Zeytinyağı, Ege ve Akdeniz’de M.Ö.den beri var olan zeytin ağaçlarından insan emeğiyle sıkılıp tüketiliyor. Kuzey Ege, Ayvalık, tanıtım yönünden daha başarılı. Aydın Belediyesi de hafta sonu yaptığı etkinliklerle güneyin, Memişli’nin yağlarını tanıttı.
Güney Ege zeytin yağının daha güzel olduğuna ikna olmak için kör tadım bile yaptık. Kör tadım, adını, kaynağını bilmeden tatmak demek. Aydın Belediyesi’nin satmayıp hediye ettiği zeytin yağı en beğenilen oldu.
Zeytinyağı günlerinin pop starı ise Prof. Dr. Canan Karatay’dı. Canan Karatay kalp doktoru, beslenme konusunda hepimize yeni ufuklar açtı, yeni yasaklar koydu. Sayesinde bolca yumurta ve yağ tüketir olduk ama bir dilim bile ekmek yiyemiyoruz! Aydın’da Zincirli Han’da başlayan etkinlikte Canan Karatay, sabah uyanınca ve gece yatmadan bir kahve fincanı zeytinyağı içmeyi tavsiye etti. Zeytinyağının en yararlı meyve suyu olduğunu anlatıp, barsakları çalıştırdığını, kanı sulandırdığını, anne sütüyle eş değer, her derde deva olduğunu söyleyip bir fincan zeytinyağını içiverdi!
Zincirli Han’daki törende Aydın’ın Topuklu Efe lakaplı Kadın Belediye Başkanı Özlem Cerçioğlu’nun yarattığı kadınlardan oluşan Mehter Takımı’nı dinledik; sonra Kadın Efeler’i izledik, çok keyifliydi!
Etin yağlısı
Ve sıra geldi zeytinyağlı yemeklere. Enginar ve fasulye nefisti. Ama “Hünkar Beğendi”nin yağsız bonfileden yapılmış olmasına Canan Hoca bir kızdı! Çünkü o etin yağıyla yenmesini tavsiye ediyor. Aydın Belediyesi’nin kadın çiftçilere bölgenin Sakız Koyunu hibe projesini de çok beğendi. Yörenin hayvanı olan Sakız Koyunu, senede iki kez, üstelik ikiz doğuruyor! Sütünden de yararlanılıyor; dağıtılan koyunlar üremiş, 1200 kadar olmuş. Eti de mezbahada hazırlanıp Aydın Belediyesi’nin dükkanlarında kg 34 TL’den satılıyormuş. Kadın belediye başkanı seçerseniz, eti de ucuz yersiniz!
Canan Karatay reçetesi
Canan Hoca’nın bu kadar seveni olduğunu bilmiyordum. Konferans vereceği salon tıklım tıklım. (Valilik, belediyenin yaptırdığı büyük konferans salonunu almış ellerinden!) Gençler, yaşlılar, soluksuz dinliyor hocayı. Çok sade, mesaj vererek anlatıyor, herkes anlıyor. Yasakları var: 1. Şeker, mısır şurubu, gazlı içecekler. 2. Rafine un. 3. Rafine tuz. Bunların tüketiminin kalp ve şeker hastalıklarına, depresyona yol açtığını vurguluyor.
Yenileceklerin başında zeytinyağı geliyor, sonra yumurta. Et ve sebze. Şeker var diye meyveye de karşı. “İki öğün yiyin. Kahvaltıda bol bol zeytin, yumurta, turp tüketin. Bir de akşamüstü yemeği yeter. Sık sık yemek, insülini artırır” diye karşı çıkıyor. “Uzun yol yürüyen uzun yaşar, iki yemek arasında 5-6 saat geçmeli” diyor.
Yemek tavsiyeleri arasında kelle paça, evde yapılmış yağlı yoğurt, yağlı süt, yağlı et var. “Arada acıkınca çıtır çıtır fındık fıstık yiyin” diye izin veriyor. Kaya tuzuna izin var. “Zeytin yağı ana sütü gibi çiğ, alzheimerı, pıhtı atımını, kalp krizini önler; doğal aspirindir, iyileştirir, yoğun bakımda hastalara, bebeklere verilmeli” diye tavsiye ediyor.
Bu bilgilerin kaynağı İbn-i Sina’dan başlıyor, Batılı bilim insanlarına kadar gidiyor.
Aydın turizmi
Özlem Çerçioğlu, iki dönemdir seçilen ve üçüncüsüne de adaylığını koyan, her partiden oy alan başarılı bir belediye başkanı. Aydın’ın çileği, kestanesi, inciri çok ünlü ve üretimi büyük. Ama kenti turizme de açmak istiyor. Yeni keşfettikleri kanyona biz de hayran olduk!
Eski dönemlerde savaşırken Araplar burayı geçemediği için adı Arapapıştı kalmış! Şimdi turizme açmışlar, dolup taşıyormuş, antik kaya mezarı bile bulmuşlar. Memleketimin her köşesi ayrı cennet. Görmeye, sevmeye doyamıyorum, hele iyi yönetilirse!
19 Nisan 2018, Perşembe 05:00
Haberin Devamı