Dünya İsrail yönetimi yalnızlaşıyor

İsrail yönetimi yalnızlaşıyor

Paylaş
İsrail yönetimi yalnızlaşıyor

İsrail’in Gazze’deki katliamına tepkiler çığ gibi büyüyor. Netanyahu yönetiminin Refah’ta yeni bir katliam operasyonu ısrarı, en güçlü müttefiki ABD’den bile destek bulamıyor. Mısır’da devam eden ateşkes ve esir değişimi müzakerelerinin olumlu sonuçlanacağı yönündeki iddialar ise kuvvetleniyor.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te düzenlediği saldırının ardından aynı gün Gazze’yi vurmaya başlayan İsrail yönetiminin katliamında bugüne kadar 34 bin 654 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail farklı ülkelerden gelen tepkilere rağmen ablukada tutarak yeterli insani yardımın ulaşmasını engellediği Gazze’yi bombardımanla harabeye çevirdi. İsrail yönetimine dünyada tepkiler artarken Türkiye yaptırım için harekete geçmişti. İsrail’e önce ihracat kısıtlaması getiren Türkiye ardından ticareti durdurma kararı almıştı.

Haberin Devamı

BASKI ARTIYOR

İsrail karşılık olarak Türkiye’nin Filistin Yönetimi ile ticaretini sınırlandıracağını duyurdu. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise Türkiye’nin ateşkes görüşmelerinden çıkarılması çağrısında bulundu. Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye’nin kararına ilişkin haberde İsrail yönetimine küresel baskı ve izolasyonun giderek arttığını vurguladı. Haberde ABD, İngiltere ve Almanya’nın bile eleştirdiği İsrail’in giderek yalnızlaştığı, birçok ülkenin Tel Aviv’le ilişkisini kestiği ve elçilerini çektiği belirtildi.

YENİDEN İNŞA 80 YIL SÜRER

Gazze, İsrail’in bombardımanları sonucu harebeye dönüştü. Birleşmiş Milletler’in kentteki yıkıma ilişkin raporlarına göre, Gazze’nin yeniden inşa edilmesi 80 yıl sürebilir.

Haberin Devamı

KATLİAMA DESTEK YOK

Gazze’de bombardımandan kaçan 1.2 milyon sivilin sığındığı, bölgenin güneyindeki Refah kentine yönelik İsrail operasyonlarına ABD karşı çıkıyordu. Birleşmiş Milletler saldırının bölgeyi kan gölüne çevireceği uyarısında bulundu. Associated Press’e konuşan ABD’li yetkililer, Refah’a operasyonda ısrarcı olan Binyamin Netanyahu yönetiminin kente düzenleyeceği saldırı ve Filistinli sivilleri tahliye etme planını Washington’a bildirdiğini ancak destek bulamadığını söyledi.

‘İLERLEME SAĞLADIK’

İsrail ve Hamas arasında Mısır ve Katar gibi aracı ülkeler kanalıyla süren, ateşkes ve esir takası görüşmeleri başlatılmıştı. Suudi Al-Sharq kanalı Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden müzakerelerde, Hamas’ın ateşkes ve rehine anlaşmasını kabul ettiğini duyuracağını iddia etti. Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, müzakereler konusunda “İlerleme sağladığımız açık. Ama asıl meseleyi, yani tam ateşkes ve Gazze’den tamamen çekilmeyi konuşuyoruz. Bazı iyi ve olumlu yanıtlar bulmayı umuyoruz” dedi.

YA ATEŞKES YA TERK ET

ABD medyasında yer alan bir iddiaya göre, ABD, Katar’a mesaj göndererek, Hamas’ın ateşkesi reddetmesi halinde, Hamas yöneticilerinin ülkeden sınır dışı edilmesini istedi. Katarlı yetkililer de bunun ardından ülkedeki olacak Hamas liderlerinden ikamet için yedek bir plan yapmalarını istedi.

Haberin Devamı