Gündem Türkiye'den ABD'ye vize misillemesi

Türkiye'den ABD'ye vize misillemesi

Paylaş
Türkiye'den ABD'ye vize misillemesi

Amerikan Büyükelçiliği, dün akşam saatlerinde, "Türkiye'den yapılan vize başvuruları süresiz durduruldu" açıklamasında bulundu. Bu kararın ardından, gece yarısına doğru Türkiye de Amerikan vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Türkiye ve Amerika arasındaki vize krizi piyasalarda da hareketliliğe neden olurken, siyasiler tepkili...Öte yandan ABD elçilik Müsteşarının Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı öğrenildi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise Amerika'nın Ankara Büyükelçisi John Bass'ın görüşme teklifini kabul etmedi


ABD VİZE BAŞVURULARINI ASKIYA ALDI


İşte ABD Büyükelçiliği'nden dün akşam yapılan o açıklama:


Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD Misyonu'nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimizin ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.


'GÖÇMEN OLMAYAN VİZE HİZMETLERİ' NELERİ İÇERİYOR?


ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, 'göçmen olmayan vize hizmetlerinin' askıya alındığı belirtiliyor. Göçmen olmayan vizeler, turistik, iş, geçici çalışma, eğitim veya tıbbi tedavi amacıyla ABD'ye geçici olarak gitmek isteyen kişilere yönelik.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE VİZE MİSİLLEMESİ


ABD'nin Türkiye'ye yönelik aldığı vize kararının ardından Türkiye de Washington Büyükelçiliği aracılığıyla ABD vatandaşlarının vize ve e-vize başvurularını askıya aldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, "Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti’ni, ABD Hükümeti’nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır.

Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır.

Söz konusu uygulama etiket vizenin yanı sıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır" ifadelerine yer verildi.

MERAL AKŞENER'DEN AMERİKA'YA VİZE TEPKİSİ


Amerika'nın vize kararına yeni parti kurma hazırlıklarını sürdüren Meral Akşener'den de tepki geldi. Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "ABD nin Türk Vatandaşlarının vize başvurularını askıya alması kabul edilir bir tutum değildir.Bu davranışa ciddi bir devlet cevabı verilmelidir" ifadelerini kullandı.


ELÇİLİK MÜSTEŞARI DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI


Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Philip Kosnett’in Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve ABD’nin vize işlemlerini askıya alması kararından dönülmesi yönündeki beklentinin iletildiği bildirildi.

ABD resmi twitter hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin 8 Ekim'den itibaren ABD vatandaşlarının vize işlemlerini durdurduğu bildirildi.

JOHN BASS'IN TEKLİFİNE RET!


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Amerika'nın Ankara Büyükelçisi John Bass'ın görüşme teklifini kabul etmedi.

METİN TOPUZ'UN EŞİ VE OĞLU SORGUDA


Amerika Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un eşi ve oğlu sorguya alındı.