Gündem Yunanistan 8 darbeci askeri iade etmeyecek

Yunanistan 8 darbeci askeri iade etmeyecek

Paylaş
Yunanistan 8 darbeci askeri iade etmeyecek

Firari darbeci askerlerle ilgili Yunanistan Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin iade talebiyle ilgili kararını verdi. Mahkeme, darbeci 8 askeri iade etmeme kararı aldı. Askerlerin birkaç gün içinde serbest bırakılması bekleniyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine katılan 8 asker 16 Temmuz'da TSK'ya ait bir askeri helikopterle Yunanistan'a kaçarak Dedeağaç kentine inmişti.

8 darbeci asker gözaltına alınırken, kaçarken kullandıkları helikopter Türkiye'ye iade edilmişti.



DARBECİLER SIĞINMA, TÜRKİYE İADE TALEP ETMİŞTİ



Darbeci askerler Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Türkiye ise resmi başvuru yaparak Yunanistan'dan darbecileri iade etmesini istemişti.

Yunan mahkemesi 8 darbeciyi ükeye yasadışı yollardan girdikleri için 2'şer ay hapse çarptırmış, ceza 3 yıl ertelenmişti.

Mahkeme askerlerin iadesi konusunda karar verilene kadar gözaltında kalmalarını kararlaştırmıştı.

Atina'daki görülen davada mahkeme üç ayrı duruşmanın ardından, üç asker için Türkiye'nin iade talebi kabul edilmiş, beş askere yönelik iade talepleri ise reddedilmişti.

TEMYİZ MAHKEMESİ İADE TALEBİNİ REDDETTİ



Yunan temyiz mahkemeleri başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen darbecilerle ilgili Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunurken, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) bugün görülen duruşmada 8 darbeci askerin Türkiye’ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.



SERBEST KALACAKLAR



8 darbeci askerin önümüzdeki günlerde serbest kalması ve Yunanistan'da kalmak için başvuruda bulunmaları bekleniyor.

Davaya ilişkin daha önce açıklamalarda bulunan Yunanistan Adalet Bakanı Stavros Kondonis, "Hükümet yüksek mahkemenin kararlarına saygı duyacak" demişti.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ: BU KARARI PROTESTO EDİYORUZ


Türkiye'de demokratik düzeni hedef alan, güvenlik güçlerimizden ve sivillerden 248 vatandaşımızı şehit eden, 2193 vatandaşımızı da yaralayan bir darbe girişiminde aktif rol alan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden bu şahısların bağımsız Türk yargısı önüne çıkmasına engel olan bu kararı protesto ediyoruz.

Bugüne kadar, DHKP/C ve PKK başta olmak üzere Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri mensuplarının adalet önünde hesap vermesine engel olan Yunan makamlarının bu kararıyla, müttefik ve komşu bir ülke olarak Yunanistan'ın terörle ve suçla mücadelede asgari gerekleri yerine getirmekten kaçındığı bir kez daha görülmüştür. Yunan yargısının bu tavrı, uluslararası hukuk normlarına ve ilkelerine aykırı şekilde suçluların cezasız kalmasına ve mağdurların da haklarının ihlaline yol açmaktadır.

Geçmişinde darbeler yaşamış bir ülke olarak Yunanistan maalesef bu kararla darbecileri koruyan, kollayan bir ülke konumuna düşmüştür. Yunan yargısının bu kararına karşı tüm hukuk yolları kullanılarak, suçluların iadesine ve yargılanmasına yönelik girişimlerimiz devam edecektir.

Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında işbirliğimiz ve diğer ikili/bölgesel konulardaki müşterek çalışmalarımız üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır."

SON DAKİKA: YOKLUĞUNDA TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI


Türkiye’nin iade talebinin reddedilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, İstanbul 12’inci Sulh Ceza Hakimliği 8 asker hakkında 'yokluklarında tutuklama' kararı çıkardı.



Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin isim ve rütbeleri:

Binbaşı Gencay Büyük
Binbaşı Ahmet Güzel
Yüzbaşı Uğur Uçan
Yüzbaşı Abdullah Yetik
Yüzbaşı Feridun Çoban
Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı
Başçavuş Bilal Kurugül
Başçavuş Mesut Fırat




8 darbeci askeri iade etmeme kararı alan Yunanistan'a Türkiye'den sert tepki