Giresun'dan dünyaya yayılan tat
Türkiye'de meyve aromalı maden suyu sektörünün öncü kuruluşlarından olan Freşa, yeni yatırımlarıyla birlikte içecek sektöründe büyümeye geçti. Giresun menşeli 'İnişdibi' markasını 1997'de bünyesine katan Çakırmelikoğlu Maden Suyu İşletmeleri A.Ş., Freşa şemsiyesi altında bu yıl yurtiçi ve yurtdışı pazar payını yüzde 20 artırmayı planlıyor
Özgür Yusuf CEVAHİR / GİRESUN
Giresun ve Bursa'daki tesislerinde, saatte toplam 277 bin şişe/kutu üretim kapasitesine ulaşan Çakırmelikoğlu Maden Suyu İşletmeleri bu iki kentteki fabrikalarına depolama tesisi, makine ekip ve ekipmanlarıyla birlikte yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım yaptı.
2014'TE 150 MİLYON LİRALIK CİRO
Maden suyu tutkunlarının yakından tanıdığı Giresun menşeli 'İnişdibi' markasını 1997'de bünyesine katan Çakırmelikoğlu Maden Suyu İşletmeleri A.Ş., Freşa şemsiyesi altında Türkiye’de ilk doğal meyve aromalı maden suyu üretimini gerçekleştiren kuruluşlardan biri...
65 kişinin görev yaptığı Giresun İnişdibi Fabrikası, saatte 70 bin şişelik üretim kapasitesine sahip
2001 yılında meyve suyu aromalı maden suyu üretimine geçen firma, 2014 yılında 150 milyon liralık bir ciroya ulaştı.
Freşa’nın yurtiçi satış rakamları 2009-2014 yılları arasında adet bazında yaklaşık olarak yüzde 90 oranında artış gösterdi. Freşa, 2009-2015 yılları arasında ihracatını yaklaşık 13 kat artırdı.
Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 'soda' ve 'maden suyu'nun birbirinden tamamen farklı şeyler olduğunu ısrarla vurguluyor. (Ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz)
Aynı zamanda Giresun Ticaret Odası Başkanı da olan Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 2015 yılı hedeflerinin 180 milyon lira olduğunu belirtirken, 2014 yılında 10 milyon euro olan ihracat rakamlarını da bu yıl 15 milyon euroya çıkaracaklarını söyledi.
65 kişinin görev yaptığı Giresun İnişdibi Fabrikası, saatte 70 bin şişelik üretim kapasitesine sahip
Freşa markası altındaki ürün yelpazesinde doğal, kaliteli, sağlıklı, lezzetli ürün üretim kapasitesini artıran firma, geçtiğimiz yıl Giresun İnişdibi Fabrikası’na saatte 25 bin şişe kapasiteli bir üretim hattı daha ilave ederek, üretim kapasitesini saatte 70 bin şişeye yükseltti.
100 dönümlük bir arazi üzerinde 110 personele üretim yapan Bursa İnegöl Tesisi'nde saatte 135 bin şişelik dolum yapılabiliyor.
Bursa İnegöl Tesisi'nde ise bu yıl içinde tamamlanacak olan cam ve kutu hattı yatırımı ile birlikte üretim hattı sayısı 6’ya çıkararak, yüzde 60 oranında kapasite artışı gerçekleştirmiş olacak.
Giresun'daki tesiste hijyene büyük önem veriliyor.
İHRACATTA FİLİSTİN BİRİNCİ, IRAK İKİNCİ ÜLKE
Toplam 200 kişinin çalıştığı Giresun ve Bursa'daki tesislerinde şişeledikleri ürünü Türkiye genelinde geniş bir bayi ağıyla tüketiciye ulaştıran Freşa aynı zamanda 20 ülkeye de ihracat yapıyor. İhracat yapılan ülkelerinde başında Filistin gelirken, Irak ikinci sırada yer alıyor.
İlk ihracatını 2001 yılında Kosova ve Kıbrıs'a yapan Freşa; meyve aromalı Freşa ve Fresher markalarıyla, ABD, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Irak, Suriye, Senegal, İngiltere, Azerbaycan, İsrail, Filistin, Yunanistan, Hollanda, KKTC gibi ülkelere ihracat yapıyor ve yeni pazar araştırmalarını sürdürüyor.
GÖZEDEN SOĞUK OLARAK ÇIKAN TEK KAYNAK
Son teknolojiyle üretim yapılan Giresun İnişdibi Fabrikası'nda, doğal kaynağından dolum gerçekleştiriliyor. Buradaki suyun en önemli özelliklerinden biri, Türkiye'de gözeden soğuk olarak çıkan ve dolum aşamasında özel bir soğutma işlemi gerektirmeyen tek kaynak olması. Maden suyunun kaynaktan çıkış ısısı yaklaşık 11 santigrat derece.
Freşa'nın ürün gamında pet yok. Tüm ürünler cam şişelere dolduruluyor.
Yine Giresun tesisi, ISO 9001 kalite yönetim sistemi, ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi, ISO 10002 müşteri memnuniyeti yönetim sistemi, helal belgesi ve koşer belgelerine sahip. Konularında uzman personelleri ile teknoloji ve çağın gerektirdiği yeniliklere açık,yasal ve uluslararası mevzuatlara uygun şekilde üretim yapılan tesiste, 65 personel görev yapıyor.
Bursa İnegöl Tesisi ise Giresun fabrikasının tecrübelerinin yansıması olarak 2007 yılında kuruldu. Tesis; 100 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş 8 bin metrekare kapalı fabrika üretim tesisi ve 11 bin metrekarelik kapalı hammadde ve ürün deposundan oluşuyor.
DÜNYA AMBALAJ ÖDÜLÜ ALDI
Freşa geçen yıl 'Dünya Ambalaj Ödülü' aldı
İNİŞDİBİ HALK ARASINDA 'ŞİFALI SU' OLARAK TANINDI
İnişdibi Maden suyunun halk tarafından tüketimi, Cumhuriyet'ten önce 18 litrelik teneke kutulara doldurularak başladı. Kansızlığa, taş, kum oluşumunu önleyici ve/veya düşürücü özelliği ile dengeli mineral dağılımının getirdiği tansiyon hastalarına uygun kullanımı, halk arasında şifalı su olarak tanınmasını sağladı. Yurtdışına da satışı yapılan ürün, dünyada soğuk olarak yüzeye çıkan ender maden sularından biri...
İnişdibi markalı maden suyunu 1997'de bünyesine katan Çakırmelikoğlu Maden Suyu İşletmeleri A.Ş. Freşa şemsiye markası altında inovatif ürünleriyle Türkiye’de ilk doğal meyve aromalı maden suyu üretimini gerçekleştiren kuruluşlardan...
SODA VE MADEN SUYU FARKI
Giresun İnişdibi Fabrikası'nda açıklamalarda bulunan Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Türkiye'de 'soda' ve 'maden suyu' kavramlarının çoğu zaman karıştırıldığını belirterek bu konuya açıklık getirdi.
'Maden suyu'nun, içerdiği mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkan ve tamamen doğal olan bir su olduğunu belirten Çakırmelikoğlu, 'soda'yı ise 'herhangi bir suya karbondioksit konularak elde edilen ürün' olarak nitelendirdi.
Giresun İnişdibi'nde, dünyanın ender rastlanan, Türkiye'nin ise tek soğuk kaynağa sahip maden suyu bu kapının ardındaki bir gözeden çıkıyor ve özel bir hatla tesise yönlendiriliyor. Oksijen seviyesi çok düşük olduğu için buraya giriş yasak.
'SODYUM DİYETİNE UYGUN' İBARESİ BİR TEK 'İNİŞDİBİ'NDE VAR
Giresun'dan çıkan İnişdibi maden suyu, iç piyasada 'Sodyum diyetine uygundur' ibaresi taşıyan tek ürün olma özelliği taşıyor. Yani düşük tuz oranıyla, tansiyon hastalarının da rahatlıkla içebileceği bir ürün olarak biliniyor.
- Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı
- En küçüğü 19 en büyüğü 45 yaşında! Balıkesir patlamasında kahreden detaylar
- Kazakistan’da yolcu uçağı düştü!
- MİT'ten nokta operasyon! Fırat Serihan öldürüldü
- Nefes kesen kovalamaca 10 kilometre sürdü! Yakalanınca polisin söyledikleri şaşırttı