Üç çocuğumdan ikisine sermaye verdim, şirketimi devrettim ama battılar. Bunun üzerine piyasaya olan borçlarını ödüyorum. Şimdi elimde kalanı da bundan yararlanmayan üçüncü çocuğuma ve eşime bırakmak istiyorum. Bunun için vasiyetname yapabilir miyim? B.K.
Önce genel durum. Biliyorsunuz vasiyetname yapmak mümkündür ve benim tavsiyem vasiyetnamelerin noterde yapılmasıdır. Vasiyetname ile birilerine miras bırakılabilir, bu bırakılan kişi yasal mirasçı olabileceği gibi yasal mirasçı olmayan biri de olabilir. Ancak yapılan vasiyet mahfuz hisseli mirasçıların mahfuz hissesine tecavüz etmemelidir. Eş ve evlatlar mahfuz hisseli mirasçıdır.
[[HAFTAYA]]
Ancak Medeni Kanun’a göre “Miras bırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir mal varlığını devretmek veya borçtan kurtulmak ve benzeri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi miras bırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça denkleştirmeye tabidir.” Sizin hayattayken iki çocuğunuza yaptığınız budur ve denkleştirmeye tabidir. Dolayısı ile bu denkleştirme nedeni ile üçüncü çocuğunuza ve eşinize vasiyetname ile mal bırakabilirsiniz. Hatta iki evladınıza yaptığınız maddi katkı miras paylarını aşıyor ise bir de iade söz konusu olabilecektir.
Borç eski malikin Kırk dairelik bir siteden 2010 yılında bir daire aldım.
Meğerse sitede kapıcı çalışmış ama sigorta yapılmamış, bu nedenle ödenmesi gereken ceza var. Yönetim benim dairenin payına düşen cezayı benden istiyor. Bunun borçlusu ben miyim eski malik mi? S. A.
Kak Mülkiyeti mevzuatının uygulandığı binalarda veya sitelerde bağımsız bölümlerin el değiştirmesi durumunda siteye olan borçlardan, tapuda tescil tarihine kadar eski malik, tescil tarihinden sonraki borçlardan yeni malik sorumludur. Dolayısı ile sizin sitede kapıcının sigortasız çalışması sizin malik olduğunuz dönemden önce olduğuna göre bu gider eski malikten talep edilecektir. Borç sizin borcunuz değildir.