Vodafone'un Tarımsal Bilgi ve İletişim Platformu ile birlikte Aydın'daki Kasaplar köyünde hayata geçirdiği Akıllı Köy projesi etkisini göstermeye başladı. Dijital teknoloji ile donatılan köyde bilezikle hayvan takibi, kontrollü sulama, uzaktan ürün incelemesi yapılabiliyor. Proje ile 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşılarak 15 milyarlık ekonomik değer yaratılması hedefleniyor.
Maliyetler düştü
Köyde uygulanan model ile bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 22, hayvansal üretim maliyetlerinde ve tarımsal sulamada yüzde 20 tasarruf sağlanıyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, "Bu modelle, dijitalleşmenin gücüyle hem tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasını, hem çiftçimizin yaşam standartlarının yükseltilmesini hedefliyoruz" dedi.
Her şey dijital
Türkiye'nin ilk Akıllı Mera Sistemi'nin kurulduğu Akıllı Köy'de, özel bir tanıma sistemine sahip akıllı kapılarla, meraya gelen hayvanların hangi alanda otlayacağı otomatik olarak belirleniyor.
Sağım saati gelen inek akıllı kapılardan geçerek kendisi için ayrılan süt sağım otomasyonuna giriyor ve burada makinelerin yardımıyla sağım gerçekleşiyor.
kutu kutu kutu....
Bilezikle inek takibi
Büyükbaş hayvanların ayaklarına takılan ve 'pedometre' adı verilen akıllı bilezik ile hayvan hareketleri ölçümlenerek hayvanların sağlığı ve doğum zamanı takip edilebiliyor.
Diğer yandan, arıcılıkta kullanılan GPS Takip Sistemi sayesinde kovanların takibi yapılarak ileriye dönük veri toplanıyor. Köyde meteoroloji istayonu da kuruldu.
Uzaktan kontrol
Akıllı Sulama Otomasyonu ile de çiftçiler, tarlalarının sulamasını uzaktan kontrol edebiliyorlar. Sistem, sulama işlemlerinin cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip edilmesini sağlıyor.
Köyde günlük süt üretim miktarından tavuk yumurtalarının ağırlığına kadar tüm veriler akıllı cihazların ekranlarından görülebiliyor.
27 Ekim 2017, Cuma 21:35
Haberin Devamı