Ekonomi Kesme altın mağdur etmesin

Kesme altın mağdur etmesin

Paylaş
Kesme altın mağdur etmesin

Altın fiyatlarında son dönemde görülen yükselişle yatırım amaçlı fiziki altın alımları arttı. Artan taleple bir ara piyasada gram ve çeyrek altın bulmak zorlaştı. İşte tam o sıralar ‘kesme’ diye tabir edilen plaka altının yıldızı parladı. Sırf fiyat avantajı var diye halen kesme altın alanlar var. Peki kesme altın nedir? Nerelerden alınır? Güvenli midir? Fiyat avantajı sağlar mı? İşte detaylar...

Kesme altın, kuyumcuların kullandığı, makasla kesilen, işçiliği olmayan ve külçe haline gelmemiş, plaka ve teneke altın olarak da tabir edilen bir altın türüdür. Üzerinde, üretici rafineri ve kuyumcu firmasının isim, logo, ayar ve özel güvenlik desenleri bulunan 24 ayar altınları Türkiye’nin her yerindeki kuyumcularda bulmak mümkün. Yarı mamul olarak kuyumcularda bulunan ve işlenmeden müşterilere satılan kesme altın, istenilen miktarda alınabiliyor. Bir başka deyişle herkes bütçesine göre alım yapabiliyor. Bu özelliği nedeniyle son dönemde oldukça revaçta.

Haberin Devamı

RAFİNERİ MÜHRÜ BULUNMALI

Peki kesme altın almak avantajlı mı, yatırımcısını üzen özellikleri var mı? İşin uzmanlarına sorduk. Vatandaşların son yıllarda kesme altın konusunda bilinçlendiğini ve bu ürüne yöneldiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Kesme altınların üzerinde mutlaka rafineri mührü ya da seri numarası gibi bilgiler bulunur. Yani üzerinde altını kimin ürettiğine dair baskı veya bir patent olur” dedi. Ancak vatandaşın bu ürünü kuyumculardan alması gerektiğine vurgu yapan Memiş, “Kuyumcular bu ürünleri rafinerilerden satın alıyor. Ama internette kimin ne sattığı belli değil” diye konuştu.

ALDIĞINIZI BELGELEYİN

Kesme altınların sunduğu avantajdan da bahseden Memiş, şunları söyledi: “Vatandaş bütçesi oranında kesme altın alabiliyor. Ayrıca işçilik masrafı bulunmadığı için de daha uyguna geliyor. Örneğin normal paketli gram altınlarda, gramın ücretinin üzerine 20-30 lira bir paket ücreti de ekleniyor. Kesme altınlarda böyle bir fark yok. Ama güvenilirlik açısından bu ürün sadece kuyumculardan alınmalı. Kuyumcudan alırken de fiş ya da kart istenmeli.”

Haberin Devamı

DAMGA GÖRÜNMEZSE SIKINTI OLABİLİR

Kesme altın almak isteyen çok fazla yatırımcı olduğunu belirten İstanbul Kuyumcukent’in eski yönetim kurulu başkanı Ahmet Karbeyaz da “24 ayar has altın olduğu için vatandaş birikim amaçlı bu ürüne yöneliyor. Aslında kesme altında, üretim yapıldığı yerin damgası oluyor ancak bu damgayı görebilmek için en az 50-100 gram almak gerekiyor. Çünkü damga altının her yerinde olmuyor. Yani vatandaş 5-10 gram altın aldığında mühür görünmeyebiliyor. İşte asıl sorun burada” dedi.

SATARKEN DİKKAT

Bazı kötü niyetli kişilerin bu durumu kullanabildiğini belirten Karbeyaz, “Damga konusunu bilmeyen vatandaşlar bu konuda yanıltılabilir. Özellikle internet alımlarında dikkatli olunmalı. Satmak istenildiğinde de bu durum sorun oluşturuyor çünkü kuyumcu da damgayı görmeyince nereden geldiğini bilmediği için almak istemeyebilir. Bu durumda vatandaş ya kesme altını satın aldığı yere satacak ya da damgasız kısmından alım yapmayacak. Tüm bu sorunların giderilmesi içinse Darphane’nin üretimini artırması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

SERTİFİKA SORUYORLAR

Kapalı Çarşı’da ismini vermek istemeyen bir kuyumcu esnafı da kesme altının, daha sonra bozdurmak istendiğinde sorun yaratacağını belirterek, şunları söyledi: “Altın alırken mutlaka sertifikalı olmasına dikkat edilmeli. Güvenilir altın almak isteyenler kuyumculardan almalı. Ucuza kesme altın alacağım diye hiçbir kaydı olmayan altınlar almasınlar çünkü kuyumcuya bozmak için geldiklerinde sorun yaşayabilirler. Bazı kuyumcular mührü olmayan kesme altınları almıyor.”