun getirdi. Tüm gözler Tillerson'a çevrilmişti. Deneyimli siyasetçi ilk sözleri, "Kararı twitter'dan öğrendim" oldu.

GINA HASPEL KİMDİR?


Gina Cheri Haspel, 1 Ekim 1956 yılında dünyaya geldi. CIA'e 1985 yılında katıldı.

Gina Haspel, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkan Yardımcılığı görevine getirildiğinde büyük tepki toplamıştı. Başkan Donald Trump’ın atadığı Haspel, “kara delik” olarak tanınan Tayland’daki hapishanede suda boğulma hissi yaratan "waterboarding" yöntemini sıkça uygulamasıyla biliniyor.


Yeni CIA Direktörü Gina Haspel kimdir?





'Trump, Twitter'dan "CIA Direktörü Mike Pompeo yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Harika bir iş çıkarak. Rex Tillerson'a hizmeti için teşekkür ederiz. Gina Haspel CIA'in yeni direktörü ve bu göreve gelen ilk kadın olacak. Herkese tebrikler" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump The Washington Post´a yaptığı açıklamada Pompeo ve Haspel´i övdü ve Tillerson hakkında şunları söyledi:

"Rex Tillerson´a da hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son ondört ay boyunca çok büyük başarılar elde edildi, kendisine ve ailesine iyi dileklerimi sunuyorum"

Beyaz Saray yetkililerince verilen bilgilere göre uzun bir süredir Tillerson ile çatışma halinde olan Trump´ın Tillerson´u "fazla düzen adamı" olarak değerlendiriyor ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmesine ve ticaret anlaşmaları cephesinde sıkı pazarlıklara hazırlandığı bir süreçte değişiklik yapma ihtiyacı hissetti.

'İRAN GİBİ BAZI KONULARDA ANLAŞAMIYORDUK'


Trump, "Tillerson ile İran gibi bazı konularda anlaşamıyorduk" dedi

AFRİN SÜRECİNİ NASIL ETKİLEYECEK?


Türkiye'nin Afrin'de kararlılıkla yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı için Amerika ile yapılan tüm görüşmeler, Rex Tillerson üzerinden gerçekleştirilmişti. Bu görev değişikliğinin ardından ABD'nin Suriye'de nasıl bir politika izleyeceği ise merak konusu...

"GÖREVİ BIRAKMAYI DÜŞÜNMEDİM"


Geçen sene ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, hakkında çıkan istifa haberlerini yalanlayarak, görevinin başında olduğunu bildirmiş, Amerikan medyasında son günlerde hakkında çıkan "istifa edecek" haberlerine tepki gösteren Tillerson, "Başkan'a olan bağlılığım güçlüdür. Başkan Yardımcısı da görevimde kalmam konusunda beni ikna etmeye hiçbir zaman çalışmadı. Çünkü bu görevi bırakmayı hiç düşünmedim." demişti.

Haberin Devamı