Hükümetin açıkladığı kalkınma paketi hayatımızı değiştirecek
Hükümetin hazırladığı yeni eylem planına göre evlenmek, ev almak ve eğitim için para biriktirenden ya vergi alınmayacak ya da üste para verilecek. İşte paketin tüm detayları
Türk ekonomisinin yeni rotasını çizen Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programları’nın 2. paketi açıklandı. Türkiye’nin yüzde 12’ye kadar düşen tasarruf oranını yüzde 19’a çıkarmayı hedefleyen eylem planına göre bireysel emeklilikte olduğu gibiev almak, evlenmek ve çocuğunuzu okutmak için para biriktiriyorsanız ya devlet katkıda bulunacak veya vergi avantajı sağlanacak. Devlet yardımı belirli amaçlarla konut sahipliği, eğitim, evlilik gibi uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olacak.
Hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda da çalışma yapılacak. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecek. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Sistemin işlemesi için özel amaçlı fon ve mevduat türleri geliştirilecek. Örneğin ev almak için her ay 100 lira biriktirene devlet ek para verecek ya da vergi kesintisi yapılmayacak.
BOZULAN MEVDUATA FAİZ
Yine tasarrufları artırmak için vadesiz hesaplara faiz ödenmesi ve vadeli mevduatların vadesinden önce çekilmesi durumunda kısmi faiz ödenmesi uygulamaları yaygınlaştırılacak. Böylece zor durumda kaldığı için bankadaki parasını bozanlar da faiz alacak. Bu durum lazım olursa diye uzun vadeli mevduat yapılmamasının önüne geçecek. Tasarruf için önemli bir düzenleme de bono, borsa, yatırım fonu alıp en az 2 yıl elinde tutanlara vergi avantajı sağlanması olacak. Yatırımcılarca elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılacak.
İŞTE O MADDE
Belirli amaçlarla (konut sahipliği, eğitim, evlilik vb.) uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olarak, hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda çalışma yapılacaktır. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecektir. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır.
GAYRİMENKULÜ ELDE TUTANA DÜŞÜK VERGİ
Hükümetin dün açıkladığı eylem planında gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla oluşan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde, gayrimenkullerin elde tutulma süresini gözeten, daha etkin bir vergi mekanizması oluşturulacağı belirtildi.
HALKA AÇILANA TEŞVİK
Yüzde 25 ve üzerinde halka açıklık oranı ile hisselerini halka arz edecek şirketlere beş yıla kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak.
İKİNCİ EVİN MALİYETİ YÜZDE 20 ARTIYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu 425 eylem planından oluşan 7 alanla ilgili dönüşüm programını açıkladı Paketten ikinci konut almak isteyenlerin kredi maliyetlerini artıran düzenleme çıktı. Konut sahipleri, ikinci bir konut alırken kredi kullanırlarsa, faizin yüzde 15’i oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5’i oranındaki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyetinden yararlanamayacaklar. Örneğin, 10 yıl vadeli 100 bin lira kredi kullanan kişinin cebinden çıkacak ek para 16 bin liraya kadar ulaşabilecek. Taşınmaz yatırımlarındaki artışı kontrol etmek için gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterler gözden geçirilecek.
100 BİN LİRA KREDİYE 15.9 BİN LİRA MALİYET
Halen taşıt kredisi ve diğer ihtiyaç kredilerinde faizin yüzde 15’i oranında KKDF, yüzde 5’i oranında da BSMV alınıyor. Konut kredileri bu fon ve vergiden muaf bulunuyor. Maliye ve Kalkınma bakanlıklarının yürüteceği çalışmayla 2015 sonuna kadar hayata geçirilmesi öngörülen düzenlemeyle ikinci konutu krediyle alana ek maliyet çıkacak. Örneğin, bugün on yıl vadeli olarak 100 bin lira kredi kullanan kişinin yüzde 1.09 faizle 79.7 bin lira faiz ödemesi gerekiyor. Muafiyet kalktığında, bu kişi faize ilave olarak; 11 bin 960 lirası fon ve 3 bin 987 lirası BSMV olmak üzere 15 bin 948 lira ilave yük ile karşı karşıya kalacak.
LÜKS VE İTHAL TÜKETİME YENİ VERGİ GELİYOR
Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri gözetilerek, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak. Bu amaçla, Özel Tüketim Vergisi’ne tabi mallar listesi gözden geçirilerek, kapsam dışında bulunan lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları kapsama alınacak.
BES’TE OTOMATIĞE BAĞLANACAĞIZ
Habertürk'ten Rahim AK ve Ahmet KIVANÇ 'ın haberine göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) kesinti oranlarına ilişkin ülke uygulamaları dikkate alınarak emeklilik şirketlerinin yapabilecekleri fon toplam gider kesintisi gözden geçirilerek revizyon yapılacak. BES sistemi işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak başlatılacak. Özel sağlık sigortası için vergisel teşvikler sağlanacak.
3