Dr. Canan Dağdeviren'den obeziteye sensörlü takip
Forbes dergisinin "30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı" listesine giren Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, yeni bir buluş yaptı. Midedeki değişiklikleri takip edebilen sindirilebilir bir sensör geliştirdi. Bu sensör obezite hastalarının tedavisi için yol gösterici olacak
13 Ekim 2017 , Cuma 15:55
Sindirim sistemindeki bozuklukların ve besinlerin vücuttaki takibini takip edecek olan bu sensörler, içinde olduğu kapsüllerin erimesiyle birlikte vücuda nüfus edebiliyor, mide duvarına ve bağırsağa yapışabiliyor. Aynı zamanda ilaçların alım sürecini de takip edebilecek olan sensörler, tüketilen besinlerin alımını kontrol ederek obezite ile mücadelede önemli bir fayda sağlayacak, doktorlar da bu sensör sayesinde elde ettikleri verilerle hastalarına bir program çizebilecek.
Obezitenin yanında yeme düzeni ve ilaç takibi konusunda da büyük fayda sağlayacak olan sensörler, doktorların hastalarını takip etmeleri konusunda yardımcı olacak.
İKİ GÜNE KADAR KALABİLİYOR
Dr. Canan Dağdeviren, “İlk kez, esnek ve piezoelektrikli bir cihazın midede mekanik veya elektrik bozunmaya uğramadan iki güne kadar kalabildiğini gösterdik” açıklamasında bulundu.Dr. Canan Dağdeviren'den Parkinson için 'beyin iğnesi'
CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?
Canan Dağdeviren 4 Mayıs 1985 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk fizik mühendisi, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk olarak biliniyor. İlk ve orta eğitimini Kocaeli'nde yaptı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in "30 Yaş Altı Bilim İnsanı" listesinde de yer aldı.Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap; ikinci ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eser. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca motivasyonun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.
BAŞARILARI
- Forbes dergisinin ‘30 yaşından küçük 30 bilim insanı’ listesine girdi- Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçildi.
- MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN