Dünya Uçak felaketinde 257 kişiye mezar oldu! Bu yanardağdan altın fışkırıyor

Uçak felaketinde 257 kişiye mezar oldu! Bu yanardağdan altın fışkırıyor

Paylaş
Uçak felaketinde 257 kişiye mezar oldu! Bu yanardağdan altın fışkırıyor

Antarktika kıtasında bulunan Erebus Dağı, 1979 yılında büyük bir felakete ev sahipliği yapmıştı. Bilim insanları tarafından sürekli izlenen yanardağ ile ilgili şoke eden detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Her gün onlarca gram altın fışkırdığı belirlenen yanardağ, dünyanın gündemine oturdu.

Dünyanın güney kutbunu tamamen kaplayan Antarktika, genelde dondurucu soğuk havası ve penguenleri ile tanınıyor olsa da bu buzla kaplı kıta pek çok aktif volkanik dağlara da ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Onlarca aktif yanardağa ev sahipliği yapan Antarktika’da 2017 yılında yapılan bir araştırmada tam sayının 138 olduğu ortaya konuldu. Bu dağların büyük çoğunluğu uyuyor olsa da en az 9 tanesinin aktif olduğu da kayıtlara geçti.

KITANIN EN YÜKSEK YANARDAĞI

Erebus Dağı ise kıtanın en güneyde bulunması ile dikkatleri çekiyor. 3794 metre yüksekliği ile kıtanın en yüksek aktif yanardağı olan Erebus Dağı ile ilgili tüm dünyayı şaşırtan bir detay daha ortaya çıktı.

İlk keşfedildiği yıl olan 1841 yılında bile aktif olduğu kayıtlara geçen Erebus Dağı’na ait uydu görüntülerinde kırmızıya çalan belirli alanlar dikkat çekti.  Bunun ise 1972’den bu yana kabaran bir kızgın lav gölü olduğu söylendi.

GÜNLÜK 6 BİN DOLAR ÇIKIYOR

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra araştırma, Erebus Dağı’nın gaz püskürtmelerinin mikroskobik altın kristalleriyle yüklü olduğunu keşfetti. Bir gün boyunca toplam 80 grama yakın altın çıktığı tahmin edilirken bu miktar yaklaşık 6 bin dolara (195 bin TL) denk geliyor.

Her ne kadar izleme araçları yerleştirilebilse de bu dağa ulaşım da çok zor. Dünyanın diğer yerlerine göre çok daha zor koşullara ve çok uzun kutup gecelerinin olduğu bu noktaya erişmek, büyük bir çaba gerektiriyor.

AKILLARA FELAKET KAZAYI GETİRİYOR

Erebus Dağı, 28 Kasım 1979'da Air New Zealand Flight 901'in volkanın yamacına çarparak 257 kişinin ölümüne yol açan Erebus Felaketi ile belki de en çok tanınır.

Uçuş, yolcuların Auckland'dan Antarktika'ya ve ardından Yeni Zelanda'ya geri dönen 11 saatlik bir gezi uçuşuna katılmalarına izin veren bir Air New Zealand programının bir parçasıydı.

1979 Kasım'ında o kader günü bulutluydu, ancak hava turu yine de devam etti. BBC'nin bildirdiğine göre, pilot Kaptan Jim Collins, uçağı yaklaşık 610 metre (2.000 feet) alçaltmaya çalıştı. Manevra sırasında, tam 13.00'den önce, uçak Erebus Dağı'na çarptı ve tüm yolcuları anında öldürdü.

Kaza yerinde, kurtarma ekipleri yolcuların bazılarının kameralarını buldu ve hala sağlam film içeriyordu. Kazadan saniyeler önce çekilen fotoğrafları, kazanın meydana geldiği sırada görüşün iyi olduğunu ve uçağın bulutların çok altında olduğunu gösterdi. Bu, volkanın kalın bulutlar tarafından gizlendiği olasılığını ortadan kaldırır.

Haberin Devamı

Bunun yerine, çarpmanın nedeninin bir “beyazlık” olduğu düşünülüyor. Düz ışık, buzla kaplı dağı etkili bir şekilde görünmez hale getirdi ve onu buzla kaplı yer ve bulutlu gökyüzü arka planına karşı görmeyi imkansız hale getirdi. Pilot, kokpitin önünde görünen beyazlığın, dağın yüzü olmadığını, aşağıdaki manzarada buz ve kar olduğunu varsaydı ve herhangi bir mesafeyi ölçemeyerek dağa çarptı.