EkonomiMemura tahin ekmek üst kurula ballı börek

Memura tahin ekmek üst kurula ballı börek

Paylaş
Memura tahin ekmek üst kurula ballı börek

Memurlar çalıştıkları yerin dışında başka bir yere geçici veya süresiz gönderildiğinde yemek, konaklama gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ödeme yapılıyor. Bu ödemelere harcırah deniyor. Memur günlük 40-45 TL, üst kurul personeli ise 140-150 TL harcırah alıyor. Memurlar aradaki bu uçurumun kapanmasını istiyor

Bir öğünü zor karşılıyor

Memurlara, kamu görevlerini yerine getirirlerken başka lokasyonlara görevlendirilmeleri halinde harcırah adı altında ödeme yapılıyor. Harcırah görevin geçici veya sürekli olup olmadığına bakılarak yol, yemek, konaklama gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılamak için 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre veriliyor. Memurlar günümüz şartlarında iki öğün yemek bedelini hatta İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde bir öğün yemeği bile karşılamayan az miktardaki gündelikleriyle, özellikle 40-45 TL olarak verilen harcırah ödemelerinin üst kurullardaki gibi 140-150 TL’ye çıkarılmasını istiyor.

Harcırah nedir, nasıl hesaplanır?

Memurlara kamu görevlerini yerine getirirlerken başka lokasyonlara görevlendirilmeleri halinde yapılan ödemeye harcırah deniyor. Memurun harcırahı, görevlendirmenin niteliğiyle ilgili olarak geçici ve sürekli görevlendirmeye göre değişiyor. Geçici görevlendirme, memurun belli bir işin veya hizmetin görülmesi için memuriyet mahalli dışına belli bir süreyle gönderilmesi anlamına geliyor.

Sürekli görevlendirme ise yine belli bir görev veya işin yürütülmesi için memurun belli bir süreye bağlı olmadan kadrosu ile birlikte memuriyet mahalli dışına gönderilmesine deniyor. Geçici görevlendirmede memura, yol masrafı ve gündelik ödeniyor. Sürekli görevlendirmede ise yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı karşılanıyor.

Saate göre hesaplanıyor

Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilen memura gündelik verilmiyor. Memuriyet mahalli dışına geçici bir görevle gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik veriliyor.

Memuriyet mahalli neresidir?

Harcırah Kanunu açısından memuriyet mahalli çok tartışmalı bir konu. Özellikle büyükşehir belediyelerinde memuriyet mahallinin büyükşehir belediyesi sınırları mı yoksa sadece görevli olunan belediye sınırları mı olduğu kafa karıştırıyor. Memuriyet mahalli, memurun asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü yerler olarak tanımlanıyor.

2005’te Harcırah Kanunu’nda bir değişiklik yapıldı. Buna göre; büyükşehir belediyesi olan illerde harcırah ödenmesinde, memuriyet mahalli o yerin büyükşehir belediyesi olmadan önceki belediye sınırlarına göre belirlenmesi gerekiyor. Yeni kurulan ve 2014’te yapılacak ilk yerel seçimlerle büyükşehir belediyesine dönüşecek illerde görev yapan personelin durumu bu kapsamda tartışmalı olacak. Memurlar ilçe sınırlarına göre memuriyet mahallinin belirlenmesini istiyor ve harcırahların da sabit değil bulundukları ilçe sınırından gittikleri yer mesafesine göre verilmesini talep ediyor.

Memura tahin ekmek üst kurula ballı börek

Geçici görev harcırahı nedir?

Harcırah Kanunu ile geçici görevin azami süresi tanımlanmış ve geçici görevlendirmede harcırah verilecek gün sayıları da belirlenmiştir. Geçici bir görev ile memuriyet mahallinden başka bir yere gönderilenlere yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla gündelik verilmiyor. Bu sürenin de ilk 90 günü için tam, takip eden 90 günü için de 2/3 oranında gündelik ödeniyor. Yurtdışında ise ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında gündelik ödeniyor. Ancak bu sınırlama teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma ile görevlendirilenlere uygulanmıyor.

Eğitim harcırahı nedir?

Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilen memurlara geçici görev gündeliği veriliyor.

Kaymağını onlar yiyor

Kamuoyunda üst kurullar olarak adlandırılan BDDK, RTÜK, SPK, EPDK, Rekabet Kurumu, Şeker Kurumu gibi düzenleyici ve denetleyici kurumların personelinin geçici görevle başka yerlere gönderilmelerinde özellikle yatacak yer temini için ayrıcalık tanınmış.

Bu kurumların başkan ve üyeleri ile personelinden memuriyet mahalli dışına yapılan yurtiçi geçici görevlendirilmelerinde, konaklama gideri için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve ön araştırma, denetim veya soruşturma göreviyle yetkili olanların gündelik tutarının beş katını, diğerlerinde ise dört katını geçmemek üzere görevlendirme süresince konaklama gideri ödeniyor.

Örneğin; Üst kurulda bir uzmana günlük 150 TL’ye yakın bir konaklama bedeli ödenmekte iken normal bir bakanlık veya kamu kurumundaki bir uzmanın veya müfettişin görevlendirilmesinde günlük 45 TL konaklama gideri karşılanıyor.

Harcırah gündelikleri ne kadardır?

Yurtdışına geçici görevli olarak gönderilecek memurlara verilecek gündelik miktarı, gidilecek ülkeye, memurun aylık veya ücret tutarları ile görevin mahiyetine göre, mali yıl itibarıyla ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca ‘yurtdışı gündeliklerine dair karar’ ile belirleniyor. Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indiriliyor.

Yurtiçinde geçici görevle memuriyet mahallinden başka yerlere gönderilecek memurlara verilecek gündelikler ise her yıl Bütçe Kanunu’na göre belirleniyor. Geçici görevli memura yatacak yer temini için ödenecek tutar Harcırah Kanunu’na göre bir gündelik tutarında belirlenmiş iken 2013 yılı Bütçe Kanunu ile yatacak yer temini için gündeliğin 1.5 katı verilmesi öngörüldü.

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ

Memurlara görevli oldukları sürece yemek ve diğer harcamalarını karşılamak üzere verilen gündelik miktarları çoğu ilimize göre iki öğün yemeği bile karşılamıyor. Hatta büyük illerimizde memur, gündeliği ile tek öğün yemekte bile zorlanıyor. Konaklama bedeli olarak gündeliğin yüzde 50 artışlı tutarının verilmesi dahi memuru kalacak yer bulmada zorluyor.Geçici görevli memur günlük 40-45 TL ile nerede konaklayacak?

Memurlar özellikle;

- Gündelik tutarlarının görevli gittikleri ile göre belirlenmesini veya illere göre gündelikte kat uygulanmasını, örneğin İstanbul ve İzmir’e görevlendirmelerde 3 katı gündelik ve konaklama bedeli, diğer büyükşehir belediyesi olan illere görevlendirmelerde 2 katı gündelik ve konaklama bedeli ödenmesini

- Gündelik tutarlarının üç öğün yiyeceğe yetecek tutarda artırılmasını

- Kurumların otellerle anlaşma yaparak 40-45 TL gibi komik rakamlar yerine, doğrudan kurumlarının konaklama imkanı sağlamasını veya konaklama giderlerinin üst kurul personeli gibi karşılanmasını

- Görevli olduğu yerdeki günlük taksi, otobüs gibi günlük ulaşım harcamalarının karşılanmasını talep ediyor. Üst kurullarda çalışmayan personel soruyor: “Biz bu ülkenin memuru değil miyiz? Biz üvey evlat mıyız?”

YARIN: Performansa dayalı ücret sistemi

>>Yemek değil, nakit istiyorlar

>>Kazanılmış haklar geri verilsin

>>Yabancı dil tazminatında 5 yıl şartı kalksın

>>Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart

>>Üniversite bitirene 673 lira zam

>>Temiz sicil umudu

2

Haberin Devamı