Eğitim - Kariyer TEOG'un kaldırılması doğru olacak

TEOG'un kaldırılması doğru olacak

Paylaş
TEOG'un kaldırılması doğru olacak

Her yıl yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin katıldığı TEOG sınavı kaldırılıyor. Özel okulları çok yakından ilgilendiren bu gelişmeyi okul yöneticileri değerlendirdi

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR

Öğrenciler rahatladı


Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle: TEOG kararı hem öğrencileri hem de velileri rahatlattı, kaldırılması doğru oldu. Özel okullara talep artacak. Veliler, okullara baskı yapıp öğrenci not ortalamalarını yükseltmek isteyecek. Bunun mutlaka denetlenmesi ve disipline edilmesi gerekiyor.

Liseler sınavını yapmalı

Kayı Okulları CEO’su Deniz Demirtaş: Öğrencilerin donanımını akademik başarı ile tanımlayan yaklaşımdan uzaklaşılmalı. Yeni sistemin, geliştirilmiş sosyal becerileri de içeren bütüncül bir kapsama sahip olması gerekiyor. Her lise kendi sınavını yapmalı.

Gelişim desteklenecek

Biltes Koleji Kurucusu Can Uysal: Sınav odaklı sistemden uzaklaşmayı hedefleyen yeni sistem ile artık öğrencinin akademik yaşamı ile birlikte okul yaşamı da puanlanabilir olacak. Bu çalışma tam yapılabilirse öğrenciler artık okulda fiziksel ve sosyal gelişimlerini tamamlamaları için desteklenecek.

İkametgah usulü

Mektebim Kurucusu Ümit Kalko: TEOG’u kaldırmamız doğru olacak. Ülkemizde sadece yüzde 3 ile 5 arasında olan özel liselerimize ve özel konsepti olan devlet liselerimize puanla girişi sağlamamız gerekiyor. Bunun dışında kalan yüzde 95 de ikametgah usulüyle öğrenci seçimi yapar.

Her okulun kimliği olacak

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel: Her okul kendi öğrencisini seçebilmeli. Eğer okulların, bunu yapmasına izin verilirse her okulun kültürü, kimliği ve tarzı olacak. Öğrenciler de buna göre anaokulu ve ilkokuldan itibaren kendini bu okula göre hazırlayabilecek. Okulların rekabet gücü ve öğrencilere farklılaştırılmış modeller sunma şansı doğacak.

Meslek okulları tek çatı altında

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve Anadolu liseleri ile Anadolu İmam Hatip liselerinden 2017 TEOG yerleştirmesinde ilk yüzde 5’den öğrenci alan okullar için okul notu şartına ve isteğe bağlı küçük çaplı bir seçme sınavı yapılmalı. Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar yetenek sınavı ile öğrenci almayı sürdürmeli. Mesleki alanda eğitim veren okullar tek çatı altında birleştirilmeli. Bu okullar belirledikleri kriterler doğrultusunda öğrenci almalı.

Haberin Devamı