EkonomiHayvancılık desteklerinde yeni dönem

Hayvancılık desteklerinde yeni dönem

Paylaş
Hayvancılık desteklerinde yeni dönem

Hayvancılık desteklerinde yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla hayvancılıkta yeni destek modeli 3 yıl uygulanacak. Yeni modelle performans ve kaliteli üretime bakılacak. Kadınlar ve gençlere destekte pozitif ayrımcılık yapılacak.

PERFORMANSINA BAKILACAK

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile hayvancılık destekleri 2024-2026 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık olarak açıklandı. Katsayı ve performansın baz alındığı yeni modelde artık verimli ve kaliteli üretime destek verilecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modelinin gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlandığını ifade etti.

GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını dile getiren Yumaklı, ayrıca hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmelerine ilk defa ilave destek verildiğini ve kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

BUZAĞI BAŞINA 1000 TL

Karar kapsamında 2024 yılında buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş, kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş, arıcılık için 100 TL/kovan, ipekböceği için 1.000 TL/kg, besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/ baş, tiftik üretimi için 80 TL/kg temel destek tutarı belirlendi. Çiğ süt desteğiyle küçük ölçekli balıkçılık desteğine ilişkin hükümler 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek, diğer hükümler 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

15 BİN 750 LİRAYA ULAŞIYOR

Halihazırda 5 baş kombine ırka sahip besicilik yapan bir aile işletmesi 300 kg karkas için 2 bin 500 TL destek alırken, yeni model kapsamında 2 bin 500 TL temel desteğe ilave olarak, 300 kg karkas olması durumunda 2 bin TL, aile işletmesi olması durumunda 10 bin TL, genç veya kadın yetiştirici olması durumunda 750 TL, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda 500 TL olmak üzere 15 bin 750 TL desteğe ulaşabilecek.

YENİ SİSTEMLE KATLANIYOR

Mevcut durumda ‘verimlilik kriterlerini sağlayan’ bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 TL destek alırken, yeni model kapsamında 4 bin 800 TL destek alacak. İşletme sahibinin kadın veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 200 TL olmak üzere buzağı başına 5 bin 700 TL desteğe ulaşılacak. Halihazırda ari bir aile işletmesi 28 bin 680 TL destek alırken, yeni model kapsamında 77 bin TL desteğe ulaşılacak.

Haberin Devamı

100 BAŞ KOYUNU OLAN AİLEYE

Mevcut durumda 100 baş anaç koyun varlığına sahip bir aile işletmesi; anaç koyun, sürü yenileme, göçer ve çoban desteği dahil toplam 45 bin 400 TL destek almaktayken yeni model ile bir aile işletmesi, işletmede doğan kuzular için kadın veya genç yetiştirici, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda çoban desteği ile birlikte toplam rakam 85 bin 200 TL’ye çıkacak.

ARICIYA İLAVE ÖDEME

Şu anda 100 adet kovana sahip bir arıcı 6 bin TL destek alırken, yeni model kapsamında 10 bin TL temel destek, genç ve/veya kadın arıcı olması durumunda ilave 4 bin TL, gezginci arıcı olması durumunda ilave 3 bin TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 2 bin TL olmak üzere toplam 19 bin TL desteğe ulaşabilecek.

SU ÜRÜNLERİNDE NE KADAR?

Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara, su ürünleri bilgi sistemine kayıtlı olmak şartıyla, bakanlıkça onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetinde bulunan işletmelere ürettikleri türler ve üretim şekline göre alabalık ve sazanda kilo başına 1.2 lira, yeni türler için kilo başına 3 lira, midye için kilo başına 1 lira, toprak havuz yetiştiriciliğinde kilo başına 1.5 lira temel destek ödemesi yapılacak. Bazı teknik kriterlere göre bu destekte artışlar olacak. Küçük ölçekli balıkçılık desteği 2025 yılı için birim tutarları yüzde 43-100 arasında artırıldı. Balıkçı gemisi sahibi veya ortağı kadınlara küçük ölçekli balıkçılık desteği yüzde 35 daha fazla ödenecek.

Haberin Devamı