Dünya En hızlı ısınan kıta Avrupa

En hızlı ısınan kıta Avrupa

Paylaş
En hızlı ısınan kıta Avrupa

İki üst düzey iklim izleme kuruluşu, Avrupa’nın en hızlı ısınan kıta olduğunu ve kıtada 2023’ün rekor düzeyde en sıcak yıl olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği’nin iklim ajansı Copernicus, ortak bir rapor yayınladı. Uzmanlar, 2023’ün Avrupa’nın rekor düzeyde en sıcak yılı olduğunu ve bunun büyük ölçüde iklim değişikliği yüzünden gerçekleştiğini açıkladı. Kıtadaki sıcaklıklar, kayıtlara geçen en sıcak eylül ayı da dahil olmak üzere 2023’ün 11 ayı boyunca ortalamanın üzerinde seyretti. Araştırmacılar, Avrupa’nın dünyanın ‘en hızlı ısınan kıtası’ olduğu duyurdu.

Haberin Devamı

13.4 MİLYAR EURO

Sıcaklıkların küresel ortalamanın yaklaşık iki katı oranında artarak orman yangınlarına, kuraklıklara ve daha aşırı hava olaylarına neden olduğu konusunda uyardılar. Rapora göre son beş yıllık ortalamalar Avrupa’daki sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2.3 santigrat derece üzerinde seyretti. Buna karşılık küresel sıcaklıklar 1.3 santigrat derece daha yüksekti. Sıcaklığa bağlı ölümler son 20 yılda, izlenen Avrupa bölgelerinin yüzde 94’ünde arttı. Hava ve iklim koşullarına bağlı ekonomik kayıpların 2023’teki maliyetinin 13.4 milyar Euro’nun üzerinde olacağı tahmin ediliyor.