Cumartesi PostasıHayatta kalmanın 10 altın kuralı

Hayatta kalmanın 10 altın kuralı

Paylaş
Hayatta kalmanın 10 altın kuralı

Ecel bu, elbet bir gün gelecek. Ama 'her şey olacağına varır' düşüncesi o günün olması gerekenden erken gelmesine yol açabilir. Kaderci anlayışı bir kenara bırakıp 'önce tedbir, sonra tevekkül' diyenlerdaha uzun yaşıyor. İşte hayat kurtaracak 10 öneri... Boxer Dergisi derledi...

1) Beyaz renkli otomobil kullanın

Haberin Devamı

Siyah ya da kırmızı bir spor otomobil çok seksi duruyor ama gündüz gözüyle bile yüzde 12 daha fazla kaza riski taşıyorlar. Gece, durum daha da vahim. Bu renklerde otomobillerin ölümcül kazaya karışma olasılığı beyaza nazaran yüzde 47 fazla. “Beyaz değil de gri olsun” derseniz bu oran yüzde 25, gümüş rengi tercih ederseniz yüzde 13.

2) Karşıdan karşıya geçerken takvimi hesaba katı n

Bayramlar, sadece uzun yola çıkan tatilciler için değil, yayalar için de ölüm tuzağı. Yılbaşı ve diğer özel günler, karşıdan karşıya geçerken hayata veda edenlerin en yoğun olduğu zamanlar. Bu günlerde sürücülerin dikkati dağınık, akılları başka yerde. Alkollü olma ihtimalleri de yüksek. Özetle; özel günlerde karşıdan karşıya geçerken iki kat dikkatli olun.

Haberin Devamı

3) Doğum gününüze dikkat edin

Her ne kadar doğduğunuz günde ölme ihtimaliniz kağıt üzerinde 365’te 1 olsa da işin aslı öyle değil. Araştırmalara göre erkeklerde doğum gününden önceki hafta, kadınlarda doğum gününden sonraki hafta ölüm oranında gözle görülür bir artış var.

4) Uçakta 5 sıra kuralını uygulayın

Hep tartışılır: Uçakta önde mi arkada mı oturmalı? Cam kenarı mı koridor mu? Hiç biri. Önemli olan 5 sıra kuralı. Olası bir kazadan sağ kurtulmak için herhangi bir çıkış kapısına en fazla beş sıra uzak oturun. Altıncı sıradaysanız ve kurtulduysanız o uçakta pek ölen olmamıştır zaten.

5) Hastaneye yatacağınız günü seçin

Acil durumlar dışında hastaneye hafta sonları yatmayın. Hafta sonlarında hastanede daha az sayıda doktor ve sağlık personeli bulunuyor. Onlar da daha tecrübesizler. Uzman doktorlar tatildeyken acemiler mesai yaparak deneyim edinmeye çalışıyor. Ama deneme tahtası siz olmayın tabii.

6) Ne zaman kaçacağınızı bilin

Üç-beş kuruş kaptırmamak için dövüşmeye kalkmayın. Yabancılardan olabildiğince kaçının, çünkü kapkaççılar bazen saat sorma bahanesi ile yanınıza yaklaşabilir. Siz de saate bakarken savunmasız kalabilirsiniz. Kaçmanız gerektiğinde tereddüt etmeyin ve bağırarak yardım isteyin.

7) Kalp krizinin sinyallerini öğrenin

Göğsünüzde yanma ve sıkışma oluyor, bu durum dinlenince geçiyorsa... Çarpıntı ya da yüksek nabız atışınız varsa... Sıklıkla üst karında mide ekşimesi hissi oluşuyorsa... Kolunuzda, ensenizde, çene veya dişlerinizde ağrı varsa... Baş dönmesi, halsizlik, baygınlık, derleme, mide bulantısı oluyorsa... Dikkat!

Haberin Devamı

8) Arka koltu ğun ortasında oturun

Herkes otomobilin ön koltuğunda ya da arkada cam kenarında oturmayı tercih eder. Yolu rahatça görür, istediği gibi cam açıp kapatabilir... Ama arkada oturmak, önde oturmaktan yüzde 59 ila 86 oranında daha güvenli. Arkada ve ortada oturmaksa cam kenarına nazaran yüzde 25 daha az ölüm riski içeriyor.

9) Köpek saldırısında yapacaklarınız çalışın

Cesur ve güçlü olsanız da iri bir köpekle dövüşüp galip gelemezsiniz. Bu durumda koşarak kaçmayın, hayvanın avcılık dürtüleri harekete geçer. Onun sahiplendiği alanı terk edin ama bunu koşarak yapmayın. Agresif davranan bir köpekle baş başa kalırsanız önce hayvanın niyetini kestirmeye çalışın. Göz teması kurmayın, hızlı hareket etmeyin ve gülümsemeyin. Bunlar, sizi tehdit olarak algılamasına neden olacaktır. Saldırı kaçınılmaz olduğunda da yüzünüzü, boynunuzu, göğsünüzü koruyun. Bacağınızı ısırırsa çekmeyin ya da kuvvetle sallamayın, yaranın derinleşmesine neden olursunuz.

Haberin Devamı

10) Salgın hastalıklardan korunun

Grip ve zatürre aşılarınızı olun. Ellerinizi sık yıkayın, hatta alkol bazlı temizleyiciler kullanın. Hastalık taşıyan insan ve hayvanlardan uzak durun, tokalaşmayın, öpüşmeyin, gerekmedikçe toplu taşıma araçlarını kullanmayın.

(09.02.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)