Ramazanda tatil rotası yurt dışı
Turizmcilere göre tatilci Türkler, oruç tutan insanların hizmet ettiği ortamlarda rahatsızlık duyduğu için ramazanda rotayı yurt dışına çeviriyor; yurt içi turlar ise düşüşe geçiyor
Ramazan ayındaki turizm hareketliliğini değerlendiren Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, bu yıl sadece 4 günlük bayram tatilinde değil ay içindeki hareketliliğin son derece dikkati çektiğini söyledi.
Geçen yıla kıyasla Ramazan ayında yüzde 30’luk bir artış yaşandığını belirten Özkar, "Ramazan ruhunu yaşamak isteyen muhafazakar kesim Balkanlarda ata topraklarında oruç açma amacıyla tatil planlarken, İtalya, Orta Avrupa, Almanya ve İspanya turları da çok tercih ediliyor" dedi.
Özkar, kurumsal şirketlerin de umre seyahatlerini gündeme aldıklarını kaydederek, Ramazan Bayramı'nı kapsayan yurt dışı paketlerinin yüzde 85’inin dolduğunu, iki hafta içerisinde kalanın da tamamen tükenmesini ön gördüklerini söyledi.
VİCDANEN ETKİLİYOR
Ramazan ayında yurt dışı turlarının hareketliliğine karşın, yurt içi turlarda yaşanan durağanlığa işaret eden Özkar, bu farklılığa, "insanların kendi memleketinde yeme içme ve gezmeden, vicdanen veya psikolojik olarak etkilenmesinin sebep olduğunu" savundu.
Özkar, "Zira niyetli olan insanların hizmet ettiği bir ortamda tatil geçirmekten, eğlenmekten rahatsızlık duyacaklarını düşünüyorlar, müşterilerimizden aldığımız izlenimler bu yönde. Bu sebeple her yıl Ramazan ayında yurt dışı tur satışları bir önceki döneme göre yüzde 20 civarında bir artış gösteriyor. Ramazan ayında umre öne çıkarken, Balkan coğrafyası ve Arap ülkeleri gibi destinasyonları tercih eden önemli bir muhafazakar kitle var" diye konuştu.
YURTDIŞI RAMAZANDA DAHA EKONOMİK
Bunun dışında, Ramazan ayında da İtalya, İspanya, Almanya, Orta Avrupa, Balkanların en çok satan tur paketleri arasında olduğunu bildiren Özkar, deniz tatili için daha çok Phuket ve Maldivler gibi tropik adaların tercih edildiğini kaydetti.
Özkar, bu tercihlerde özellikle yurt dışı turlarının Ramazan’da daha ekonomik oluşunun etkilediğini belirterek, "Zira yurt içi tur paketleri için en yüksek sezon ve en pahalı dönem. Temmuz ayı yurt dışı turlarında ise orta sezon, yani orta seviyede ekonomik fiyatlara sahip diyebilirim. Yurt içinden çok daha ekonomik oluşu bu hareketliliği de sağlıyor hiç şüphesiz" görüşünde bulundu.
Bu yıl Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olacağını da bildiren Özkar, bu dönemde daha yoğun bir turizm hareketliliği yaşanacağını ve tatile çıkmak isteyenlerin yurt içi ve dışı turlara şimdiden rezervasyon yaptırmasını önerdi.
- Lapa lapa kar yağışları ve gök gürültülü sağanaklar geliyor! Meteoroloji son hava durumu raporu ile illeri uyardı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa geç kalmış bir ihtiyaç
- Bakan Tunç: Anayasamızın maddeleri arasındaki çelişkiler birtakım problemlere yol açıyor
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizin sıkıntılarını çözecek parti ve ittifak yine biziz
- Samsun'da dehşet: Kız arkadaşının annesini öldürüp, intihar etti