Dünya Tehlikeli seçim bugün

Tehlikeli seçim bugün

Paylaş
Tehlikeli seçim bugün

Tüm dünyanın tepkisine rağmen Mesut Barzani geri adım atmadı. ‘Bağımsız Kürdistan’ referandumu bugün yapılıyor. Bölgede tansiyon iyice yükseldi. İlk yaptırım kararı İran’dan geldi. Gözler Türkiye’de...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin uluslararası baskılar nedeniyle son anda referandum kararını erteleyebileceği belirtiliyordu.


'UMARIZ TÜRKİYE SINIRI KAPATMAZ'


Ancak beklenen olmadı. Referandumun sınırların belirlenmesi olmadığını ifade eden Barzani şöyle dedi: “Bağdat’la diyalog ve müzakereler devam edecek. Diyaloğumuz iki iyi komşu şeklinde olacak. Bağdat’ın, anayasada üzerinde anlaştıklarımızı uygulaması için 14 yıl bekledik. Artık müzakereler bağımsızlığa nasıl ulaşacağımız üzerinde olacak. İran ve Türkiye, dostluğu geri çevirse de biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz. Umarız Türkiye sınırı kapatmaz. Eğer kapatırsa herkes zarar görür. Uluslararası toplumun, bir milletin bağımsızlığına karşı çıkacağını zannetmiyorum. Kerkük’te bazı Türkmenler kararı boykot ederken, birçok Türkmen de oy kullanacak.”


BİNALİ YILDIRIM: HESABINI SORACAĞIZ

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak’ta bugün yapılacak referandumun ‘gayrimeşru’ ve ‘yok hükmünde’ olduğunu söyledi. Yıldırım “Türkiye’nin güney hudutlarında bir statü değişikliği, yeni oluşumlar asla hoş görülemez. Burada yaşanacak muhtemel gelişmelerden, dünyanın karşı çıktığı bu referanduma karar veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sorumlu olacaktır” dedi. Referandumun IKBY’nin hiçbir sorununu çözmeyeceğini de kaydeden Yıldırım şöyle konuştu:


'KAOS'U KÖRÜKLER'


“Referandum, bölgedeki istikrarsızlığı, otorite boşluğunu ve kaosu daha fazla körükleyecek ve bunun bedelini orada yaşayanlar ödeyecek. Yöneticilerin hırsı, uçuk hayalleri yüzünden bölge insanına, Kürt kardeşlerimize bu zulmü reva görenler, elbette hesabını başta kendi halkları olmak üzere, bu işe karşı çıkan herkese verecek. Biz oradaki insanlara yardım elimizi uzatmaya devam edeceğiz. Referandumun hesabını ise bu yanlışta ısrar edenlerden soracağız.”


İRAN DAĞLARI BOMBALADI


Kuzey Irak’taki referanduma karşı olduğunu açıklayan İran, dün Erbil’e bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurdu. İran sınırındaki 6 köyün hedef olduğu belirtildi ancak can kaybı hakkında bilgi verilmedi. İran, daha önce de kendine muhalif ‘İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin varlığını gerekçe göstererek, dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurmuştu.

İran, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne hava sahasını kapattığını da duyurdu. Irak hükümetinin talebi üzerine bu kararın alındığı açıklandı. Son olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kuzey Irak sınırına komşu Batı Azerbaycan ve Kürdistan eyaletlerinde askeri tatbikat başlattı.

BAĞDAT'TAN ERBİL'E


Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, “Irak’ta ırkçı devlet kurulmasını reddediyoruz” diyerek Kürt bölgesindeki bağımsızlık referandumunun sonuçlarını tanımayacaklarını söyledi. İbadi, Irak’ın birliğini korumak için gereken adımları atacaklarını da kaydetti. Irak hükümeti, Bölgesel Kürt Yönetimi’nden tüm sınır kapılarını ve havaalanlarını Bağdat yönetimine teslim etmesini istedi. Komşu ülkelerden de petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurulması istendi.

TEYAKKUZ


Kuzey Irak’taki referandum kararı nedeniyle TSK’nın Habur Sınır kapısı yakınlarında başlattığı askeri tatbikatta 7’nci gün geride kaldı. Seviyesi yükseltilen tatbikatta dün tanklar manevra ve taarruz eğitimine devam etti.



Askerler ilk kez zırhlı araçlardan inerek mayınlı bölge taraması yaparken öğleden sonra tatbikata helikopterler de katıldı.

Haberin Devamı