Pazar Postası'Birçok erkekten daha erkeğim'
Paylaş
'Birçok erkekten daha erkeğim'

Ekaterina Avramova, Bulgar kökenli bir Türk Milli Yüzücü. 24 yaşında ve sırtüstü yüzüyor. Doğduğu ülkede spor fonları kesilince Türkiye'yi tercih eden genç sporcu, şimdi Galatasaray Spor Kulübü Bayanlar A Yüzme Takımı'nda mayo giyiyor. 'İnsan şeklinde yaratılmış bir balığım' diyen Avramova, Rio Olimpiyatları'nda Türkiye için yarışacak

RÖPORTAJ:CANAN DANYILDIZ

Haberin Devamı

canan.danyildiz@posta.com.tr

Güzel ve başarılı bir sporcu! Kaç yaşında yüzmeye başladınız?

Bulgaristan’da doğdum, 6.5 yaşında yüzmeye başladım. O yaşa kadar komiktir, sudan çok korkuyordum! Annem benim kadar dereceleri olmasa da kulübe üye bir yüzücü. Onunla deniz kenarına ya da havuza gidince suya dokunamıyordum bile!

Enteresanmış, sonra?

Bulgaristan’da okul kıtlığından yarım dönem sabahtan öğlene, diğer yarım dönem de öğlenden akşama kadar gidersiniz. Acayip boş zamanım kaldığını görünce, bir sporla ilgilenmek istediğimi anladım. Annem de ‘O zaman yüzmeyle ilgilen, ama önce yüzmeyi öğren’ dedi.

Böyle bir anne için utanılacak bir durum olmalı!

(Gülüyoruz) Evet! Kendi müthiş bir yüzücü ama bende iş yok! İlk eğitim gününde havuz 20 dereceydi ama çıktığımda titriyordum ve mosmor olmuştum. Galiba birkaç hafta sonra, giderek keyif almaya başladım.

Haberin Devamı

Yüzmeye başlayınca, ‘Bir gün Rio’ya giderim’ gibi bir hayaliniz oldu mu?

Hayır hiç! Bu kadarını tahmin etmeyi bırak, hayal de etmedim. İlk hocam yeteneğimi fark edince, annemle eğitimimi arttırmaya karar verdiler ve ne yapacağımı görmek istediler.

Pardon, babanız bu işlerin neresinde?

Annemle boşanmışlardı. Babam sporla ilgilenme kısmında hiç yok. Çok yakın değiliz. Büyürken de yanımda yoktu açıkçası.

İlk yarışmanız ne zaman?

7.5 yaşında Bulgaristan’da küçük yüzücülerin katıldığı ulusal bir yarışma. Ve ben yüzerken hatalar yaptığım için diskalifiye oldum. Bir çocuk olarak yarışmadan sallanmış olmayı pek umursamadım. Ama ne zaman ki 11 yaşına geldim, bu işi ciddi olarak yapmam gerektiğini anladım.

Bir karar anı var mı?

Evet! Bulgar televizyonunda ‘Altın madalya sahibi tek Bulgar yüzücü’ diye bir sporcuyu anons ettiler. Anneme döndüm ‘Ben bu olmak istiyorum’ dedim. Yalnızca 11 yaşındaydım ve bu kadından sonraki isim olmayı kafaya koymuştum.

Size niye ‘Bayan Kelebek’ lakabını taktılar?

Dövmelerimden! Vücudumda 3 kelebek dövmesi var.

Yüzme stiliniz nedir?

Sırtüstü yüzüyorum. Uzmanlık alanım bu. 50 ve 200 metrede yüzüyorum. 1.82 boyundayım, kilom da 69-71 arasında gidip geliyor.

Haberin Devamı

Birçok erkekten daha erkeğim

'Suda belirleyici şey saniyelerdir'

Şimdiye kadar kaç madalya kazandınız?

Birçok! Çok farklı yarışma ve karşılaşmalarda yüzdüm. Ama uluslararası yarışmalarda, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda olanlar daha kıymetli...

Detaylı anlatsanıza, heyecanlı!

2007’de kış sezonunda Avrupa Şampiyonluğu’na katıldım. Ondan sonraki her yıl da orada yüzmeye hak kazandım. 2008’de yaz sezonunda Gençlik Dünya Şampiyonluğu’na katıldım. 2009’da Dünya Şampiyonluğu’nda mayo giydim. Ve finallere girdim, 8’inci oldum. Avrupa şampiyonluğu yılda 2 kez olur, biri yazın, diğeri kışın. Yazın 50 metre, kışın 25 metre yüzülür. Olimpik havuzlarda yüzersin. Her 2 yılda bir de dünya şampiyonluğu için yüzeriz. Yine uzun ve kısa metre olarak.

Karışık! Başka nerelerde yüzdünüz?

2011 Dünya Şampiyonası’nda yarı finale kaldım. 2012’de Bulgaristan adına Olimpiyatlara katıldım, 2013’te de Türkiye’ye geldim.

Finallere girmek madalya kazanmak kadar önemli mi?

Evet, doğru anladın! Zaten her yüzücü olimpiyatlara katılmaz. Oraya gitmek için bile müthiş başarılı olman gerekiyor. Olimpiyatlar ya da Dünya Şampiyonasına katılmak için bile onlarca kez yarış kazanman gerekiyor.

Haberin Devamı

Yüzmede kaç kadın var?

Olimpikte 1000 civarı. Elenerek gider. Bu da saniye, dakika farkıyla olur. Yüzmede saniyelerin önemi çok büyüktür!

Çok zor! En belirleyici şey ne?

Zaman! Biz her daim zamana karşı yarışıyoruz. Saniyelerin müthiş önemi var. Kaç metre yüzdüğün, onu kaç saniyede bitirdiğin önem kazanıyor.

Sadece kurbağalama yüzebilen biri olarak gözlerim yaşardı!

(Gülüyoruz) O en kolayı! Avrupa şampiyonluğunda 6’ncı olmuştum. 000.01 saniye farkıyla!

En heyecanlandığınız yarışma hangisiydi?

2 yıl evvel, Türkiye için Avrupa Şampiyonluğu’nda mayo giydim ve 5’inci oldum. Benim için çok önemliydi çünkü kendimi Türklere, kulübüme kanıtlamam gerekiyordu. Madalya alamadım, ama o yol bile çok önemli!

'Kısa boyla iyi yüzücü olunmaz'

Yüzmede en prestijli yarış ne?

Olimpiyatlar elbette!

İyi bir yüzücü olmak için uzun boylu olmak şart mı?

Evet! Üstelik çok küçük yaşta eğitime başlamak lazım! Mesela sen bu boyla iyi yüzücü olamazsın. Ancak su jimnastiği yapabilirsin!

Haberin Devamı

Kadın yüzücü olmak mı daha kolay erkek yüzücü mü?

Aslında zorluk hangi mesafede yüzdüğüne bağlı. Erkekler tabii daha güçlü oldukları için daha sıkı çalışabiliyorlar. Ve kadınlara göre daha başarılılar! Benim en iyi derecem, 200 metreyi 2.10 saniyede bitirmek oldu. Saniyeleri matematiksel olarak hesaplamak için bile aşırı zeki olmanız gerek!

En zorlandığınız yarışma neydi?

2012 Olimpiyatları! Çok zorlandım, çünkü ondan birkaç gün önce bir enfeksiyon atlattım, kilo verdim ve istediğim gibi yüzemedim.

Galatasaray Spor Kulübü’nde nasıl davranıyorlar?

İlk geldiğimde benden çok hoşlanmadılar. Hem Bulgar olduğum için, hem başarılı olup yerlerini aldığım için. Ama bu spor! Kazanırsın ya da kaybedersin. Alıştım artık! Bütün haklarım federasyona ait.

Başarınızın sırrı ne?

Çok çalışmak, mutlu olmak ve kendini adama!

Günde kaç saat yüzme antrenmanı yapıyorsunuz?

Günde 4 saat yüzüyorum, 3 saat kadar da jimnastik yapıyorum. Daha ağır spor yapamam, bir yerimi incitebilirim ve yüzemem!

Özel bir diyetiniz var mı?

Aslında istediğim her şeyi yiyorum. Yazın bol protein, kışın daha bol karbonhidrat alıyorum.

Kışın mı yazın mı yüzmek/ yarışmak daha kolay?

Yazın daha kolay ve keyifli tabii ki! Kışın karanlık, soğuk vs. Yazın her zaman daha başarılı oluyorum.

Dünyada en iyi yüzücüler hangi ülkeden çıkıyor?

Bu iş kaç yaşına kadar yapılır? Avustralya, Amerika, Rusya... Bu ülkelerde her zaman herkes yüzüyor. Burdaki futbol gibi. Ve genetik özellikleri de çok uygun. Ne kadar yapabileceğin kendine ne kadar iyi baktığınla ilgili. Ama genellikle 30’ların ortasında yüzmeyi bırakıyor, evleniyor ve anne oluyor kadınlar.

Profesyonel bir yüzücü çok para kazanır mı?

Yaşadığın ülkeye, katıldığın yarışmalara bağlı. Mesela Michael Phelps, en iyi erkek yüzücü. Yatarken bile para kazanıyor. Hem de milyon dolarlar! En iyi kadın yüzücü Katinka Hosszu. O da aşağı yukarı 500 bin dolar kazanıyordur.

Yüzücü olunca kadınsal şeylerden vazgeçmek zorunda kalınır mı?

Çok değil, ama saçlarınız zaten bozuluyor kısa kestirmek daha doğru. Çok ağır çalıştığım için göğüslerim yok, kas oluyor. Diğer kadınlardan daha erkek gibi hissediyorum, daha iriyim! Birçok erkekten de daha erkek gibiyim, güç anlamında! Ama istediğim gibi ojelerimi sürüyorum, makyaj yapabiliyorum. Ama suya girince onun bir parçası gibi hissediyorum, H2O’dan yaratılmış gibiyim!

Aksesuarlar neler?

Gözlük, bone şart! Ama asla küpe, yüzük, kolye takamazsın.

Suda nasıl hissediyorsunuz?

Bütün dertlerimi unutuyorum, kızgınlıklarım gidiyor, aşırı mutlu oluyorum!

“Türk vatandaşı olmak için 1 dakika bile düşünmedim!”

Türk vatandaşısınız, nasıl hissediyorsunuz?

Bulgaristan’da 2013’te katıldığım yarışmada sağlık sorunları yaşadım ve doktora ihtiyacım olduğunu söyledim. Ama bütçeleri yoktu ve ben de Türkiye’yi tercih ettim! Çok mutluyum! Transfer parası filan da almadım! Konuştuk, söz verdiler ve bu sözle geldim! Ayrıca Türkiye hem Avrupa, hem İslam coğrafyası hem de Akdeniz’deki yarışmalara üye!

Genelde sizden Türkler gelirdi bize?

İşler değişti! Türkiye Bulgaristan’dan çok daha prestijli bir ülke, bir sporcu olarak her şeyimi karşılıyor, üstelik maaş da veriyor. Vatandaş olmak için bir dakika bile düşünmedim! Galatasaray Spor Kulübü de müthiş.

Yarı zamanlı Londra’da yaşıyorsunuz galiba?

Evet, yılın belli bir bölümünde Londra’da kalıyorum. Ama İstanbul’dayken de zaten dünyanın farklı yerlerine yarışmalara gidiyorum. Yani aslında dünya vatandaşı gibiyim.

“Hayalim Rio’da kazanmak”

Tutkuyla bağlı olduğunuz bir amacınız var mı?

Evet, hayatımda ikinci kez olacak, Rio Olimpiyatları’na gidiyorum, hayalim kazanmak. 200 metre yüzeceğim. Her şey iyi giderse Tokyo’da 4 yıl sonra yapılacak Olimpiyatlara katılmayı hayal ediyorum. İlk madalyam gümüştü, yıllar evvel okula onu boynuma takıp gitmiştim. Şimdi geldiğim noktaya inanamıyorum. Kendimle gurur duyuyorum. Annem hem anne hem de baba oldu ve beni cesur bir kız olarak büyüttü.

Bulgaristan’da kalsaydınız ne olurdunuz?

Evli, çocuklu ve büyük ihtimal boşanmış olurdum! Orada insanların, kadınların hayatı genellikle böyle. Annem Türk vatandaşlığına geçince ‘emin misin?’ dedi. “Ben de çok gurur duyuyorum” dedi.