Ekonomi Kafe ve restoranlarda yüzde 1 KDV'ye önlem

Kafe ve restoranlarda yüzde 1 KDV'ye önlem

Paylaş
Kafe ve restoranlarda yüzde 1 KDV'ye önlem

Kafe ve restoranlarda son dönemde Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili suistimaller söz konusuydu.

Yani lokanta veya kafeler, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayıp fiş veya fatura düzenliyordu. Söz konusu uygulama sosyal medyada vatandaşlar tarafından da sık sık gündeme getiriliyor ve tepki çekiyordu.

Haberin Devamı

SUİSTİMALİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçmek ve bu konuda tarafların tereddütlerini gidermek amacıyla düzenlemeye gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre; temel gıda ürünleri pastane, lokanta gibi yerlerden paket olarak alınırsa KDV oranı artık yüzde 1 değil, yüzde 10 olarak uygulanacak (alkollü içeceklerde yüzde 20). Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden siparişle ya da gel-al yöntemiyle yaptıkları satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

SAHİLDEKİ BÜFELERİ DE KAPSIYOR

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışları da düzenleme kapsamında olacak. Örneğin sahildeki büfe, denize girenlere tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Tebliğ, 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

‘VERGİ ARTIŞI’ GİBİ ALGILANMIŞTI

Gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1 iken, yeme içme sektöründe KDV oranı yüzde 10 olarak uygulanıyor. Düzenleme, vergi artışı gibi algılansa da tebliğle KDV oranlarında değişiklik yapılamıyor. KDV oran değişiklikleri, kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de daha önce tebliğ taslağı yayınlandığında KDV oranlarında artış yapılmadığını vurgulamıştı.