Bugün sizlerle paylaşacağım tarif, gerçekten dünyanın birçok ülkesinde farklı şekilde pişiriliyor. Ülkemizde de sıklıkla pişiriliyor ama, bugün size vereceğim püf noktaları sayesinde dışı gerçekten çıtır, içi son derece sulu bir köfte elde etmeniz mümkün olacak. Ayrıca mükemmel patates püresinin de sırlarını sizlerle paylaşacağım. Biliyorum ki hepiniz evde hem büyüklerin hem de küçüklerin bayıldığı bu yemeği yapıyorsunuzdur.
Ancak zaman zaman içinin kuru olması gibi bir problemle karşılaştığınıza eminim. Benim vereceğim tarifte ise bu durum başınıza gelmeyeceği gibi, harika bir sonuç elde edeceksiniz. Yanında mükemmel kıvam ve lezzette hazırlanmış bir patates püresi de cabası. Üstelik yaptığınız köfteyi soğuk olarak da çocuklarınıza sandviç şeklinde verebilirsiniz. Hadi o zaman iş başına...
RULO KÖFTE
MALZEMELER
1 kg dana orta yağlı kıyma
(2 kere çektirilmiş)
1 avuç galeta unu
1 yumurta (çırpılmış)
1 orta boy soğan (küçük kare
şeklinde doğranmış )
2 diş sarımsak (küçük doğranmış)
3 adet çarliston biber
(küçük doğranmış)
1 adet kırmızı kapya biber
(ince doğranmış)
2 adet domates (kabukları soyulmuş,
çekirdekleri çıkarılmış, etli kısmı
kare doğranmış)
1/2 adet havuç (rendelenmiş)
1 avuç haşlanmış bezelye
1 yemek kaşığı tepeleme ketçap
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber
1 avuç kaşar peyniri rendesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı su
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Bir tava içinde, zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte, önce soğan, ardından havuç, çarliston biberler, kapya biberi tuz ve karabiber ilave ederek 5 dakika çevirin. Daha sonra sarımsak ve domatesleri ekleyin. 3 dakika daha pişirin. Ketçap, hardal ve suyu ekleyin 5 dakika pişirin. Kıvamı koyu bir bulamaç halinde olmalı. Kenara alın ve soğumaya bırakın.
Derin bir kase içinde, kıymanızı, bütün baharatları, galeta ununu ve yumurtayı yoğurun. Hazırladığınız diğer karışımın 2/3’ünü ekleyin tekrar yoğurun. Kıvam çok sulu olursa biraz daha galeta unu ekleyebilirsiniz. İçine bezelyeleri ilave edip hafifçe karıştırın. Bu aşamada tadını kontrol etmek için küçük bir parça koparın ve tavada pişirin. Tadına bakın. Tuz oranını ölçmek için en garantili yol bu olacaktır. İsterseniz bir rulo kek kalıbının içine yağlı kağıt kesin ve yerleştirin, isterseniz de bir fırın tepsisi içine yağlı kağıt serin.
Rulo haline getirdiğiniz köfteyi tepsiye yerleştirin. Kalan iç malzemesini tüm dış yüzeye güzelce sürün ve yayın. Ekstra bir kıtırlık isterseniz en üste biraz daha galeta unu serpebilirsiniz. Fırınınızı önceden 200 derece sıcaklığa ulaştırın. 15 dakika bu şekilde pişirin. Ardından 180 dereceye düşürün. 30 dakika daha pişirin. Daha sonra çıkarıp üstüne kaşar peyniri rendesi serpin. Yaklaşık 15 dakika daha pişirin. 5 dakika da 200 derecede pişirin. Çıkarın ve kenara alın. Servis etmeden önce yaklaşık 10 dakika dinlendirin.
PATATES PÜRESİ
MALZEMELER
1 kg patates
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı krema
1 kaşık tereyağı
1 diş sarımsak
(rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı muskat
(rendelenmiş)
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Buradaki amaç çok sulu ve çok ezilmiş bir püre yapmak değil, hafif ağzımıza gelmesini istiyoruz. Patateslerinizi içine tuz attığınız bol suda haşlayın. Ayrı bir tencere içinde tereyağını hafif kızdırın ve rendelenmiş sarımsaklarınızı biraz çevirin. Sütü ilave edin ve kaynatın. Kremayı ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Haşlanan patatesleri süzün ve bir kaşık ya da patates püresi aleti yardımıyla ezin. Sıcak olan sütlü karışımı yavaş yavaş patateslere ilave edin ve ezerek karıştırın. Tuz, biber ve muskat ilave edin. Tattıktan sonra servis edin...
(10.02.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)