Ekonomi Konut dövize ve enflasyona yenildi

Konut dövize ve enflasyona yenildi

Paylaş
Konut dövize ve enflasyona yenildi

Kredi faiz oranlarındaki yükseliş sonrası alım zorlaşınca konut fiyatlarında artış hızı düştü.

Geçtiğimiz yıllarda rekor üzerine rekor kıran konut fiyatlarındaki artış oranı, şimdilerde her ay azalıyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 2.2 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58.3 artış gösterdi.

Haberin Devamı

4 YIL ARADAN SONRA

Fiyatlarda artış sürse de reel olarak (enflasyondan arındırılmış) yüzde 5.1 düşüş yaşandı. Başka bir deyişle, konut yatırımı enflasyon karşısında getiri sağlamadı. Konut fiyatlarındaki artış, aylık bazda yaklaşık 9 aydır enflasyonun altında seyrederken, yıllık bazda 2020 yılından bu yana 4 yıl aradan sonra ilk kez enflasyonun altına indi.

EN YÜKSEK DOĞU ANADOLU’DA

Konut fiyatlarının en çok arttığı bölge yüzde 87.7 ile Ağrı-Ardahan-Kars-Iğdır oldu. Onu yüzde 85.6 ile Van-Bitlis- Hakkari-Muş bölgesi ile yüzde 85.1 ile Erzurum-Erzincan- Bayburt bölgesi izledi. İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, yıllık bazda sırasıyla yüzde 45.6, 72.9 ve 57.4 artış görüldü.

Haberin Devamı

ORTALAMA DAİRE BEDELİ 3.1 MİLYON LİRA

Konut metrekare fiyatlarında da artış devam ediyor. Şubatta Türkiye genelinde ortalama metrekare fiyatı, 31 bin 364 liraya yükseldi. Yani 100 metrekare bir dairenin ortalama fiyatı 3.1 milyon liraya yükseldi. İstanbul, en yüksek metrekare fiyatına sahip il olmaya devam ediyor. İstanbul’da 45 bin 420 liraya çıkan metrekare bedeli İzmir’de 36 bin 65 lira, Ankara’da ise 24 bin 918 lira oldu. Dolar bazında hem Türkiye hem de İstanbul fiyatlarında gerileme sürdü. Türkiye genelinde ortalama metrekare 1019.7 dolar olurken, İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı 1476.6 dolara indi.